WORLD+CULT

Instant Classic: A Mad, Wicked Folly

In Instant Classic bespreken Vileine-redacteuren feministische klassiekers, zodat jij ze niet meer hoeft te lezen – maar het straks wel wilt.

Hoe heet het?

A Mad, Wicked Folly door Sharon Biggs Waller

Waar en wanneer?

VS, 2014

Waar gaat het over?

Londen, 1909. De 18-jarige Victoria (Vicky) Darling is net van haar finishing school in Frankrijk gestuurd vanwege een schandaal: ze wil kunstenaar worden en heeft naakt geposeerd als schildersmodel. Nu heeft ze een nieuwe droom: geaccepteerd worden als leerling op de Royal Academy of Arts. In het Edwardiaanse Engeland is dat echter niet makkelijk. Vicky’s vader en moeder zijn bang voor een schandaal en nemen haar haar schildersbenodigdheden af. Vicky zet echter door en komt via-via in aanraking met de suffragettes die strijden voor vrouwenkiesrecht. Onderwijl komt ze ook in haar persoonlijk leven voor een moeilijke keuze te staan: trouwt ze met de rijke en aristocratische Edward, zoals haar ouders willen, of volgt ze haar hart en kiest ze voor haar muze, de berooide politieman Will? En rebelleert ze tegen haar ouders en kiest ze voor een onafhankelijk leven als suffragette of schikt ze zich in haar lot?

Waarom moet je dit boek toch echt lezen?

Ook in de Young Adult-sectie is feminisme inmiddels doorgedrongen! A Mad, Wicked Folly schetst een levendig beeld van het leven in Edwardiaans Engeland en met name de onvrijheid die vrouwen indertijd hadden. Ogenschijnlijk heeft Vicky een ideaal leventje: ze hoeft zich geen enkele zorgen te maken over haar levensonderhoud en is omringd door alle luxe. Sharon Waller laat echter duidelijk zien dat het een gouden kooi is; Vicky is op geen enkele manier vrij om haar eigen keuzes te maken, te kiezen op welke manier ze wil leven of welke meningen ze naar voren wil brengen. Als vrouw wordt ze eigenlijk als een kind of mentaal gehandicapte behandeld. Waller laat echter ook de andere kant van de medaille zien. In Sophie, Vicky’s dienstmeisje en mede-suffragette, zien we een vrouw uit de onderklasse, die door financiële afhankelijkheid gedwongen is om haar strijd voor vrouwenkiesrecht geheim te houden. Al met al is A Mad, Wicked Folly een pageturner: heel boeiend en spannend en het geeft je nog een les over de historie van vrouwenrechten ook. En als jij het uit hebt, kun je het laten lezen aan je suikernicht of je buurmeisje – dit heerlijke boek is namelijk de ultieme light-opstap naar feministische literatuur.

Wat moet je weten als je dit boek toch niet wilt lezen?

In A Mad, Wicked Folly wordt een helder beeld geschetst van de strijd voor vrouwenkiesrecht aan het begin van de 20e eeuw. Daarbij worden pijnlijke details niet geschuwd: het politiegeweld waarmee de demonstraties van de suffragettes werden opgebroken, de erbarmelijke omstandigheden waarin de vrouwen gevangen werden gehouden en de onmenselijke praktijk van het onder dwang voeren van de suffragettes die in hongerstaking waren. In zekere zin is er nog weinig veranderd: aan de verkiezing van Donald Trump als Amerikaanse president blijkt dat misogynie nog steeds hoogtij viert en ook – nu online – haat tegen activistische vrouwen is nog van alle dag. Aan A Mad, Wicked Folly kunnen we echter ook zien hoe ver vrouwen wél gekomen zijn – een letterlijke emancipatie, want van alleen ‘dochter’ en ‘vrouw’ zijn en zelf niets mogen beslissen zijn we toch maar mooi independent women met een eigen stem geworden.

Kant-en-klare quote voor feestjes en partijen:

“This is why we all fight so hard. Not just for the vote, but for an equal opportunity in the world.”

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top