FIT+WELL

Bodyhack: migraine, pijn tussen je oren

Esra Seval verklaart vanuit haar wetenschappelijke en biomedische achtergrond de lichaam-geest connectie die zo essentieel is bij gezond zijn en gezond blijven.

In Bodyhack houdt Vileine periodiek een mechanisme van het lichaam onder de loep. Hierbij omschrijven de redacteuren het belang van dit artikel (waarom), hoe het mechanisme te werk gaat (hoe) en wat de oplossingen, oftewel de ‘hacks’ voor het lichaam zijn (wat). Deze week vertelt Esra over migraine.

Met mijn huiswerk op schoot zat ik tegenover de tv. Ik zat er zo dicht tegenaan, dat het beeld verder bewoog op het moment dat ik mijn ogen sloot. De volgende dag had ik een toets over de topografie van Zuid-Amerika. Ik had alleen nog maar tienen gehaald voor topografie en ik móest en zou nu ook voor Latijns-Amerika een tien halen. Alleen wilde ik ook heel graag de nieuwste aflevering van mijn lievelingsserie kijken: een Braziliaanse serie met Turkse voice-over. Helemaal niet geschikt voor een elfjarige, maar ik was er verslaafd aan.

De volgende dag kon ik mijn hoofd niet van mijn kussen afhalen. Het voelde alsof ik de tv mee naar bed had genomen en hem op mijn hoofd had geplaatst. Ik opende mijn ogen en had er meteen spijt van. Lichtflitsen leken mijn ogen te doorboren. Ik hoorde mijn moeder mijn naam roepen. Alleen voelde het om de een of andere reden alsof ze naast mijn oor aan het schreeuwen was. Alles deed pijn – en ik wou het liefst ál mijn zintuigen op pauze zetten.

Waarom?
In Nederland heeft gemiddeld 13,1% van de bevolking last van migraine of regelmatig ernstige hoofdpijn. Migraine is een hoofdpijn die over het algemeen in aanvallen opkomt, met een vaak chronisch verloop. Het houdt gemiddeld 4 tot 72 uur aan. Het is een aandoening die voor veel problemen kan zorgen en wordt ook wel als de nummer één van nationale ziekten gezien.

Ik was zelf elf toen ik mijn eerste ervaring had met migraine. Mijn moeder moest me haast naar de huisarts dragen, omdat ik licht en geluid niet langer kon verdragen. De huisarts vertelde mij dat ik overspannen was. Met een doosje pijnstillers ging ik weer terug naar huis. Pas toen ik met mijn hoofd in de wc-pot hing voelde ik mij beter. Dit komt doordat de bloeddruk in het hoofd daalt na het overgeven.

Hoe?
Migraine wordt veroorzaakt door een tijdelijke verstoringen van de bloedvaten. Het is een aandoening aan de zenuwbanen.  Een oorzaak voor migraine is nog altijd niet vastgesteld. Er is ook geen concrete aanleiding voor een aanval. Migraine komt wel vaak meerdere keren voor in families.

Bij vrouwen is er een mogelijke link naar de hormoonhuishouding. Veel vrouwen hebben migraine rond de menstruatie. Ook kan het gebruik van de pil migraine verergeren. Bij een kwart van de vrouwen die in de menopauze komen, lijkt de aandoening minder te worden. Onderzoek laat ook zien dat menstruele migraine geen fabel is.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft aangegeven dat migraine bij vrouwen op de tweede plaats staat bij de meest invaliderende aandoeningen. Eén op de tien vrouwen heeft last van menstruatiegerelateerde migraine. Aandoeningen bij vrouwen zijn lastig te onderzoeken; bij de meeste onderzoeken worden mannelijke proefpersonen gebruikt, omdat de wisselende hormoonshuishouding bij vrouwen als “verstorend” wordt gezien.

Het verschil tussen migraine en spanningshoofdpijn is moeilijk te benoemen. Ook bij spanningshoofdpijn is er overgevoeligheid voor licht en kan de pijn erger worden bij inspanning. Bij spanningshoofdpijn is er wel vaker sprake van een drukkend gevoel, aan beide kanten van het hoofd. Het voelt als een band die strak om het hoofd is gespannen. Bij migraine kan het ook eenzijdig zijn. Spanningshoofdpijn hoeft niet overigens door spanning te worden veroorzaakt; de precieze oorzaak is niet bekend.

Esra_migraine

Wat?
Als geneeskundestudent leerde ik dat migraine allereerst met rust behandeld moet worden. Dus: luister naar je lichaam en zoek naar de uitlokkende factoren, zoals stress en slaapgebrek. Ook het overmatig gebruik van electronica, zoals laptops en mobiele telefoons, schijnt hoofdpijn te kunnen verergeren. Tip: houd regelmatig computer- en telefoonpauzes. Voldoende beweging heeft ook vaak een groot effect bij het verminderen van hoofdpijn.

Pijnbestrijding is volgens mij de volgende stap bij het behandelen van migraine en spanningshoofdpijn. Door het innemen van “hoofdpijnmedicatie” kan er echter gewenning aan pijnstillers ontstaan, waardoor de hoofdpijn juist verergert.

Onderzoek naar alternatieve behandelingen is nog gaande, zoals in het Leids Medisch Centrum. Momenteel wordt er getest op patiënten met clusterhoofdpijn: een chronische aandoening waarbij medicatie niet werkt. Door een neurostimulator, die geplaatst wordt in het achterhoofd, nemen de hoofdpijnklachten vaak af. Een neurostimulator zou in de toekomst ook gebruikt kunnen worden bij chronische migraine en spanningshoofdpijn.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top