SEX+SPIRIT

Undercovergirl: meer masturberen als goed voornemen

Simon Wald-Lasowski

Als moderne heks schrijft Froukje van der Velde over feminisme, planten, alternatieve contraceptie en medicijnen, machtssystemen, seks, taboes, rituelen en mystiek, en verkent zo de verborgen wereld van het spirituele.

Naast de bekende goede voornemens, zoals meer sporten, minder drinken, ontstressen en beter voor mijn planten zorgen, zet ik dit jaar ook masturberen op mijn lijstje. Masturberen is namelijk hartstikke gezond! Anno 2017 wordt masturberen zelfs aangemoedigd door doktoren en seksuologen. Hoe kan het dan dat er zo weinig over wordt gepraat en dat masturberen nog altijd in de taboesferen lijkt te verkeren? Misschien is het nog de nasleep van oude opvattingen en gebruiken. Masturbatie werd namelijk niet altijd bejubeld – al helemaal niet voor vrouwen.

fruit

Masturberen is gezond

In de middeleeuwen werd masturbatie in de joods-christelijke traditie beschouwd als een religieuze zonde, terwijl er in de bijbel niets vermeld over de daad van masturbatie. Katholieke theoloog St. Thomas Aquinas preekte dat masturbatie een grotere zonde zou zijn dan verkrachting, incest en overspel, omdat bij deze zondes voortplanting nog een gevolg zou kunnen zijn. Masturbatie zou daarentegen simpelweg een verspilling van zaad zijn.

Het boek The Onanism, geschreven door de Zwitserse arts Samuel Auguste Tissot en uitgebracht in 1760, was één van de eerste ‘wetenschappelijke’ werken over masturbatie. Hierin beschreef hij alle schadelijke invloeden van masturbatie, zoals blindheid, een zwak gestel en zelfs epilepsie. In de Victoriaanse tijd dacht men dat masturbatie ook zou lijden tot psychologische problemen als depressie, laag moraal, sociale mislukkingen, waanzin en ook nog eens een vroege dood.

Helaas sluimeren veel van deze negatieve opvattingen nog stiekem in ons dagelijks leven en onderbewustzijn. Zo liggen Kellogg’s cornflakes nog altijd in de schappen van onze winkels. Kellogg’s cornflakes werden in 1852 ontwikkeld als een ontbijtgraan met een specifiek doel: masturbatie uitbannen! De opvatting van Dr. Kellogg was namelijk dat gekruid voedsel tot lust zou kunnen lijden, en lust weer tot masturbatie. Een smakeloos ontbijt zou de lusten echter temperen.

Licht aan de hemel: prehistorische dildo’s en vrouwelijke masturbatie

Natuurlijk zijn er ook lichtpuntjes aan de hemel. Zo werd er in 2005 een archeologische ontdekking gedaan in Duitsland. Naast muziekinstrumenten, grottekeningen en sculpturen werd er een 28.000 jaar oud fallussymbool ontdekt. Wetenschappers zeggen dat afgaande op de grootte van het object en de afwerking, deze zeer mogelijk als masturbatiegereedschap gebruikt werd. Daarmee zou dit de oudst bekende dildo zijn, wat zou betekenen dat vrouwelijke masturbatie en de creatieve uitoefening daarvan oeroud is.

En laten we vooral ook niet de seksuele revolutie van de jaren ’60 en ’70 vergeten! Die bracht seks in een goed daglicht en veroorzaakte seksuele vrijheid. Maar geldt dit eigenlijk ook wel voor soloseks?

In mijn eigen omgeving praat ik genoeg met vriendinnen over seks, maar nooit over seks met mezelf. Ik vraag er wel naar, maar ik heb dan altijd de dekmantel van mijn professionele interesse; het is dan ’onderzoek voor een blog’ of ‘materiaal voor een workshop die ik wil ontwikkelen’. Zelfs dan voel ik enigszins dat het ongepast is. Wanneer ik rondvraag bij mannen lijken ze er makkelijker over te doen, alsof het deel is van hun bestaan en niet zo’n big deal. Is dit waar, is er daadwerkelijk een genderverschil wat betreft masturbatie?

