FIT+WELL

Contouring: stoer zonder make-up

(Laurie Simmons)

Onze visagist Lotte werpt een kritische blik op de rol van make-up in onze maatschappij. In deze rubriek bespreekt ze wat haar is opgevallen tijdens haar werk en in diverse media.

“Ik wil mezelf niet meer verbergen. Niet mijn gezicht, niet mijn gedachtegang, niet mijn ziel, niet mijn dromen, niet mijn problemen, niet mijn gevoelens. Niets. Ik hoop dat dit een revolutie mag zijn”.

Geen foundation, mascara en lippenstift meer voor zangeres Alicia Keys. Tijdens haar optreden in de finale van de Champions League heb je haar mogelijk al zonder make-up kunnen aanschouwen. In een blogpost op Lenny legt ze uit waarom ze besloten heeft om haar make-upkit voortaan dicht te laten: in een wereld waar wij vrouwen dagelijks geconfronteerd worden met “perfecte” gezichtjes, afgetrainde “fitgirls” en ideale leventjes op Instagram neemt de druk toe om perfect te zijn. Keys beschrijft hoe ze make-up de afgelopen jaren heeft gebruikt om dichter bij perfectie te kunnen komen, maar aangezien ze hier klaar mee is pleit ze voor een #NoMakeup-revolutie.

Dat streven om vrouwen zich zelfverzekerd te laten voelen zonder make-up is nobel, maar toch vraag ik me af hoe effectief een #NoMakeup-trend daadwerkelijk is.

In reclames, tijdschriften en op televisie worden we inderdaad non-stop geconfronteerd met wat de samenleving als schoonheidsideaal beschouwt. Wij streven er (on)bewust naar om aan dit ideaal te voldoen, in de hoop dat dit ons waardering oplevert. Met make-up proberen we een negatief zelfbeeld te om te zetten naar een positief zelfbeeld. De meest gelikete selfie komt immers tot stand door de juiste combinatie van make-up, licht, pose en filter, dit alles om het (overdreven) schoonheidsideaal uit de tijdschriften na te streven.

Maar wordt het een ‘echter’ beeld, als we de make-up weglaten? Als we ervan uitgaan dat vrouwen via selfies sowieso (on)bewust waardering zoeken, dan geeft een selfie per definitie een vertekend beeld van de werkelijkheid. Dan is het vreemd om te denken dat vrouwen zich op een #NoMakeup-selfie wél zouden tonen met al hun onzuiverheden/onzekerheden. De selfie zal hoogstwaarschijnlijk op andere aspecten alsnog aan dit ideaalbeeld voldoen: een foto van bovenaf voor een slanker gezicht, het juiste licht zodat oneffenheden wegvallen en het gebruik van de juiste filters zodat de huid gladder is en zo goed mogelijk overkomt. Er wordt een ideaal #NoMakeup-beeld geconstrueerd.

Hier zit volgens mij dan ook het gevaar van de #NoMakeup-trend; het creëert de illusie dat de afgebeelde zonder make-up “perfect” is, terwijl degene die de foto bekijkt zich zonder make-up een stuk minder mooi voelt. Dat zie je ook aan de reacties op de foto’s van Alicia Keys: meisjes schrijven dat Keys er heel erg mooi uit ziet zonder make-up, maar dat zij dit zelf niet zijn. Ze bedenken zich niet dat de foto’s door een professionele fotograaf zijn gemaakt, met perfect licht en dat, ondanks dat dit waarschijnlijk ontkend wordt, er ook flink gephotoshopt is. Of er nu een ideaalbeeld is van vrouwen mét of zonder make-up, een feit blijft dat het gros van de vrouwen zich er nog steeds niet mee kunnen identificeren. Ik vrees dan ook dat deze goed bedoelde #NoMakeup-trend alleen maar meer onzekerheid teweeg brengt bij de gemiddelde vrouw.

Wil je weten hoe vrouwen er zonder make-up uitzien? Zoek dan niet op de hashtag #NoMakeup, maar kijk eens hoe je buurvrouw eruit ziet als ze boodschappen doet. Waarschijnlijk is dat minder confronterend dan deze nieuwe trend.

3 Comments

3 Comments

 1. Jop

  6 juli 2016 at 09:00

  Ik denk dat er twee verschillende kanten aan makeup zitten die je als negatief zou kunnen zien. De ene is het streven naar perfectie en de onzekerheid die ontstaat op het moment dat je die in je eigen ogen niet of onvoldoende bereikt. Op basis daarvan kun je concluderen: afschaffen! Maar er zal altijd een concurrentiestrijd blijven bestaan om ‘de mooiste te zijn’, net zoals er in de topsport altijd naar middelen zal worden gezocht en gegrepen om beter te presteren.
  Het tweede punt heeft meer met emancipatie te maken: vrouwen worden nog altijd meer dan mannen afgerekend op hun uiterlijk en daarom voelen zij meer de druk om daar veel aandacht aan te besteden. Mannen worden nog altijd meer afgerekend op hun prestaties en dus stoppen zij daar meer energie in.
  Gelukkig is er al verandering gekomen in deze tweedeling. Maar voorlopig leidt dat er nog niet toe dat vrouwen niet meer op hun uiterlijk worden afgerekend. Sterker nog, het lijkt er meer naartoe te gaan dat vrouwen én mannen even hard op hun prestaties én uiterlijk beoordeeld worden. Ik acht de kans dan ook groter dat steeds meer mannen ook aan de make-up gaan, dan dat vrouwen ermee stoppen. Al is het maar omdat de cosmetica-industrie daar veel belang bij heeft…

 2. Pingback: Nieuwsflash: je kleden als een Tweede Golf-feminist? – Vileine.com

 3. Pingback: 365 dagen Vileine: leven, liefde en lessen! – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top