TODAY+TOMORROW

Straatstudie: “er is alleen een biologisch verschil tussen de seksen”

Chris Schoonover

Gendernormen in de samenleving zijn voor veel mensen in het dagelijks leven onzichtbaar. Door de subtiele aanwezigheid van deze normen zijn mensen zich vaak niet bewust dat deze een grote rol spelen in de betekenis die zij aan alledaagse dingen geven. Studenten van de BA opleiding Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht hebben in samenwerking met Vileine de invloed van gendernormen in het dagelijks leven in Nederland aan het licht proberen te brengen. Dit hebben ze gedaan door korte interviews te houden met mensen in de openbare ruimte, aan de hand van verschillende thema’s. Vandaag in het thema ‘De voordelen van genderongelijkheid’ een interview door Lotte Witteman.

“Ik denk dat er alleen een biologisch verschil is tussen mannen en vrouwen en de rest interesseert me eigenlijk geen fuck”

interview

Merkt u weleens dat u uw vrouwelijkheid kan inzetten om iets voor elkaar te krijgen?

Vast wel, maar ik weet niet of dat echt een ding is. Als ik een man was geweest zou ik mijn mannelijkheid inzetten. Ieder mens heeft een charme, dat heeft niet per se met vrouwelijkheid of mannelijkheid te maken. Ik denk dat er alleen een biologisch verschil is tussen mannen en vrouwen en de rest interesseert me eigenlijk geen fuck. Mannen en vrouwen zijn niet anders. Het zijn allebei emotionele wezens, die op dezelfde manier pijn voelen. Er wordt ze alleen vanuit cultuur geleerd dat ze anders zijn. Ik zie het verschil niet. Alleen het lichaam is anders, dat vrouwen kinderen moeten baren bijvoorbeeld. De culturele betekenis kan me aan mijn reet roesten.

Wat vindt u van de gendernormen in de samenleving?

Ik denk dat die normen zijn gebaseerd op cultuur. Mensen hechten aan cultuur, dat voelt vertrouwd en veilig en dat is natuurlijk ook wat waard. Nieuwe inzichten moeten echter de ruimte krijgen, anders wordt cultuur een dictatuur. Wat betreft gendernormen lijkt het me goed als er nieuwe inzichten in onze cultuur worden opgenomen, aangezien de verschillen tussen mannen en vrouwen denkbeeldig zijn. Ik laat mijn dochters zo vrij mogelijk om dingen te doen die ze willen, ik wil ervoor zogen dat ze geen dingen laten omdat ze een meisje zijn. Het is niet zo dat een vrouw anders denkt dan een man, maar de omgeving gaat wel uit van dit verschil. Op Facebook zag ik bijvoorbeeld een tijdschrift voor jongens en één voor meisjes langskomen. Het tijdschrift voor meisjes ging er alleen over hoe je er mooi uit kon zien en hoe je je haartjes verzorgt en die van jongens ging erover hoe je toekomst eruitzag en dat je gave dingen moet gaan doen.

Een ander voorbeeld dat de gendernormen laat zien, is het verzorgen van de kinderen. Ik heb eens bij een advocaat geïnformeerd of je kan afdwingen dat de vader net zoveel zorg draagt voor de kinderen als de moeder, omdat ik wilde dat het wat meer gelijk verdeeld zou zijn. Ze vertelde me dat de wet daar niet in voorziet, wat ik heel raar vind.

U noemt nu vooral nadelen, maar ervaart u ook wel eens voordelen van gendernormen in de samenleving?

Een voordeel zou kunnen zijn dat je ermee kan spelen. Op een gegeven moment heb je het spelletje echter wel gezien, de variatie is er dan wel uit. Om eerlijk te zijn zie ik het voordeel eigenlijk niet. Jongens worden emotioneel zo klein gehouden, zo beperkt, geen wonder dat de gevangenis vol zit met voornamelijk mannen. Die jongens hebben nooit de ruimte gekregen om te huilen en hun gevoelens te tonen.

Als vrouw zou je je, als je dat wilt, helemaal kunnen laten pamperen en laten verzorgen. Dat vind ik alleen niet zo leuk, dus ik zie het niet als voordeel. Ik heb ook een beetje een mannenberoep: ik ben rechtbanktekenaar. Het idee dat mannen wat evenwichtiger zijn dan vrouwen en minder emotioneel, komt in mijn werk niet naar voren. Tot nu toe is het mij opgevallen dat vooral de dames uitermate kalm zijn en niet boos worden op een verdachte. Mannen hebben vaker de neiging om boos te worden.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top