Mannen vs. vrouwen

De algemene opvatting lijkt te zijn dat vrouwen gemiddeld minder masturberen dan mannen. Er zijn echter weinig data of statistieken over te vinden in Nederland en de precieze data verschillen per land en onderzoek. Toch kunnen we stellen dat mannen gemiddeld meer masturberen dan vrouwen. Mona Chalabi vormde de data van Indiana University’s ‘National Survey of Sexual Health and Behaviour’ om tot een tabel. De cijfers komen van 5,865 Amerikanen tussen 14 en 94 jaar in maart en mei 2009. Hieruit kunnen we opmaken dat slechts 5% van de vrouwen tussen de 25-29 jaar meer dan vier keer per week masturberen, terwijl dat bij mannen 20.1% is.

masturbatie

Waarom mannen meer masturberen dan vrouwen kan veel oorzaken hebben: hormonen, persoonlijke libido en leefsituatie, etc. Om een duidelijker inzicht te krijgen, zou hier nader onderzoek naar verricht moeten worden. Eerlijk gezegd zou ik niet kunnen bedenken waarom het nodig is dat vrouwen precies evenveel masturberen als mannen. Toch denk ik wel dat veel vrouwen hier wat te winnen hebben. Bij vrouwen lijkt er namelijk meer schaamte rond masturbatie te zijn. Zoals dit filmpje van de BBC laat zien, waarin interviewers de straat op gaan en vrouwen over masturbatie vragen.

Emancipatie door masturbatie

Ik ben van mening dat er nog altijd een gebrek aan onderzoek en educatie is, van de anatomie van de vagina tot masturbatietechnieken. Door een geweldige 3D-print van de clitoris werd in 2016 publiekelijk bekend dat de clitoris niet slechts een erwtje is zoals in woordenboeken en veel anatomie boeken staat vermeld. De clitoris is een veel groter orgaan, met ‘benen’ die onder de schaamlippen doorlopen. Deze 3D-print is nu onderdeel van het Franse seksuele educatiesysteem.

clitoris_couleur_test23

Kennis van je eigen lichaam kan ontzettend veel zelfvertrouwen geven. Wanneer je weet hoe je vagina er uitziet, waar je erogene zones zijn en hoe je jezelf genot kunt geven, denk ik dat dit een enorme daad van emancipatie en zelfliefde is. Uit onderzoeken blijkt dat het zelfbeeld van vrouwen verbetert door masturbatie en dat je je lichaam meer zult waarderen. Daarnaast maak je allerlei heerlijke hormonen aan als dopamine, endorfine en oxytocine, waardoor je je gelukkiger en rustiger voelt. Naast allerlei fysieke voordelen kan het zelfs depressie tegengaan. Je cultiveert namelijk positieve gevoelens van genot naar jezelf toe, omdat jij degene bent die daarvoor zorgt. Wanneer vrouwen verantwoordelijkheid nemen over hun eigen seksualiteit en genot, denk ik dat dit zelfvertrouwen zekerheid geeft en doorstraalt naar meerdere facetten van je leven. Wanneer je totaal afhankelijk bent van een ander persoon voor genot, maak je jezelf seksueel afhankelijk van een ander. Het is prachtig om je seksuele leven te delen, maar je seksualiteit cultiveer je ook zelf. Deze twee kunnen heel goed naast elkaar bestaan en elkaar juist positief beïnvloeden. Masturberen verhoogt namelijk ook je libido en kan je seksleven met je partner verbeteren.

