WORLD+CULT

Girlgangs: de vechtende vrouwen van Berlijn

Onderschat nooit de kracht van een girlgang. In de jaren ’90 schreeuwden vijf Britse chicks overal ‘girlpower!’ en nu nog hebben de Spice Girls een bijzonder plekje in het hart van talloze vrouwen. Twintig jaar later bestaan zulke girlgangs nog steeds, net als het patriarchaat. Tijd dus om er een paar voor te stellen. De girlgang van deze week is de Female Fight Club in Berlijn!

Iedereen heeft de film Fight Club wel eens gezien. Maar wat blijkt: deze vechtclubs bestaan ook in het echte leven. En niet alleen voor mannen, ook vrouwen doen eraan mee.

Wie zijn ze?

Neem bijvoorbeeld de Female Fight Club in het Berlijnse Marzahn. Deze werd in 2010 opgericht door Anna Konda en Red Devil, twee vrouwelijke vechters uit Rusland. De Female Fight Club is een plek waar vrouwen zich kunnen losmaken van gendernormen en met elkaar, al dan niet topless, in de spreekwoordelijke ring kunnen stappen. In de jaren ’20 was er een rijke traditie van vrouwelijke worstelaars in Berlijn en deze club is daar de laatste incarnatie van. Overigens is het topless vechten geen sexy statement, maar eerder een omkering van traditionele genderrollen: mannen bevochten elkaar immers ook altijd al met ontbloot bovenlijf.

Waarom zijn ze zo cool?

In de Female Fight Club kan iedere vrouw het tegen een ander opnemen, of ze nou een zwarte band in judo heeft of een worstelaar is. Er zijn geen regels en lengte en gewicht doen er niet toe – het enige dat belangrijk is, is hoe graag je wil winnen. Het gaat er niet zachtzinnig aan toe in deze fight club – de Poolse fotografe Katarzyna Mazur legde de blauwe plekken en worstelingen op grafische wijze vast op de gevoelige plaat.

Het klopt, deze vrouwen zijn fanatiek en er mag af en toe aan haren worden getrokken, maar de sfeer in de Female Fight Club is er één van solidariteit en camaraderie. Al deze vrouwen willen graag winnen, ja – maar ze hebben wel respect voor elkaar.

Vrouwelijke superhelden?

In de Female Fight Club kunnen vrouwen helemaal in hun eigen kracht staan. Ze nemen het tegen elkaar op door hun wilskracht en lichaam te gebruiken. Dat is intens, maar ook bevrijdend, zegt Katarzyna: “During my research I came across women who worship their bodies. They nourish, form and toughen them. Their motivations are as diverse as those women’s personalities are. It may be their statement about the modern perception of women, their proof for the unity of femininity and strength, yet at the same time their instrument to be seen and desired.”

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top