REAL/FAKE

Nieuwsflash: je kleden als een Tweede Golf-feminist?

De coltrui als statement? Zelfgemaakte kleding? Broeken en culottes? Waren de Tweede Golf-feministes in de jaren ’70 dan toch niet de lelijke manwijven die mode en make-up uit principe afwezen?

Onlangs verscheen in Catalogue Magazine een artikel genaamd ‘Can we just talk about how we want to dress like 70’s feminists for a moment please?’.  Op die titel valt veel af te dingen, maar wat blijkt als je de inhoud daadwerkelijk leest? Dat het geen oppervlakkige clickbait is waarom ook jouw leven erop vooruitgaat als je je hult in een turtleneck, maar dat de feministen uit de jaren ’70 wel degelijk stijl hadden – maar die stijl gebruikten om hun idealen te onderstrepen.

Vrijheid en onafhankelijkheid

Neem de gevreesde coltrui, in die tijd erg populair bij feministen. Waarom? Omdat de coltrui voordien eigenlijk alleen door mannen gedragen werd. Het kledingstuk had een air van intellectualiteit: “The garment had long been a mainstay in the wardrobes of philosophers and intellectuals alike, but was soon adopted by women like Betty Friedan and Gloria Steinem as well. “If the turtleneck wasn’t representative of a chic, fabulous, and independent woman in the 60’s, it certainly would be by the 1970’s.” Zie hier een voorbeeld.

Maar ook (knie)broeken waren erg populair. Broeken vertegenwoordigden immers (bewegings)vrijheid en de flirt met androgyniteit gaf er nog een extra gewaagd randje aan. Ook handgemaakte mode was in onder feministen – dit onderstreepte individualiteit en creativiteit.

Negatieve beeldvorming

Zo bezien is het imago van Tweede Golf-feministen als lelijke mannenhaters die niets van doen wilden hebben met frivole dingen als mode en make-up, alweer een bijverschijnsel van de jaren decennia lang durende vloedgolf aan negatieve beeldvorming door antifeministen. Ook tekenend: wist je dat er eigenlijk helemaal geen beha’s verbrand werden? Ja, je leest het goed: er was in 1968 wel degelijk een feministische demonstratie tegen schoonheidsidealen, waar vrouwen beha’s mee naartoe namen als voorbeeld van de ongelijke beauty standards – maar er werden hoogstens een paar Playboys verbrand, niet de kledingstukken zelf.

Kortom: vrouwen van nu hoeven niet per se een coltrui aan te doen – maar ze kunnen er wel over nadenken over hoe ze hun idealen via hun stijl kunnen benadrukken. Jeans? Sneakers? Normcore? Make-uploos of juist met veel make-up? Alles kan – als er maar een gedachte achter zit.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top