FIT+WELL

Stijldossier: Love

Bron: Netflix

Daphny Scholsberg definieert in de modejungles de basics van de basics, zodat je efficiënter met je garderobe kunt omgaan. Vandaag: de outfits van de tv-serie Love.

Als het op televisie aankomt, ben ik een expert. Het tv-kijken zit in mijn bloed; ik kan me haast geen moment uit mijn jeugd herinneren dat ik niet aan de buis gekluisterd zat. Zo ontstond al snel de gewoonte om tv-series als inspiratie te gebruiken voor het echte leven. Ik wilde kinderrechter worden nadat ik Judging Amy zag en schrijven vanwege Carrie Bradshaw. Van The O.C en Gossip Girl en alle denkbare chick flicks begon ik kleding te kopiëren. Ik moest en zou een stapel nieuwe negligés hebben, omdat Blair Waldorf koningin van de nachtgarderobe was.

Als je op zoek bent naar je eigen stijl of gewoon wel wat nieuwe looks in je kast wilt, kun je zulke inspiratie goed gebruiken. Die inspiratie krijg ik op straat, maar ook nog steeds uit films en series. Daarin is er namelijk al nagedacht over de betekenis van de kleding door stijlexperts (stylisten). De looks versterken de personages en vice versa. Dit voorjaar haal ik mijn inspiratie uit de nieuwe Netflix-serie Love.

love-today-tv-series-14559691678kgn4

Love van regisseur Judd Apatow is niet alleen leuk door de plot – twee gebroken harten vinden elkaar en houden elkaar gezelschap, en dan wordt het ingewikkeld. Dat Gillian Jacobs erin speelt, maakt het ook de moeite waard. Maar vooral de kleren maken het voor mij een favoriete serie: de stylisten hebben precies de spijker op zijn kop geslagen. Nu moet ik toegeven dat ik het vooral heb over de outfits van hoofdfiguur Mickey (gespeeld door Jacobs). Al in de eerste trailer, waarin Mickey een badpak draagt met een high waisted jeans en witte sokken in Adidas badslippers, was ik verkocht. Ze weet een balans te vinden tussen slonzig vintage en toch goed genoeg voor een streetstyle snapshot.

Door die look wist ik meteen dat ik de serie moest bekijken, zelfs al zou het verhaal bagger zijn. Iedere aflevering die volgde, werd ik nieuwsgieriger naar de kledingsets die samengesteld werden en hoe die combinaties klopten met de staat waarin het personage verkeerde. Het begint met die badpak-aflevering, waardoor het al snel duidelijk wordt dat Micky haar liefdesleven niet op orde heeft. Ze investeert tijd en energie in iemand die zelf eerst nog het een en ander op een rijtje moet krijgen. Die chaos in de liefde zie je terug in de samenstelling van haar kleren: alsof ze net terugkomt van het zwemmen, terwijl ze niet eens heeft gezwommen, want ze werd uit bed gelicht na een dosis slaapmedicatie ingenomen te hebben om een spirituele kerkdienst bij te wonen. Chaos dus.
In de serie zie je hoe haar stijl gaandeweg verandert van ‘niet te peilen’ naar die van een meisje-meisje. Precies zoals haar karakter dat ook doet. Zo draagt ze de hippe jaren-90-knoopjesspijkerrok van vorig jaar met een t-shirt, op het moment dat ze haar cool verliest en het onzekere meisje naar boven komt. Een passende look, want veel tienermeisjes lopen in dezelfde outfit rond.

Love rok

De outfits in de laatste paar afleveringen missen volgens mij pit. Hoewel modieus, zou ik ze niet snel dragen omdat ik de looks authenticiteit vind missen. Daarvoor heb ik ze al veel te vaak voorbij zien komen. Op de grijze trui met leren rok na, want wijde truien gedragen over rokken mogen van mij nog wel even blijven.

Nu het voorjaar weer is begonnen, zijn de zomerse L.A.-outfits ook superhaalbaar in ons heerlijke Nederland. Het leukste aan Mickey’s stijl vind ik dat het niet de trend du moment is. Het is meer een eclectische mix van jaren zeventig vintage, de Topshopcollectie van vorig seizoen (button-up skirt) en vintage spijkerbroeken. Haar look komt niet uit een tijdschrift of regelrecht van een paspop: het is een combinatie van oud en nieuw. Waarschijnlijk heb je zelf veel van de kleren al in de kast hangen. Mijn favorieten uit de serie die ik echter nog niet heb en die nu dus op mijn verlanglijstje staan zijn: het badpak, de gestreepte top, een army jacket en een high-waisted afgeknipte jeans. Ik werk dat lijstje binnenkort meteen even af op de Noordermarkt.

LOVE armyjacket en gestreepte top

Na jarenlange training en de nodige foute kledingensembles houd ik mezelf aan een aantal regels als ik me laat inspireren door films en tv. Zo let ik erop dat ik zoveel mogelijk kledingstukken van de geleende ideeën uit mijn eigen kast haal. Ik moet eerlijk bekennen dat ik een vrij makkelijk figuur heb – tenger en petite. Van wijdvallend tot ultrastrak: ik kan overal mee wegkomen. Als je een meer curvy bouw hebt, dan doe je er goed aan de lichaamsbouw van je inspiratiebron in kwestie onder de loep te nemen. Heb je erg volle benen, kies dan liever voor een hooggesloten 70’s flared jeans, ook al draagt het inspiratiemodel een hooggesloten skinny jeans. Weet wat voor jou werkt: een exacte kopie is niet nodig, vaak draait het om het concept van de outfit. Een Ramones t-shirt werkt dan net zo goed als een shirt van de Beastie Boys. Houd het dus zoveel mogelijk bij jezelf, dan is het alsof je de avond ervoor gewoon een briljante ingeving kreeg voor een nieuw ensemble en niet alsof je het hoofdpersonage van je favoriete serie na-aapt.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top