REAL/FAKE

Straatstudie: “iedereen heeft mannelijke en vrouwelijke kanten in zich”

(AMAAL SAID)

Gendernormen in de samenleving zijn voor veel mensen in het dagelijks leven onzichtbaar. Door de subtiele aanwezigheid van deze normen zijn mensen zich vaak niet bewust dat deze een grote rol spelen in de betekenis die zij aan alledaagse dingen geven. Studenten van de BA opleiding Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht hebben in samenwerking met Vileine de invloed van gendernormen in het dagelijks leven in Nederland aan het licht proberen te brengen. Dit hebben ze gedaan door korte interviews te houden met mensen in de openbare ruimte, aan de hand van verschillende thema’s. Vandaag in het thema ‘De voordelen van genderongelijkheid’ een interview door Lotte Witteman.

“Ik val onder de creatieve personen en die hebben toch een beetje een vrouwelijke kant nodig om hun beroep te kunnen uitoefenen”

uu1

Merkt u weleens dat u uw mannelijkheid kan inzetten om iets voor elkaar te krijgen?
Nou, er zijn natuurlijk ‘mannen-mannen’ en er zijn mannen die wat zachter zijn. Wat karakter betreft hoor ik bij het laatste soort. Naar mijn mening heeft iedereen vrouwelijke en mannelijke kanten in zich. De één bestaat voor 70% uit mannelijkheid en 30% uit vrouwelijkheid en bij een ander is dat weer anders. Ik oefen bijvoorbeeld een beroep uit dat niet bij de meeste mannen past, ik ben etaleur-decorateur. Om dat te doen moet je wat vrouwelijkheid in je hebben. Dat klinkt misschien raar, maar zo is het nou eenmaal. Om dingen mooi neer te zetten in de etalage is verstand van kunst nodig en de meeste mannen hebben dat niet. Echte mannen werken meer in de bouw bijvoorbeeld. Ik val onder de creatieve personen en die moeten een beetje een kronkel hebben, een vrouwelijke kant, om hun beroep te kunnen uitoefenen. Zo zie ik mezelf en daarom ben ik niet keihard van karakter zoals de meeste mannen zijn. Ze doen zich hard voor om wat te bereiken in het leven en waarschijnlijk vrouwen te imponeren. Ik ben daarentegen wat zachter.

Wat vindt u dan van die gendernormen die er zijn?
De maatschappij maakt dat mannen stoer moeten zijn en vrouwen minder. Dat is terug te zien in reclames, waarin mannen stoer worden afgebeeld. Ik vind het niet goed dat deze regels zo sterk aanwezig zijn. Iedereen zou daarin vrijer mogen zijn. Tegenwoordig is daarin wel meer mogelijk, deze regels worden bijvoorbeeld doorbroken door transgenders. De een heeft er meer moeite mee dan de ander als een jongen vrouwelijk overkomt. Ik zit nu eenmaal in die wereld dat ik ook met dat soort mensen omga. Het is belangrijk om elkaar te respecteren. Dat gebeurt niet echt tegenwoordig. Veel mensen kijken op transgenders neer, maar het is juist belangrijk dat mensen zelf kiezen hoe ze hun leven leiden. Het lijkt mij verschrikkelijk om in een lichaam te zitten waarin je je niet thuis voelt. Als transgenders geaccepteerd worden, dan hebben zij er minder moeite mee om hun lichaam te veranderen. Het is niet zo dat ik er helemaal niet van opkijk als een jongen een vrouw geworden is. Ik heb bijvoorbeeld een collega waarbij dat is gebeurd. Ik vind het wel heel goed dat zo’n persoon dat durft, maar ergens verbaast het me nog een beetje. Als het door de maatschappij meer geaccepteerd zou worden, dan is het voor zou iemand ook makkelijker om te uiten. Aan de andere kant moet het ook weer niet gepromoot worden, dat mannen besluiten dat ze vandaag eens een jurk aantrekken. Dat zou heel verwarrend worden.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top