REAL/FAKE

Anti-moeder: verlichtend ongemak door kinderen

(FRIEKE JANSSENS)

Barbara Nieuwkoop heeft twee kinderen gebaard en vraagt zich af of ze moeder is. Het moederinstinct bestaat niet en de mythe van moederliefde is een leugen. Haar onbehagen met de opdringerige levensstijl heeft de activiste in haar wakker gemaakt. Zij pleit voor het afschaffen van De Moeder.

Mijn huis is deze dagen een kerk, een moskee, een synagoge of een yogastudio. Een toegewijd kind knielt dagelijks voor het naar bed gaan voor zijn schoen en zingt drie liedjes. Er gaat een wortel of een appel in en soms een plaatje van het speelgoed waar hij naar verlangt. Ik zeg hem dat er vannacht geen Sint of piet langskomt. Hij kijkt mij strak aan en zegt: “Dat weet je nooit zeker.” Zijn geloof is onverstoorbaar en zorgt voor vroege verwachtingsvolle ochtenden.

Onverstoorbaar geloof

Als hij wakker is, rent hij naar beneden. De keer dat er wat in zijn schoen zat, was hij verrukt en riep regelmatig dat Sint superlief is en echt een prachtig cadeau heeft gegeven. Zijn devotie tot de Intertoys-catalogus werd gematerialiseerd.

Dochter weet dat de baard opgeplakt is. Ze zet hard in op het krijgen van de juiste cadeaus en als ik zeg dat ik Sint gesproken heb over dat ene Playmobil-ding, kijkt ze me verrukt aan, om zich snel te realiseren dat ik een onwaar verhaal vertel. Zij leeft deze weken in een vagevuur.

Ik heb een tijdje mijn best gedaan om in God te geloven. Dat was na een relatiebreuk. Ik verlangde naar overgave aan iets dat buiten mijzelf lag en wilde de voorgaande jaren niet analyseren met een tsunami aan woorden. De enige woorden die de lading dekten, waren: “We waren vergeten elkaar voorzichtig gelukkig te prijzen,” met dank aan Nina Polak.

Het religieuze drong zich op omdat het object van mijn overgave in geen geval een persoon mocht zijn. Mensen belemmerden mijn hoognodige transitie en dieren zijn voor mij nooit een serieuze projectie voor toewijding geweest. Mij lijkt de aard van het beest, het dier, te bestaan uit onderwerping. Hoewel de verhoudingen ooit anders zijn geweest heeft de mens de overheersing van het dierenrijk vrij grondig en stelselmatig aangepakt. Flora en fauna zijn omheind en te bezichtigen met een Jeep. In Nederland kun je ’s ochtends heel vroeg met een echte boswachter een natuurwandeling maken. Op borden staat aangeven waar Wisenten grazen en bronsttochten over de Veluwe om burlende herten te horen, zijn al snel volgeboekt. We vieren de geboorte van dieren in gevangenschap groots. De geboorte van een olifantje in Artis en twee weken later ook een giraffe was niet te missen nieuws. Het kersverse dierenleven wordt vreugdevol geëxploiteerd. Je kunt via de site van Artis kaartjes kopen voor het bezichtigen van de jonge dieren.

Overgave aan de dierenwereld

Deze tijd zijn de enige drie weken van het jaar dat zoon zijn devotie richt op het materiële. De rest van het jaar is zijn overgave volledig voor de dierenwereld. Tot mijn grote verbazing is er in de Vinexwijk waar we wonen veel levends te vinden. Mij ontbreekt het aan parate kennis om te kunnen benoemen wat wordt aangedragen in emmers, visnet of met blote handen, maar er leeft hier veel in water, op land en in de lucht. In huis is er een dwerghamster. Na wandelende takken is dat het maximaal haalbare als huisdier. Hij is acht centimeter groot, gaat mee op vakantie, laat zich rondrijden in een Playmobil-politieauto of neemt een bad met Barbie.

Elke ochtend wordt de hamster liefdevol begroet en wordt ermee gespeeld. Ik druk er soms ook zachtjes een kus op. Ooit zei een kortstondige geliefde, die dierenactiviste bleek te zijn, me dat dieren geen speelgoed waren. Ik nam het advies ter harte en liet de hamster uit de Playmobil-gevangenis halen. Hoewel er in mijn seksuele fantasie nog nooit een dier is voorgekomen interpreteerde ik haar vermanende woorden als een inperking.

Op de site van de Partij van de Dieren snuffel ik rond om te lezen over ethiek. Zo lees ik dat goudviskommen door de ronde vorm niet geschikt zijn voor goudvissen. Er zijn grotere temperatuurverschillen dan in een gewoon aquarium, de dieren kunnen zich niet oriënteren, er is te weinig zwemruimte, te weinig zuurstof, geen plaats voor plantjes en zand en/of steentjes. De partij pleit voor erkenning van dieren als wezens met bewustzijn en gevoel. Elke nacht hoor ik de dwerghamster heel wat meters afleggen in de tredmolen en vraag me af of hij ergens voor wegrent, in een trance wil komen of even lekker de benen strekt.

Ongemak door speelsheid

Kinderen leren mede door de humorloze Sinterklazen dat devotie een serieuze aangelegenheid is. Bij een bezoek hadden de kinderen een andere naam op hun muts gezet, om een grapje uit te halen met de goedheiligman. De man met de baard kon niet putten uit zijn gebruikelijke repertoire en er ontstond heel even een ongewisse situatie. Ik voel me vrijwel altijd verlicht als ik ongemak zie bij volwassenen, dat veroorzaakt wordt door speelsheid van kinderen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top