TODAY+TOMORROW

Vitamine Video: Gaga’s protest op de Super Bowl

Van een fijne TedTalk tot een krachtige speech of feministische video: met Vitamine Video begint je week altijd goed. Deze week: het geëngageerde optreden van Lady Gaga op de half-timeshow van de Super Bowl.

Protestsong

Het grootste sportevenement van de VS, de Super Bowl, is weer afgelopen. Net als bij iedere editie was er ook dit keer weer een half-timeshow, die wederom gebruikt werd voor een (klein) politiek statement. Vorig jaar was er al Beyoncé, die een statement maakte met haar optreden van Formation. Dit jaar was het Lady Gaga, de vrouw die zich uitsprak voor Hillary Clinton tijdens haar campagne en recentelijk nog meeliep in de Women’s March. Ze opende met de tekst van Woody Guthries This Land is Your Land, wat van origine een protestsong is. Sterker nog, het origineel bevatte deze tekst: “There was a big wall there that tried to stop me. The sign was painted, said ‘private property’, but on the backside, it didn’t say nothing. This land was made for you and me.” Hoewel niet gezongen door Gaga, was het voor velen wel duidelijk dat het aanhalen van dit lied een intens statement was. Hierna barstte de ster natuurlijk ook nog even uit in haar grootste hit Born This Way: “No matter gay, straight, or bi, lesbian, transgender life, I’m on the right track baby”.

Kijk hier de hele show van Lady Gaga:

En dit was nog niet eens alles wat de Super Bowl aan entertainment te bieden had dit jaar! Voorafgaand aan de wedstrijd kwamen drie dames van de cast van de musical Hamilton op. Phillipa Soo, Renée Elise Goldsberry en Jasmine Cephas zongen vlak voor het volkslied een aangepaste versie van America The Beautiful, waarin de tekst “and crown thy good with brotherhood” door hen werd aangevuld met “and sisterhood” – hun eigen idee, om een feministisch tintje te geven aan het nummer. Kijk het hier:

Applaus voor de programmeurs

Mogen we nu ook een klein applausje voor de tot nog toe onbenoemde programmeurs van entertainment tijdens de Super Bowl? Degenen die Beyoncé uitnodigen een statement te maken van haar nieuwe album, drie etnisch diverse vrouwen uitnodigen van een musical cast die zich op het podium uitspraken tegen Mike Pence en het beleid van de nieuwe regering – en daar bovenop Lady Gaga vragen voor de half-timeshow dit jaar. De vrouw die zich misschien het meest van alle beroemdheden uitspreekt voor tolerantie, zelfacceptatie, ondersteuning van slachtoffers van seksueel geweld en LGBTQ-rechten. Ja, deze sterren stelen de show, maar dat moment wordt mogelijk gemaakt door een stille kracht op de achtergrond van het grootste sportevenement van de VS. Dat verdient wel een applausje, lijkt mij zo.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top