SEX+SPIRIT

Straatstudie: “mijn ideale vrouw? Gloria Estefan”

Joe Webb

Gendernormen in de samenleving zijn voor veel mensen in het dagelijks leven onzichtbaar. Door de subtiele aanwezigheid van deze normen zijn mensen zich vaak niet bewust dat deze een grote rol spelen in de betekenis die zij aan alledaagse dingen geven. Studenten van de BA opleiding Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht hebben in samenwerking met Vileine de invloed van gendernormen in het dagelijks leven in Nederland aan het licht proberen te brengen. Dit hebben ze gedaan door korte interviews te houden met mensen in de openbare ruimte, aan de hand van verschillende thema’s. Vandaag in het thema ‘Seksualiteit’ een interview door Esther Berghuis.

“Homoseksualiteit was eigenlijk heel normaal”

UU4

Hebt u weleens seksuele voorlichting gehad?
Ja, heel vroeger. Dat was op de lagere school, tijdens een werkweek, verspreid over twee dagen. Tekeningen, plaatjes. Eigenlijk werd het heel normaal uitgelegd. En thuis ook natuurlijk. Dat was voornamelijk gericht op man en vrouw, het verschil daartussen, en dat mannen bij vrouwen hoorden. Dan hebben we het over 50 jaar geleden, weet je. Dat is lang geleden. Homo’s kenden we wel, rond de familie, maar verder niet. Op school werd daar niet over gepraat, maar bij ons thuis wel. Dat was heel normaal. Daar waren mijn ouders best open over, we gingen bijvoorbeeld naar een homoseksuele kapper. Niets bijzonders eigenlijk.

Merkte u om u heen wel een andere kijk daarop?
Nou, niet echt bij de mensen met wie ik omga. We hebben wel vrienden die heel gelovig zijn. Zij hebben een zus en een schoonzus, die lesbisch zijn. Daar worden wel steeds grappen over gemaakt. Ja, foute grappen. Om ze belachelijk te maken of om er zelf mee om te kunnen gaan. Homoseksueel zijn mag natuurlijk niet van de Heere.

Hoe heeft u uw eigen seksualiteit verder vormgegeven?
Dat is gewoon een beetje met je eerste vriendinnetje steeds verder gaan, zo van oh ja, zo gaat dat of niet. Ik heb het voor de rest nooit met iemand over seksualiteit gehad, alleen met mijn vrouw.

Is daar nog een reden voor?
Nee, volgens mij is daar geen behoefte aan, tenminste: dat heb ik niet.

Hoe geeft u vorm aan seksualiteit in uw relatie?
Volgens mij is dat heel breed. Van affectie, een kusje, of even aanraken, of knijpen of kijken, tot met elkaar naar bed gaan.

En heeft u het er met uw vrouw daar ook over, over wat u fijn vindt of wat zij fijn vindt?
Nou, oppervlakkig.

Wanneer zou de seks voor u geslaagd zijn met uw vrouw?
Ik denk wanneer we allebei aan onze trekken zijn gekomen.

Hoe ziet u de ideale vrouw?
Ik weet niet echt of dat gaat over hoe ze eruitziet, maar als het daar wel om gaat: Gloria Estefan. Je moet haar maar een keer opzoeken. Maar waar het ook om gaat bij een partner: dat je heel open bent naar andere mensen toe, dat je je eigen gang kunt gaan, je eigen werk hebt en je eigen dingen doet. Mijn ideale partner moet zelfstandig zijn.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top