WORLD+CULT

Straatstudie: “mijn vriendschappen zijn niet altijd platonisch”

Artist unknown

Gendernormen in de samenleving zijn voor veel mensen in het dagelijks leven onzichtbaar. Studenten van de opleiding Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht hielden in samenwerking met Vileine straatinterviews over de invloed van gendernormen op het dagelijks leven. Vandaag in het thema ‘Vriendschap’ een interview door Kelly Vossen.

“Mannen en vrouwen hebben dezelfde soort problemen, los van het feit of je een piemel hebt of niet”

uu 6

Kunnen mannen en vrouwen vrienden zijn?
Ja, ik denk het wel. We kunnen vrienden zijn omdat we nog steeds gewoon mensen zijn. We hebben dezelfde soort problemen, los van het feit of je een piemel hebt of niet. Ik heb zelf geen ‘beste’ mannelijke vriend, maar ik heb wel veel mannelijke vrienden naast mijn vriendinnen. Bij een paar van die vrienden heb ik wel iets van ‘Oh, die is wel leuk’, maar dat heb ik bij zowel mannen als vrouwen. Alles is niet altijd heel platonisch, maar ik heb nu een hele fijne relatie met mijn vriendin, dus daar doe ik nu niets mee.

Vind je dat de vriendschap met jongens een meerwaarde heeft ten opzichte van je meisjesvriendschappen?
Ik ga niet anders om met mijn jongensvrienden dan met mijn meisjesvrienden. Vriendschap met mannen is voor mij makkelijker en opener, omdat er vaak geen seksuele spanning is. De kwaliteit van de vriendschap met mannen en vrouwen vergelijken is lastig. Het stereotype beeld is natuurlijk dat je met je vriendinnen meer ‘vrouwendingen’ doet, maar dat ervaar ik niet zo heel erg. Emotionele zaken of het bespreken van de liefde is in mijn geval bij zowel mannen als vrouwen hetzelfde.

Zowel op de basisschool als middelbare school had ik vooral jongensvrienden. Ik speelde veel liever dinosaurusje dan vader en moedertje. Op de middelbare school kreeg ik meer meisjesvrienden, omdat je hier toch een beetje naartoe wordt gepusht. Bovendien gingen jongens toen voornamelijk stoer doen en dat hoefde voor mij niet. Pas als je ouder wordt en meer meemaakt, zie je dat de scheidslijn tussen mannen en vrouwen niet zo definitief is. Dan wordt het ook makkelijker om met beide vriendschappen te sluiten.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top