SEX+SPIRIT

Straatstudie: “ik miste niets aan seksuele voorlichting”

(GEORGIA GRACE GIBSON)

Gendernormen in de samenleving zijn voor veel mensen in het dagelijks leven onzichtbaar. Door de subtiele aanwezigheid van deze normen zijn mensen zich vaak niet bewust dat deze een grote rol spelen in de betekenis die zij aan alledaagse dingen geven. Studenten van de BA opleiding Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht hebben in samenwerking met Vileine de invloed van gendernormen in het dagelijks leven in Nederland aan het licht proberen te brengen. Dit hebben ze gedaan door korte interviews te houden met mensen in de openbare ruimte, aan de hand van verschillende thema’s. Vandaag in het thema ‘Seksualiteit’ een interview door Esther Berghuis.

“Ik zou het best apart vinden om het niet over seks te hebben”

uu-interview

Heb je weleens seksuele voorlichting gehad?
Ja, op de middelbare school geloof ik, in de tweede klas. Ik zat op een redelijke katholieke school, dus dat viel allemaal best wel tegen. Zij waren redelijk behoudend, maar het werd wel door de school, als de ouders het goedkeurden, door een externe van de GGD gedaan.

Heb je voor de rest eigenlijk nog op andere plekken dingen geleerd over seksualiteit?
Ik geloof dat ik een keer met een ontgroening van een studentenvereniging seksuele voorlichting heb gehad, samen met een praatje over drugs. Dat is blijkbaar verplicht in Utrecht. Die voorlichting was geloof ik ook van de GGD. Maar toen gebruikten ze wel volwassenentaal in plaats van kindertaal, zeg maar. Ze moeten het natuurlijk wel heel politiek correct houden. Je weet wel, de basis, maar aan de ene kant: wat weet je er nou daadwerkelijk echt van? Ik miste er zelf verder niets aan.

Heb je het met andere mensen over seks?
Ja, thuis heb ik het erover, of met clubgenoten. Maar dat is redelijk standaard allemaal, ik zou het er nooit echt diep met ze over hebben. Maar als je na een avondje stappen later thuiskomt bijvoorbeeld, om één uur ‘s middags, dan krijg je natuurlijk vragen. Maar zij hebben het zelf ook meegemaakt, dus zoveel interesseert het ze nu ook weer niet. Wat betreft met een meisje met wie ik zou daten: ja, tuurlijk zou ik het dan over seks hebben. Ik zou het best wel apart vinden als dat niet zo was, eigenlijk. Dat is denk ik ook een relatie met iemand hebben.

Stel, je gaat een avondje uit, wat je net zei, wanneer zou die avond voor jou dan geslaagd zijn?
Ik vind het het belangrijkste dat ik een leuke avond heb. Maar stel dat een meisje nou heel leuk is… Ik heb wel één keer, een aantal jaar geleden, een meisje gehad dat uiteindelijk mijn vriendin is geworden voor een tijdje. In principe ben ik niet per se op zoek naar een relatie op het moment, maar als het gebeurt, gebeurt het. Ik ga niet die avond in met het idee dat ik op zoek ben naar het meisje dat de komende jaren mijn vriendin wordt. Maar of ik met een meisje dat ik ontmoet heb met uitgaan over seks zou praten? Ja, tuurlijk, maar dat verschilt ook per situatie. Het kan ook dat je het niet zeker weet, dat is niet echt netjes denk ik, maar diepe gesprekken zou ik er niet over hebben. En het praten over wat ik zelf lekker vind, of wat zij lekker vindt… Ja, ligt er ook aan hoeveel je gedronken hebt die avond, maar in principe wel.

Hoe zou jij de ideale vrouw voor jezelf beschrijven?
De ideale vrouw is vooral iemand met wie ik heel erg kan lachen. Het is natuurlijk ook fijn als ze er leuk uitziet en alles, maar in principe wil je het leuk hebben met elkaar. Dat is bij mij tenminste wel zo.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top