Als je nog niet overtuigt bent, zijn hier nog even de voordelen van masturberen op een rijtje:

 • Het is een boost voor je immuunsysteem en werkt ontstekingsremmend.
 • Het helpt je om sneller in slaap te vallen.
 • Hormonen zoals dopamine, oxytocine en endorfine komen vrij, deze maken je blijer en geruster.
 • Wanneer je een orgasme hebt, schakelen hersengebieden die stress, onrust en angst reguleren tijdelijk uit.
 • Het is een boost voor je seksuele zekerheid en je zelfvertrouwen.
 • Risico op stress en hoge bloeddruk, depressie en diabetes 2 neemt af.
 • PMS en rugpijn worden bestreden door masturbatie.
 • Het werkt preventief bij baarmoedermondinfecties en blaasontsteking.
 • Het maakt je bekkenbodemgebied sterker, wat lijdt tot betere sex, intensere orgasmen en helpt bij incontinentie.
 • Het stimuleert het brein, wat preventief werkt bij dementie.
 • Het bevordert de bloedsomloop.

Daarom, beste lezer: meer masturbatie in 2017! Voor de gezondheid, emancipatie en simpelweg het genot. Wees lief voor jezelf, want de enige bedpartner waar je het sowieso levenslang mee moet doen, ben jij.

Nog meer weten over masturbatie? Froukje geeft woensdag 11 januari een nieuwe workshop, ‘Masturbatie & Eigenliefde’, bij Mail & Female in Amsterdam. Check deze link voor meer informatie!

1 Comment

1 Comment

 1. Louise

  1 maart 2018 at 10:54

  Hallo, ik heb een vraag over dit onderwerp! Ik worstel al wat langer met goed en slecht van masturbatie, in een relatie. Ik ben hierin vrij opgevoed maar mijn man niet, hij vind dat het niet hoort en is met meerdere regels opgevoed. Hij geeft me aan het af te bouwen en in balans te brengen dit omdat: Je je in een spirituele relatie bevind en de balans met seks op je partner moet afstellen. Seks mag niet overheersen in je hoofd, en door het systeem, media, porno, videoclips etc word seks steeds meer gepromoot in onze samenleving. Hij geeft dus aan dat je niet zomaar wanneer je zin hebt aan jezelf moet zitten, of dat het gepromoot en goedgekeurd word, etc. De rede hiervan is omdat je dan je seksuele energien niet besteed aan samen met je partner, maar te veel aan jezelf, het word een verslaving. Waardoor je misschien als het er eenmaal op aankomt en langs je partner ligt, je helemaal geen zin meer hebt want je hebt het zelf al opgelost. Zo mis je fijne momenten samen en mis je spirituele groei. Naast de verslaving die je waarschijnlijk opbouwt, verlies je controle.

  Ik denk dat als het gepromoot word, goedgekeurd word anno 2017 dat de wereld en de mens op hol slaat omdat onze seksualiteit is verstoord. Vele jongeren zijn tegenwoordig veel met seks bezig, zelfs volwassenen en alles is voort vrij en normaal. Omdat niet iedereen spiritueel is, kan de goedkeuring van masturbatie ook een verslaving worden aan seks en een groot focus onstaat op klaarkomen, waardoor je andere activiteiten en spiriualiteit mist. Dat is eigenlijk wat er nu in stilte en privé gebeurt in de wereld.

  Mijn man is christelijk opgevoed en zit nooit aan zichzelf. Ik ben westers opgevoed en ben daar vrij in. Samen volgen wij een spiritueel leefstijl zonder religie, puur de energien van boven en leven in het goddelijke, de natuur. Omdat alles een reden heeft, is er ook een reden dat we samen zijn. Hieruit lees ik dat Het strenge foute christelijke geloof v vroeger van hem geheeld moet worden door mij, en mijn vrijheid geheeld moet worden door hem. Het antwoord is dus balans.

  Wat vind jij hiervan? Ik hoor graag jou mening over de vrijheid van masturbatie en seks. Ik ben het met je eens dat het goede energien losmaakt in je lichaam maar moet het daarom gepromoot worden als goed? Ik denk dat juiste spirituele educatie een mens kan helpen, maar het alleen promoten van goedkeuring en positiviteit bij masturberen is niet oke. Alles heeft ook een negatieve kant, yingyang.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top