TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash: Folia dwingt columnisten te poseren als pin-ups

(HANNAH ALTMAN)

Deze week verscheen in de Folia de allerlaatste column van Vileine-founder Hadjar Benmiloud. Waarom ze werd ontslagen? Omdat ze weigerde in sexy kleding te poseren in een reclamecampagne voor het blad. Nu doet ze in een openhartig interview met Opzij het verhaal achter de schermen uit de doeken.

Poseren als een Kardashian

In Hadjars laatste column in Folia bedankt ze alle spelers in dit drama, met de woorden:

“Dank aan de nieuwe hoofdredacteur Altan Erdogan van Folia voor het instemmen met een nieuwe foto in zwarte onesie, waarin ik eindelijk veilig over feminisme verder kon schrijven. Dank voor het aanbod van nieuwe foto’s, en zelfs een langverwachte campagne-shoot voor posters. Dank aan de fotograaf die mij schunnige teksten toeriep terwijl ik halfnaakt moest doen alsof ik één van de Kardashians was. Dank aan de feministische achterban die mij steunde deze foto’s niet te laten publiceren, en ondanks druk van Folia’s Altan te bedanken voor de Folia-column, als dat betekende dat ik lippentuitend halfnaakt op de poster kwam te staan met het woord ‘gratis!’ op mijn kont.”

Valse beloften

Feministisch tijdschrift Opzij wilde meer van de kwestie weten en interviewde Hadjar uitgebreid. Uit het interview blijkt dat er zowel tijdens het fotograferen van de bewuste reclamecampagne als in de nasleep ervan steeds valse beloften aan Hadjar werden gedaan. Ze werd in sexy jurkjes gehesen en ondanks haar bezwaren door de fotograaf onder druk gezet om verleidelijk te poseren. Toen ze zag dat het eindresultaat nog erger was dat ze al vreesde en ze protest aantekende bij hoofdredacteur Altan Erdogan, werden haar stelselmatig dingen toegezegd die vervolgens niet nagekomen werden:

“Hij [Erdogan, red.] betreurde het, maar zei dat hij me begreep. In reactie op mijn bezwaren stuurde hij me twee foto’s die gebruikt konden worden voor de campagne. Die alternatieven sloegen nergens op. Ik stond er nog steeds helemaal op, in hetzelfde jurkje, met kont en borsten in beeld. Ze waren bijna net zo erg, met als enige verschil dat ik niet met een opgetrokken wenkbrauw suggestief aan mijn schouderbandje zat.”

Erdogan ontkent delen van het verhaal tegen Opzij:

“Het klopt dat ik afscheid heb genomen van Hadjar als columnist, dat mag je ontslaan noemen, dat ontken ik niet. Maar het was niet omdat ze niet met de beruchte foto’s in de campagne wilde. Ze wilde met geen enkele foto uit de shoot in de campagne, ook niet met de alternatieven die ik had aangedragen. […] Ik zou nooit iets doen om haar zo af te beelden dat het haar schaadt. Nóóit.”

Lees het hele artikel in Opzij hier.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top