WORLD+CULT

Kanttekeningen: positiviteit onder de schaduw van de #MuslimBan

Brian Stauffer

In Kanttekeningen zet Winnie vraagtekens bij allerlei culturele fenomenen en krijg je een toelichting aan de hand van verschillende media – van YouTube-filmpjes tot krantenkoppen. Deze keer: beroemdheden protesteren tegen de #MuslimBan, Donald Trumps inreisverbod tegen moslims.

Waar moet deze Kanttekeningen anders over gaan dan over het inreisverbod van Donald Trump? Precies. Maar inmiddels hebben we ook allemaal wat behoefte aan iets positiefs; iets dat ons doet inzien dat we met vereende krachten toch een front kunnen vormen. Daarom in plaats van de horrorverhalen: de positieve tegengeluiden.

Silicon Valley

Naast de anti-inreisverbodprotesten in de VS en ook op veel andere plekken in de wereld (gisteravond nog op ons eigen Schiphol), stonden mensen ook in het tech-hart van de VS op tegen Trump. Niet door protesten en grote borden, maar door zich publiekelijk en via interne memo’s uit te spreken en in sommige gevallen actie te ondernemen.

Medeoprichter en directeur van Netflix, Reed Hastings schreef het volgende op zijn Facebookpagina:

Bij Apple schreef Tim Cook (de directeur) een brief aan zijn hele team, waarin hij schrijft hoe Apple gelooft in het belang van immigratie en niet zonder immigratie zou bestaan. Daarnaast zegde hij toe dat het HR-team de mensen die mogelijk geraakt worden door het verbod zoveel mogelijk zal ondersteunen. Verder zegt hij contact te hebben opgenomen met het Witte Huis om zijn zorgen uit te spreken over het verbod. Sundar Pichai, CEO van Google, heeft hetzelfde gedaan en toegezegd dit te blijven doen. Het inreisverbod raakt meer dan 100 medewerkers van het bedrijf. Bij Microsoft gaat het tot nu toe om 76 medewerkers, die door het bedrijf juridische steun krijgen en worden geassisteerd. Directeur Satya Nadella verwees specifiek naar zijn eigen achtergrond als immigrant:

trump

Mark Zuckerberg verwees naar zijn eigen achtergrond en die van zijn vrouw in een bericht op Facebook:

Bij Twitter lukte het om in minder dan 140 tekens een opstandige toon aan te nemen:


Bij taxibedrijf Uber schreef Travis Kalanick (nog een directeur) een memo aan het personeel, waarin hij aangaf dat chauffeurs die op dit moment niet in de VS waren en het land niet meer in mochten, pro bono financieel zouden worden gecompenseerd, zodat er gewoon nog brood op de plank kwam. Helaas doorbraken de Uber-chauffeurs wel de staking die New Yorkse taxichauffeurs hielden om te protesteren tegen het inreisverbod, wat ertoe leidde dat de #DeleteUber-actie viraal ging.

Daarnaast schreef hij in drie woedende tweets hoe hij denkt over het inreisverbod:


Natuurlijk is het ook marketing dat bedrijven dit soort brieven aan hun personeel sturen en dan ook nog even publiekelijk maken, maar ze geven ook een signaal af dat het beleid van de nieuwe president wat hen betreft onacceptabel is. Zo wordt de stem van de protesterende vrouw op straat versterkt, en, als we de berichten van deze en gene directeurs moeten geloven, komt haar stem terecht in het Witte Huis. Dezelfde bedrijven hebben overigens ook al toegezegd dat zij nooit zouden meewerken aan een database waarin moslims worden geregistreerd. Hoewel dat project alleen hypothetisch is, voelt het toch als een hele geruststelling.

Beroemdheden

Naast Silicon Valley spreken mensen zich ook in bijvoorbeeld Hollywood uit tegen het verbod. John Legend was vernietigend in een speech op de Producers Guild of America Awards:

En even later in een interview kwam hij er nog even op terug:

Kerry Washington, ster van de serie Scandal, twitterde het volgende:

En hier nog een paar reacties op het verbod, al is het maar om je een hart onder de riem te steken:


En een eveneens woedende Alyssa Milano – die zich o.a. ook hard maakt om te zorgen dat ijshockey niet langer alleen een mannensport is, en ook meedoet aan de reboot van Charmed! – tweette direct naar de man zelf:

Politici

Ook politici spreken zich uit tegen het verbod, en gelukkig niet alleen democraten. Blijkbaar was een week genoeg tijd om Trump een kans te geven voordat ze zich tegen hem keerden:

trump1

trump3

Charlie Dent, die bekend staat als één van de twee gematigde Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden (de ander is Peter King) sprak erover met de Washington Post:

trump2

Kopstuk John McCain schreef samen met Lindsey Graham een verklaring over het verbod, die werd gevolgd door een beschuldiging van Trump dat zij een Derde Wereldoorlog aan het starten zijn:

trump4

Juist ja. Hopelijk hebben jullie voor nu genoeg energie om de grote man met de kleine handen uit te lachen zoals we allemaal zouden moeten doen. Mocht je zelf actie willen ondernemen, dan kun je naast protesteren ook via deze website van AirBnB je huis opgeven als een adres waar gestrande mensen gratis kunnen verblijven.

Save

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top