SEX+SPIRIT

Undercovergirl: tantra, yoni-massage en gendertypering op Bali

(ZEYNEP BELER)

Als moderne heks schrijft Froukje van der Velde over feminisme, planten, alternatieve contraceptie en medicijnen, machtssystemen, seks, taboes, rituelen en mystiek, en verkent zo de verborgen wereld van het spirituele.

Zon, zee, kokosnoten en urenlange tantrische massagesessies. Mijn onderzoek naar seksualiteit bracht mij dit keer op Bali, waar ik zeven dagen lang een tantra-massagecursus ging volgen. Ik wilde namelijk meer weten over mijn vrouwelijke seksualiteit en met name wilde ik de yoni (vagina)-massages leren kennen. Stiekem verlangde ik er echter ook naar om mijn seksualiteit tot iets spiritueels te ontwikkelen.

De cursus werd gegeven op een resort op Bali. Een dag zag er doorgaans zo uit: 07:00-08:00 meditatie, 08:00-09:30 yoga, 10:00 brunch, korte pauze, 12:00 theorie of praktijkmassage tot 18:00. Daarna zat je licht in het hoofd aan het veganistisch avondmaal. De yoni-massages werden gegeven door een man en de lingam (Sanskriet voor penis)-massage gedoceerd door een vrouw. We moesten op elkaar oefenen en dus elkaars geslachtsdelen masseren. De cursus was open voor stelletjes of singles. Van tevoren legde de lingam-lerares me uit dat ik zowel op mannen als op vrouwen kon oefenen. Ik vond het best spannend, maar raapte al mijn moed bijeen en schreef me in.

Vanaf mijn eerste dag knalde ik in hoog tempo tegen ideeën, normen en waarden over seksualiteit op. Terwijl ik hier juist kwam om los te komen van normen en waarden over seks! Er werden heus wel taboes doorbroken – zo zag ik wildvreemde, niet-aantrekkelijke mensen urenlang elkaars genitaliën masseren en spuitend klaarkomen in het gezicht van de tantraleraar, om vervolgens in huilen uit te barsten. Ondanks deze doorbreking van fysieke grenzen zag ik echter toch ook veel barrières binnen deze cursus en, met enige generalisering, het gedachtegoed binnen tantra.

Heteronormatieve yoni-massage

Aangezien ik behoorlijk hetero ben, en het aanraken van elkaars geslachtsdelen over het algemeen seksueel is, heb ik in mijn alledaagse leven niet veel kans om yoni’s te masseren. Daarom leek deze cursus mij een perfecte gelegenheid om mijn inzicht in het vrouwelijk genot en de technieken daarin te verbeteren. Na drie dagen op de cursus had ik echter nog steeds geen yoni aangeraakt, maar wel lingams in overvloed. Na twee keer flink aandringen mocht ik eindelijk een yoni masseren, die van mijn medecursist. Daar lag ze dan, naakt voor me. Ik begon met masseren en opeens kon ik me heel goed verplaatsen in een 16-jarige jongen die voor het eerst een vrouw naakt ziet en aanraakt. Het was moeilijk en ongemakkelijk; ik wist niet hoe ik vrouwen moest plezieren en ze voelde heel speciaal en gevoelig. Ook voelde het als een invasie om zomaar bij een vrouw naar binnen te gaan. Daar kwam bij dat de yoni-leraar het soms abrupt van me ‘overnam’ en haar ‘goed’ begon te masseren. Ze begon direct te kermen onder zijn handen. Daarna mocht ik weer met mijn onzekere, zachte en kleine handen. Toen had ik het door: zelfvertrouwen is alles. Dit was nou precies wat de leraar me niet gaf. Volgens hem had het echter niet met zelfvertrouwen en aandacht te maken, maar met iets anders. Hij legde me uit dat vrouwelijke energie en mannelijke energie complementair zijn en dat ik simpelweg niet genoeg mannelijke energie bezat om een vrouw opgewonden te krijgen. Als ik nou een hele ‘mannelijke vrouw’ was geweest, dan misschien wel?

Stereotypering van mannelijkheid en vrouwelijkheid

Op een avond aan tafel maakte de yoni-leraar een grapje over mijn ‘vrouwelijkheid.’ Ik had namelijk niet goed afgewassen en hij gaf me een plagend standje, waarna ik toegaf niet zo’n assepoes te zijn. “Ha! You can’t clean?! I’m a better woman then you are!” was zijn respons. “Yep, you sure are,” gaf ik toe.

Nu kan het natuurlijk alleen aan hem liggen, maar ook uit andere tantrabronnen, -boeken en -cursussen wordt mannelijkheid en vrouwelijkheid sterk gestereotypeerd. Het idee van yin en yang, dat vrouwelijk en mannelijkheid complementair zijn; samen vormen ze een eenheid. Mannelijke eigenschappen zijn hard, krachtig, analytisch. Vrouwelijk eigenschappen zijn zacht, sensueel, emotioneel, verzorgend. Nu heeft elk individu, los van geslacht, zowel mannelijk als vrouwelijke energie in zich, volgens tantrabronnen. Toch wordt ervan uitgegaan dat je gender (of je je als man of vrouw identificeert) en seksualiteit (of je op mannen valt of vrouwen) over het algemeen bepaald wordt door je geslacht. Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat homomannen meer ‘vrouwelijke energie’ hebben. Door relaties aan te gaan met mannen, brengen ze hun energie in balans met meer mannelijkheid, in plaats van dat ze simpelweg op mannen vallen en dit verder geen afbreuk doet aan hun mannelijkheid. Want laten we wel wezen: vrouwelijkheid en mannelijkheid zijn cultureel geconstrueerde concepten.

Queer yoni-massages?

Deze heteronormatieve benadering van seksualiteit is niet alleen iets binnen tantrastromingen, het is iets van deze tijd. Je ziet het overal. Het is niet dat de authentieke leer van tantra heteronormatief is en vrouwelijkheid en mannelijkheid kadert, maar eerder dat onze huidige cultuur deze leer zo interpreteert. Daarom pleit ik voor een queer-tantrabeweging, waar we niet alleen spiritualiteit en seks leren te verbinden, maar ook loskomen van onze definities van vrouwelijkheid, mannelijkheid en hetero/bi/homo/lesbo/trans. Zodat we echt kunnen onderzoeken wie we zijn, waar we naar verlangen en hoe we tot bloei kunnen komen.

3 Comments

3 Comments

 1. Roos

  15 oktober 2016 at 20:42

  Helemaal mee eens, Froukje! En daar wordt hard aan gewerkt 🙂 In Nederland bijvoorbeeld door Kathy van der Veen (NaturalHands massage), Rosie Heart (www.rosieheart.com) en Groene Specht. In buitenlanden zijn Buzzy Dandelion (www.quintasensual.org) en Barbara Carellas (www.urbantantraexperience.com) gave pioniers, en er zijn er nog véél meer. God(in?)zijdank.

  • froukje

   1 november 2016 at 14:00

   Nog bedankt voor je mooie tips Roos! Hoe ben jij op deze mensen gekomen?
   Ben je zelf werkzaam binnen dit veld?

 2. Pingback: Undercovergirl: grenzen zijn nodig, ook binnen tantra – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top