FIT+WELL

Lijfspreuk: lekker hoor, een maatje meer

(LAURA AGUILAR)

Marianne is plussize model, blogger en powerlifter. Net als iedereen bij Vileine snapt ze niet altijd wat voor onzin er via glossy’s en massamedia op haar afkomt. Ze ontmantelt met logisch nadenken de zogenaamde lijfspreuken die onze maatschappij aan het vrouwenlichaam opdringt. Deze week: mannen die zeggen “Lekker hoor, een maatje meer.” Maar… vinden ze dat ook echt?

Daten als volle vrouw blijkt verbazingwekkend gecompliceerd. Het begint al met je partneropties. Via allerlei omwegen en bochten wordt je namelijk voorgehouden door de maatschappij dat je de lat vooral niet te hoog moet leggen. Want als een man echt kan kiezen, tja, dan gaat hij toch voor een gestroomlijnd exemplaar. En als je dat niet bent, zoals ondergetekende, dan kan je het je niet veroorloven om kieskeurig te zijn. Dus settlede ik maar.

Je bent mooi, maar…

Voor de ‘je-bent-mooi-maar’-man, bijvoorbeeld. De man die me mooi vond, echt waar, maar “je zou toch echt wel nog mooier zijn met een maatje (of drie) minder.” Of de ‘het-voelt-wel-lekker-maar-het-ziet-er-niet-uit’-man, die wel bij mij in bed kroop en m’n buikje aaide, maar toch altijd het licht uitdeed. Deze man heeft trouwens ook een verre neef, de ‘ik-hou-van-vol-maar-durf-dat-niet-toe-te-geven’-man. Om het bloed onder je nagels te halen, want binnenshuis was alles geweldig, maar in de echte wereld was de angst voor een deuk in zijn imago toch groter dan zijn liefde voor mij.

Na twaalf jaar relatie-ervaring met deze Heilige Drievuldigheid van foute mannen, had ik het wel een beetje gehad. Ik wilde iemand die me accepteerde zoals ik was, wobbly bits en alles.

Want genoeg mannen die dat wel lekker vinden toch, een maatje meer?

Ja hoor, absoluut. De geruststelling dat mannen ook op maatjes meer vallen wordt heel vaak gezegd tegen onzekere dikke vrouwen. Om het met de woorden van Megan Trainor te zeggen: “You know my mama, she told me don’t worry about your size. She said boys like a little more booty to hold at night.”

Hoera, jongens houden van booty! En ik heb een booty! Dus BOYS LIKE ME OMG YAY!

Validatie door mannen

Hou. Toch. Op. Het is extreem problematisch dat we onzekere vrouwen alleen maar kunnen valideren door er een waardeoordeel van mannen aan vast te hangen. “Real men love curves” enzo. Ook in de tijd dat ik nog wel op dates ging, viel het me op hoe snel mannen waren in uitroepen dat ze er echt wel oké mee waren, met mijn maatje meer. Op het eerste gezicht superleuk en geruststellend. “Geen zorgen, je bent dik, maar ik wil nog steeds seks met je, hoor.” Pfiew. Godzijdank. Dankjewel voor jouw toestemming om m’n eigen lichaam sexy te vinden, omdat jij het sexy vindt. Waar had ik anders mijn zelfbeeld op moeten baseren?

Het mag dan misschien goedbedoeld zijn, maar het heeft echt totaal geen zin om meisjes en vrouwen te leren dat ze van hun lijf moeten houden, als ze dat alleen maar doen door mannelijke validatie te gebruiken. De enige persoon die van mijn lijf hoeft te houden, ben ik. En de rest, tja, daar heb ik maar één ding tegen te zeggen: you can go fuck yourself.

1 Comment

1 Comment

  1. Dominique

    11 november 2016 at 20:33

    Ik vind dat je zelf ook niet van je lijf hoeft te houden. Denk je dat mannen zich bezig houden met ‘van hun lichaam houden’? Het is veel beter om je er gewoon niet zo veel zorgen om te maken. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat wel, maar dat is wel een beter doel.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top