TODAY+TOMORROW

Straatstudie: “Meisjes gaan niet zo snel uit om jongens te versieren”

Chris Schoonover

Gendernormen in de samenleving zijn voor veel mensen in het dagelijks leven onzichtbaar. Door de subtiele aanwezigheid van deze normen zijn mensen zich vaak niet bewust dat deze een grote rol spelen in de betekenis die zij aan alledaagse dingen geven. Studenten van de BA opleiding Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht hebben in samenwerking met Vileine de invloed van gendernormen in het dagelijks leven in Nederland aan het licht proberen te brengen. Dit hebben ze gedaan door korte interviews te houden met mensen in de openbare ruimte, aan de hand van verschillende thema’s. Vandaag in het thema ‘De voordelen van genderongelijkheid’ een interview door Lotte Witteman.

“Een vrouw gaat niet snel uit om achter alle mannen aan te gaan, terwijl mannen dit eerder wel doen”

uu

Heb je zelf wel eens dat je je mannelijkheid inzet om iets voor elkaar te krijgen?
Nee, eigenlijk doe ik dit niet. Ik vind het wel fijn dat je als man ’s avonds alleen over straat kan fietsen, bijvoorbeeld, maar ik zet het niet actief in. Ik denk dat dit eerder geldt voor vrouwen, die hebben tijdens het uitgaan bij de toegang tot een club bijvoorbeeld voordeel. Als er een lange rij staat heb je als vrouw meer kans om binnen te komen dan als man. Dit is dus een negatief gevolg voor mannen. Het is tijdens het uitgaan natuurlijk wel zo dat jongens op meisjes moeten afstappen in plaats van andersom. Je moet dus initiatief nemen in dat opzicht. Dat de vrouw daarin passief is, is ook helemaal niet erg, want zo gaat het gewoon in onze samenleving. Een vrouw gaat niet snel ergens uit om achter alle mannen aan te gaan, terwijl mannen dit wel eerder doen. Ik merk dat de sfeer van ‘meisjes fiksen’ er bij jongens om me heen wel in zit. Jongens stimuleren elkaar door te zeggen: “Ja moet je echt doen, je moet echt meisjes gaan fiksen, kijk naar haar, je moet haar echt fiksen.” Je wordt wel een beetje gepusht en ik denk dat dat bij meisjes heel anders ligt. Je wordt gestimuleerd om bepaalde dingen te doen die eigenlijk niet in jouw patroon zitten, maar je doet het dan wel vanwege de groepsdruk. Je wordt dus zeker beïnvloed door je vrienden.

Wat vind je ervan dat die gendernorm er is?
Omdat het geaccepteerd is handel je ernaar, maar ik vind het zelf eigenkijk een beetje achterlijk. In landen als Spanje en Portugal is het heel normaal dat vrouwen op mannen afstappen, daaruit blijkt dat het niet vreemd is. Het is heel raar dat dat hier niet geaccepteerd is. Toch ga je er zelf automatisch in mee. Je gedraagt je op de manier waarop mensen verwachten dat jij je gedraagt.

Ik vind dat de verhoudingen gelijk zouden moeten zijn. We zijn per slot van rekening allemaal mensen, of je nou man of vrouw bent. Een vrouw zou dezelfde baan moeten kunnen krijgen en zou ook op mannen moeten kunnen afstappen. Dat moet niet meer als raar worden beschouwd. Ik denk echter dat gelijkheid op dit gebied niet snel gerealiseerd zal worden, omdat deze patronen onbewust in ons systeem zullen blijven zitten. Er zijn natuurlijk ook biologische verschillen, zoals dat vrouwen fysiek zwakker zijn. Ik denk dat vrouwen niet per se gevoeliger zijn dan mannen, maar wel dat ze meer over gevoelens praten dan mannen. Mannen handelen meer vanuit hun rationaliteit en vrouwen daarnaast vanuit gevoel.

1 Comment

1 Comment

  1. Lotte

    16 december 2016 at 16:28

    Het is hier niet geaccepteerd dat vrouwen op mannen afstappen? Nou daar heb ik gelukkig geen last van haha.
    Ik vraag me af in welke kringen deze jongeman zich begeeft.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top