TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash in Polen: “Ik ben bang om een kind te krijgen.”

Gwenny Somberg – social media expert – woont sinds 2011 in Wroclaw, Polen. Voor Vileine doet ze verslag van #CzarnyProtest, waarbij duizenden vrouwen gisteren de straat op gingen om te protesteren tegen de nieuwe anti-abortuswet. @gwensel

Terug naar de Middeleeuwen, daar begint het tegenwoordig steeds meer op te lijken in Polen. In het katholieke land zijn de wetten rondom abortus en anticonceptie altijd streng geweest, maar de huidige regering wil dit nog verder aanscherpen. Poolse vrouwen pikken het niet langer en zijn afgelopen zondag in grote getalen woedend de straat opgegaan: “Mijn lichaam, mijn keuze!”

Mijn lichaam, mijn keuze

Het idee van de regerende partij Recht & Rechtvaardigheid (PiS) is dat abortus bijna volledig verboden zou moeten worden. Dit betekent dat alleen in een uiterst geval als het leven van de vrouw echt in gevaar is, een zwangerschap afgebroken mag worden. In alle andere gevallen is het illegaal en daarmee dus ook gelijk strafbaar. Als bewezen kan worden dat een vrouw toch abortus heeft laten plegen, kan ze tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen.

polen

Wat bijna elke protesterende vrouw tijdens #CzarnyProtest (zwart protest) zegt, is dat haar toekomstplannen door deze wet bepaald zullen worden. Paulina Plawnicka, die ook meeliep in de protestmars, zegt hierover: “Als deze wet ingevoerd wordt, zou ik me niet meer veilig voelen. In dat geval zal ik geen kinderen meer willen, omdat ik dan niet zeker weet dat ik de beste hulp krijg.” Het punt is namelijk dat niet alleen de vrouwen strafbaar gesteld kunnen worden, maar ook artsen die hen bijstaan tijdens de zwangerschap. Zelfs in het geval van een miskraam kan er een onderzoek ingesteld worden naar de dokter en de patiënt.

De Poolse Patrycja Cargill is getrouwd met een Amerikaan en vertelt haar persoonlijke verhaal: “Ik heb ooit een miskraam gehad dus ik weet hoeveel pijn het doet om een kind te verliezen en hoeveel verdriet we toen hebben gehad. Ik gaf mezelf toen al de schuld dat ik vast iets verkeerds had gedaan en ik wil echt niet dat we ons daar dan ook nog voor moeten verantwoorden, vlak na zo’n heftige gebeurtenis. Een paar jaar geleden zijn mijn man en ik in Polen gaan wonen omdat we onze kinderen hier wilden grootbrengen, maar nu dit speelt denken we erover om terug te gaan naar de VS. Ik wil niet dat mijn dochter opgroeit in zo’n klimaat, het maakt me echt bang.”

Naast een protestmars werd er ook een fietsprotest georganiseerd in Wroclaw. Een paar honderd mannen, vrouwen en kinderen reden al bellend en schreeuwend door de stad, waardoor sommige straten tijdelijk onbegaanbaar waren voor het normale verkeer. Uiteindelijk kwam iedereen samen op het grote plein om hun ongenoegen te laten blijken. Volgens de Poolse krant Gazeta Wyborcza waren er – ondanks de regen – bijna 20.000 mensen aanwezig bij wat nu ook wel de ‘paraplu-revolutie’ wordt genoemd.

Oude mensen in het parlement mogen niet over mijn lichaam beslissen

Ook op het plein stond Edyta Baranowska, die Nederlands heeft gestudeerd, en ook zij is boos: “Ik wil niet dat die 400 oude mensen in het parlement beslissen over mijn lichaam. Daarnaast zijn er ook medische testen die soms miskramen kunnen veroorzaken en artsen zullen nu bang zijn om zwangere vrouwen bij te staan tijdens een moeilijke zwangerschap. Ik weet dat ik – indien nodig – naar Tsjechië, Nederland of Duitsland kan gaan, maar vrouwen die zwanger zijn geraakt door bijvoorbeeld een verkrachting en die geen geld hebben om te reizen, hebben dan geen andere keuze dan het kind te houden.”

polen5

Of de protesten ook daadwerkelijk invloed zullen hebben op de beslissing van de regering is nog maar de vraag, maar de vrouwen (en niet alleen maar vrouwen) hebben zeker hun stem laten horen. Marta Dyner, een 28-jarige officemanager, is blij met de opkomst: “Naar mijn idee was het een groot succes. We hebben grote delen van de stad geblokkeerd en 4 kilometer door de stromende regen gelopen. Iedereen liep door elkaar: jong, oud, man, vrouw, kinderen en zelfs dieren stonden samen achter de vrijheid van de Poolse vrouw. De omvang van dit ‘zwarte protest’ zette me echt aan het denken: misschien kunnen wij vrouwen zelfs voor een val van dit kabinet zorgen. #girlpower!”

2 Comments

2 Comments

 1. Anne

  4 oktober 2016 at 18:16

  Liever niet praten over abortus ‘plegen’. Een misdaad pleeg je, een abortus onderga je, of je kiest voor een abortus.

 2. anita

  5 oktober 2016 at 11:38

  beste redactie,
  ik lees mijn eerste artikel van jullie en kom meteen verkeerde informatie tegen 🙁
  Czarny protes heeft afgelopen maandag en niet net als jullie het schrijven zondag plaats gevonden in Polen.
  Dat maakt het zo bijzonder want duizenden vrouwen zijn niet naar hun werk gegaan…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top