TODAY+TOMORROW

Straatstudie: “Ik vind het fijn als mannen de biertjes tillen en ik lekker kan gaan koken”

CHRIS SCHOONOVER

Gendernormen in de samenleving zijn voor veel mensen in het dagelijks leven onzichtbaar. Door de subtiele aanwezigheid van deze normen, zijn mensen zich vaak niet bewust dat deze een grote rol spelen in de betekenis die zij aan alledaagse dingen geven. Studenten van de BA opleiding Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht hebben in samenwerking met Vileine de invloed van gendernormen in het dagelijks leven in Nederland aan het licht proberen te brengen. Dit hebben ze gedaan door korte interviews te houden met mensen in de openbare ruimte, aan de hand van verschillende thema’s. Vandaag in het thema ‘De voordelen van genderongelijkheid’ interviewde Lotte Witteman een andere Lotte.

Lotte, 28 jaar, Utrecht:

lotte

“Ik vind het fijn als mannen de biertjes tillen en ik lekker kan gaan koken”

Merk je wel eens dat je je vrouwelijkheid kan inzetten om iets voor elkaar te krijgen?

Ja, ik merk dat mannen wel eens iets voor me doen omdat ik een vrouw ben. Ze dragen bijvoorbeeld een tas voor me – wat ik heel fijn vind, omdat ik best een slechte rug heb. Ik vind echter niet dat mannen zich verplicht moeten voelen om dat te doen omdat ik een vrouw ben. Op mijn studie merk ik dat ik vaak een beetje dominant probeer te zijn. Als een man mannelijk leiderschap gaat vertonen merk ik dat ik geïrriteerd raak. In sommige gevallen heb ik het gevoel dat ik me moet bewijzen, maar dat is gelukkig maar bij relatief weinig mannen op mijn studie.

Kan je een situatie noemen waarin je je vrouwelijkheid kan inzetten, bijvoorbeeld in de uitgaanssfeer?

Ik ben zelf lesbisch, dus in de uitgaanssfeer is de verhouding tussen mannen en vrouwen voor mij minder relevant. Misschien dat ik daarom bepaalde verhoudingen tussen mannen en vrouwen ook een beetje blokkeer of negeer, omdat ik daar niet zoveel mee te maken heb. Ik vind het vooral fijn als ik fysieke taken minder hoef uit te voeren dan mannen. Als we een feestje hebben vind ik het bijvoorbeeld fijn dat mannen het zware werk doen, zoals de biertjes tillen, en dat ik lekker kan gaan koken.

Wat vind jij van de gendernormen in de samenleving?

Nou, daar heb ik wel een mening over. Er wordt veel gezegd over mannen en vrouwen, er is een grote discussie over. In deze discussie wordt het verschil tussen mannen en vrouwen vaak een beetje genegeerd, terwijl dit er wel is. Er zijn zowel mannelijke eigenschappen als veel vrouwelijke eigenschappen. Zo wordt vaak gezegd dat vrouwen meer voelen en mannen hebben weer dat ze sterker zijn. Ik vind dat dat soms een beetje genegeerd wordt. Er wordt snel gezegd: “Ik ben dan wel een vrouw, maar ik kan alles hoor,” maar ik denk dat er ook een reden is waarom het is zoals het is. Dit is wel grotendeels cultureel bepaald, maar van origine hebben mannen en vrouwen wel een andere bouw en andere kwaliteiten, dus het is niet voor niets dat de genderverhoudingen in de samenleving zo zijn. We zijn misschien dan wel te ver doorgeschoten, maar het heeft wel een reden. Vrouwen worden bijvoorbeeld ongesteld, waardoor ze op dat moment wat zwakker zijn. Ze hebben wel kracht, maar op een andere manier dan dat mannen dit hebben. De kracht van vrouwen wordt door mensen vaak onderbelicht.

De verschillen tussen mannen en vrouwen mogen er zijn, zonder dat het ene meer waard is dan het andere. Het is dus niet zo dat mannen eerder een leidinggevende positie kunnen hebben dan vrouwen. Mannen en vrouwen zijn verschillend, maar wel gelijkwaardig.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top