FIT+WELL

Lijfspreuk: volle vrouwen verdienen flatterende outfits

Artiest: Nicole Webber

Marianne is plussize model, blogger en powerlifter. Net als iedereen bij Vileine snapt ze niet altijd wat voor onzin er via glossy’s en massamedia op haar afkomt. Ze ontmantelt met logisch nadenken de zogenaamde lijfspreuken die onze maatschappij aan het vrouwenlichaam opdringt. Deze week: volle vrouwen verdienen ook flatterende kleding!

Heb je ‘m gezien, dit filmpje van Tim Gunn (bekend van Project Runway)?

In zijn presentatie houdt Tim een vurig pleidooi dat het tijd is voor de mode-industrie om wakker te worden en kleding te maken voor vollere vrouwen. Hij begint sterk, met argumenten over het gebrek aan diversiteit in een modewereld die geobsedeerd is door slanke lichamen. Dan gaat hij verder over hoe groot de groep volle consumenten is en waarom vollere vrouwen zo commercieel interessant zijn, en dat je als bedrijf wel gek moet zijn om zoveel miljarden aan potentiële inkomsten te laten liggen. Daar moet verandering in komen, vindt Tim. Tijd dat vollere vrouwen ook flatterende kleding kunnen dragen!

Flatterende kleding en optische illusie

Ik hoor het je al zeggen: “Nou, geweldig toch? Helemaal waar, volle vrouwen verdienen ook flatterende kleding!” Maar wacht even. Tim gaat namelijk verder met het volgende:

“Momenteel zorgt plussize kleding ervoor dat je lichaam voller lijkt, met plooien en brede schouders. (…) Als je het op de goede manier doet, kan onze kleding een optische illusie creëeren die helpt om ons er langer en slanker te doen uitzien. Als je het op de foute manier doet, zien we er slechter uit dan als we naakt zouden zijn.”

Tim Gunn’s poging is heel leuk en aardig, maar het idee dat volle vrouwen alleen maar acceptabel zijn als ze er langer en slanker uitzien dan ze zijn, sluit lijnrecht aan bij hetgeen waar hij kritiek op heeft: namelijk de obsessie van onze maatschappij met lange, slanke modellen. Het is beter om smaller te lijken, het is slecht om breder te zijn… Serieus?

Mijn lijf is geweldig zoals het is

Mijn lijf is geweldig zoals het is, ook zonder optische illusies. Ook als het naakt is, trouwens. Dat is niet iets waar je met zo’n afkeer over hoeft te praten, alsof het het ergste is dat een dikke vrouw zou kunnen overkomen. Stel je voor dat ze er even slecht uitziet als wanneer ze naakt is! Bah zeg!

Ik ben er als volle vrouw helemaal klaar mee dat anderen mij zeggen dat ik iets niet kan dragen omdat ik er ‘voller’ in lijk, alsof ‘vol lijken’ iets vies is dat koste wat kost ontweken moet worden. Geen minirok, want dat toont m’n volle dijen. Geen bikini, want dat toont m’n buikje. Geen croptops, geen skinny jeans, geen korte shorts, geen blote armen, geen hooggesloten halslijnen, geen horizontale strepen, geen strakke jurken. De lijst van dingen die volle vrouwen zogezegd niet mogen dragen omdat het niet “langer en slanker” maakt, is werkelijk eindeloos. En ik ben die bemoeienis echt meer dan beu. ‘Flatterend’ is een keurslijf geworden, het zoveelste hokje waar ik mezelf in moet proppen om geaccepteerd te worden zoals ik ben. Maar ik heb jou niet nodig om mij te zeggen dat ik alleen maar mooi ben als ik langer en slanker ben, want ik ben behoorlijk blij met m’n lijf, precies zoals het is.

Tim eindigt zijn pleidooi met: “In this time of inclusiveness, why should 80 million women be marginalized?”

Goed punt Tim, goed punt. Laten we dan beginnen door volle lijven ook niet langer te marginaliseren.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top