FIT+WELL

Stijldossier: draagzakken

Daphny Scholsberg definieert in modejungles basics van de basics, zodat je efficiënter met je garderobe kunt omgaan. Vandaag de draagzak.

In een vorig stukje heb ik al genoemd dat ik zwanger ben. De laatste weken zijn aangebroken – dat betekent dat ik straks een klein mensje mag vervoeren. Eén van de opties daarvoor is dragen.

Ik ben op het idee gekomen om mijn baby te gaan dragen door een controversiële Britse documentaireserie, Bringing Up Baby, waarin drie opvoedstijlen op de voet worden gevolgd. Het is een heftige documentaire. Zo je zie je onder andere een methode in de jaren vijftig, waarbij pasgeborenen een paar uur alleen buiten moeten slapen.

Buiten de borstvoeding om mag er ook geen geknuffel of lichamelijk contact zijn tussen moeder en kind, zodat de baby’s zo snel mogelijk leren van zeven tot zeven door te slapen. Een van de minder strikte opvoedstijlen in de documentaire is het continuümconcept, een methode die in de jaren zeventig populair was. Die is gebaseerd op de cultuur van de Indiaanse stam Yequana.

De baby’s worden rondgedragen in een sling waarbij continue contact tussen ouder en baby centraal staat. Ik vind dat concept geniaal, omdat de baby op deze manier wel in het dagelijks leven van de ouder wordt betrokken, maar daarin niet perse voortdurend centraal staat. Alleen: hoe draag je een zak zonder eruit te zien als iemand die een wandeltocht gaat maken tussen geiten met wollen sokken aan? In het dagelijks leven ben ik nog geen geslaagde looks tegengekomen. En ik vind: als je dan toch voor een jaren 70-opvoedmethode gaat, dan is het leuk als je er ook uitziet als een hippie á la Jane Birkin.

Bron: mom.me

Bron: mom.me

Babydragen lijkt aan populariteit te winnen. In Hollywood droeg Orlando Bloom zijn baby Flynn met de Ergobaby-carrier en ook Gisele Bundchen en Julia Roberts waren fan van dit merk. Gwen Stefani, Kate Hudson en Angelina Jolie en Brad Pitt kozen voor de Karma Baby-sling. Hier in Nederland kun je informatiemiddagen en cursussen bijwonen om je eigen favoriete draagmobiel te vinden. Zo kun je advies inwinnen bij de draagzakwinkels Urbanbabies en Babybij, maar ook de Amsterdamse kinderwinkel Teuntje biedt iedere vrijdag een workshop van een draagconsulent aan. Zelf was ik van plan daar zo’n minicursus te volgen, maar het merk Bondolino, waar ik al een tijdje op aas, wordt er niet aangeboden.

Bron: Just Jared

Bron: Just Jared

Idealiter zou ik een draagdoek gebruiken, want daarmee heb je de meeste vrijheid in styling. Ik ben alleen als de dood dat ik in al mijn onhandigheid knopen leg die opeens losvallen. Natuurlijk zijn daar al die handige cursussen voor, maar in eerste instantie vertrouw ik meer op een systeem dat door een professional in elkaar is gezet.

Ik ga dus voor een draagzak die er een beetje uitzien als een rugzak. Ik vind wel dat de romantiek er een tikje afgaat door gespen en een kliksysteem, maar ik vrees dat ik de handigheid ervan niet kan weerstaan. Daarnaast zijn er nu zoveel verschillende draagzakken op de markt, dat er zélfs voor mij iets tussen zit.

De Marsupi en Bondolino zijn twee simpele modellen die dicht bij een doek komen. De Ergobaby met kinderzitje gaat vier jaar mee en is populair bij mannen, omdat de draagzak robuuster oogt dan een sling of een draagdoek.Bij vrouwen staat de Ergobaby overigens ook goed, maar ik ben op zoek naar een verfijnder model. Ook zijn er modellen zoals de Bondolino, waarbij een gedeelte geknoopt wordt, waardoor ze door zowel de mama als papa te gebruiken zijn zonder dat je gespen hoeft te verstellen.

De look die ik voor ogen heb is ‘normcore’ met een zwarte draagzak. Dat wil zeggen: een high-waisted Levi’s spijkerbroek met een T-shirt, afgemaakt met een trenchcoat. Daarnaast is het me opgevallen dat draagzakken het best tot hun recht komen bij simpele looks met strakke shirts of longsleeves, maar zelfs half weggemoffeld onder een mooie winterjas of bomberjack zien ze er cool uit.

babydragen

Daarnaast ben je ook nog een stuk goedkoper uit als je ervoor kiest om alleen te dragen en de kinderwagen buiten beschouwing laat. De prijs van een draagdoek of -zak ligt tussen de €50,- en €180,- euro. Dat is nog eens wat anders dan een kinderwagen van meer dan een minimum maandinkomen. Ik gebruik de laatste weken om nog even om wat reviews te lezen over de Bondolino slimfit en mezelf voor te stellen in tanktop, met baby op de borst in een draagzak. Je kunt niet goed genoeg voorbereid zijn om stijlvol voor de dag te komen. Al let niemand natuurlijk meer op mijn ‘goeie look’ als de baby er is.

1 Comment

1 Comment

  1. Lolkje

    12 maart 2016 at 20:16

    Of je laat er 1 maken met stof naar keuze / of van draagdoek naar keuze! Dan ben je pas hip. Dan heb je een exemplaar wat niemand heeft en helemaal naar je eigen smaak!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top