REAL/FAKE

Vitamine Video: kerstreclames kunnen ook feministisch zijn

Bron: Youtube LIDL

Van een fijne TedTalk tot een krachtige speech: met Vitamine Video word je altijd geïnspireerd.

Reclames kunnen af en toe behoorlijk de plank misslaan qua feminisme. Ook – en wellicht juist – met Kerstmis, zoals deze kerstreclame van supermarktketen Lidl. Gelukkig zijn er ook bedrijven die het wél begrijpen. Kijk bijvoorbeeld naar deze kerstreclame van de Franse keten Système U:

#GenderFreeChristmas

In de reclame komen kinderen aan het woord, die met hun associaties bij ‘speelgoed voor jongens’ en ‘speelgoed voor meisjes’ aantonen hoe alomtegenwoordig gendermarketing in onze maatschappij is. Al van piepjonge leeftijd wordt kinderen ingeprent dat roze en poppen voor meisjes zijn en dat jongens met geweren en Lego spelen. In de rest van de reclame zien we echter hoe kinderen reageren als ze in aanraking komen met alle soorten speelgoed: dan bespelen meisjes net zo lief de drums en spelen jongens vadertje en moedertje. Zoals één meisje het bondig samenvat: “Ik houd van alle soorten speelgoed.”

De reclame van Système U is bedoeld om de geboorte van hun genderneutrale kerstcatalogus aan te kondigen – en wat is er nu kerstiger dan de komst van iets nieuws? Delen dus maar, die hashtag #GenderFreeChristmas!

Transgender zoon

En wil je nóg even huilen met Kerstmis? Ook de Denen kunnen er wat van, deze reclame van de Deense electronicaketen Elgiganten toont een vader die zijn transgender zoon een heel bijzonder kado geeft. De taal verstaan is niet eens nodig bij zoveel emotie:

Ja, natuurlijk zijn deze reclames uiteindelijk bedoeld om veel geld mee te verdienen. Maar laten we deze Kerstmis niet al te veel de Grinch uithangen – het is tenslotte ook de goede gedachte die geldt.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top