SEX+SPIRIT

Undercovergirl: grenzen zijn nodig, ook binnen tantra

Als moderne heks schrijft Froukje van der Velde over feminisme, planten, alternatieve contraceptie en medicijnen, machtssystemen, seks, taboes, rituelen en mystiek, en verkent zo de verborgen wereld van het spirituele.

Dagboekfragment: Dag # 3 tantracursus op Bali
Gisteravond probeerde de yoni-leraar me te zoenen. Nadat ik hem afwees met de woorden “I don’t think that’s a good idea,” vertelde hij me dat ik “te veel in mijn hoofd zit, niet zo veel moet denken.” In een verzoeningspoging van mijn kant probeerde ik uit te leggen dat ik hier om een reden ben, die verre van de zoektocht naar romantiek is. Waarop hij antwoordde dat liefde en seks niet altijd samen hoeven te gaan. Dit heb ik al genoeg in Amsterdam. Verdieping, spiritualiteit, dat is wat ik zoek, niet nog meer verwarring en oppervlakkigheid.

De rest van de groep was al naar het resort en ik moest nog achterop bij hem op de scooter, anders zou ik nooit bij het resort komen. De weg was hobbelig en hij pakte mijn armen, deed die strak om zijn middel en hield ze vast, terwijl hij met zijn andere hand stuurde. Aangekomen bij het resort zei ik hem dat ik het respectloos vond en keek diep in zijn ogen om te zien of iets van wat ik zei aankwam bij hem. Hij was toch een serieuze getrainde, professionele en spirituele man? Dit zag hij als een uitnodiging om zijn hand in mijn haar te doen en begon een zin met: “I do respect you baby…” Verbijsterd draaide ik me om en liep weg.

Deze gebeurtenis vond plaats voordat we überhaupt aan de massages waren toegekomen en ik moest nog vijf dagen lang les van deze man krijgen, hem mijn yoni (Sanskriet voor vagina) laten masseren en me laten vertellen wat spiritualiteit en seks inhoudt. De rest van de cursus deed hij alsof er nooit iets was gebeurd en negeerde mij.

Dit persoonlijke verhaal illustreert dat er mensen zijn die zichzelf voordoen als expert en misschien ook de beste intenties hebben, maar fouten maken. Ik denk niet dat het deze man zijn intentie is om vrouwen meer seksuele trauma’s te bezorgen, ik denk oprecht dat hij iets goeds wil doen met zijn werk. Maar het getuigt van weinig professionaliteit om een cursist te willen verleiden en geen afwijzing te accepteren. Ook illustreert het een dominant discours in onze tijd en cultuur: dat vrouwen niet serieus worden genomen. Het idee dat het vrouwenlichaam publiek domein is, om wat van te vinden, om aan te raken, zonder haar instemming.

Veilige voorwaarden

Wat betreft deze man: meerdere vrouwen wilde niet meer met hem samenwerken na dit retreat, waaronder de lerares en een andere bekende tantralerares. Maar dit zijn mensen die al bekend zijn met tantra en werken met gezonde relaties betreffende seksualiteit. Hoe zit dat met mensen die, net zoals ik, voor het eerst een tantracursus volgen? Geen referentiekader hebben? Juist op het kwetsbare gebied van seksualiteit moeten we veilige voorwaarden creëren.

Ik voelde me lichtelijk beschaamd en heb mijn mond gehouden tot ik de laatste dag van het retreat het evaluatieformulier invulde. Ik weet dat veel vrouwen zich na seksuele intimidatie of misbruik beschaamd voelen, denken dat ze het zelf hebben uitgelokt en daarom hun mond houden. Alsof ik te veel te koop liep met mijn eigen seksualiteit op een tantracursus, waar je je seksualiteit hoort te onderzoeken, en het daardoor gerechtvaardigd is dat ik belaagd wordt door de leraar. In het dagelijks leven houd ik dit in mijn achterhoofd: voel je je sterk en verbonden met je seksualiteit en straal je dat uit, of heb je simpelweg een te strakke broek aan? Daar kleven consequenties aan, in de vorm van opmerkingen en bekijks. Maar zelfs hier? Op een meditatief, spiritueel tantraretreat waar ik 1200 dollar voor dok? We leven in een cultuur waar de vrouw niet alleen tot seksueel object wordt gemaakt, maar ook waar we niet geloven in de ernst van haar woorden en haar beweringen niet als van werkelijke betekenis beschouwen.

De schandpaal is destructief

In plaats van deze man aan de schandpaal te nagelen had ik veel liever een openhartig gesprek met hem gehad. Waarin ik uit zou kunnen leggen hoe het voelt, wat hij doet, waarin ik kan horen wat hij dacht en wat zijn intentie was. Kortom; waar we elkaar zouden kunnen begrijpen, corrigeren en een dialoog kunnen voeren. Ik denk dat het essentieel is dat we een netwerk opbouwen van professionele en oprechte mensen, juist binnen het veld van seksualiteit, waar zoveel misbruik van gemaakt wordt. Omdat seks en seksualiteit nog altijd taboe-onderwerpen zijn, is er weinig transparantie en openheid over dit soort cursussen en de professionals die erin werken. Er is meer sociale controle en meer transparantie nodig. Zodat we met plezier, liefde en integriteit onze seksualiteit kunnen helen en ontdekken. Zodat we gezonde relaties met onszelf en anderen kunnen opbouwen. Relaties waarin we nee durven te zeggen, waar we kunnen praten over onze eigen verlangens en fantasieën, onze eigen grenzen en die van een ander.

3 Comments

3 Comments

  1. Michael

    25 oktober 2016 at 15:45

    Wat deze zogenaamde tantra-leraar doet, is niet te vergoeilijken. Hij is fout, fout, fout.

    Niettemin één vraag aan de vrouw die die workshop volgde.
    Hoe kwam zij daar terrecht? Hoe heeft zij zich vooraf geïnformeerd?
    Want als je je in een groepsworkshop een week lang intiem wilt laten aanraken door een ‘tantra-leraar’ dan informeer je je toch eerst terdege. Over het hoe, het waarom, wie, enz.
    Dat is i.i.g. de manier waarop ik ergens naar toe ga. Eerst wil ik alles weten over het thema van de workshop, en over wie het geeft. En pas als alles goed voelt, ga ik het aan.

  2. froukje

    1 november 2016 at 13:57

    Hoi Michael, dankjewel voor je reactie. Ik heb zelf de cursus gevolgd en uitgebreid mail contact gehad met de lerares, websites bezocht, recensies gelezen etc. Daar kon ik niet vanaf lijden dat deze man onprofessioneel zou zijn. Dat komt volgens mij omdat er te weinig transparantie is, dat vrouwen zoals ik, niet aan de bel trekken, dit onprofessioneel gedrag nergens kunnen aangeven zodat hij zijn werk niet meer kan uitvoeren. Dit komt volgens mij omdat seks nog steeds een taboe is, en er daarom geen transparantie is in de werkvelden ervan. Uit nieuwsgierigheid; hoe bepaal jij of iets degelijk is en je het vertrouwd? Ga je er langs bv?

  3. Pingback: 365 dagen Vileine: leven, liefde en lessen! – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top