TODAY+TOMORROW

Repost: Beatrijs over tietenstaaretiquette

Griselda Blanco

In Repost schijnen Vileine vrouwen hun licht op actuele feministische artikelen.  Deze keer: mag je als man eigenlijk wel staren naar een decolleté?

“Is het gepast om een vrouw een compliment te maken over haar decolleté?” Dit is de titel van een stuk dat gisteren verscheen in dagblad Trouw. Het verscheen in Moderne manieren, een rubriek waarin Beatrijs Ritsema – beter bekend als “Beste Beatrijs” – wekelijks lezersvragen omtrent etiquette beantwoordt.

Teveel vrijheden

Deze week was daar het verhaal van een man wiens vader zich, volgens een leidinggevende in het verzorgingstehuis, “soms teveel vrijheden permitteert in de omgang met vrouwen”, zoals het te lang staren naar het decolleté van een personeelslid. De man legt uit dat zijn vader heel open en teder is. Hij uit zijn genegenheid door het vasthouden van handen en het strelen van gezichten. Het komt de briefschrijver dan ook “overtrokken voor dat zo’n liefdevol iemand als ontremd beschouwd wordt.” Verder werpt hij op dat vrouwen tegenwoordig “nadrukkelijk hun vrouwelijkheid kunnen etaleren door het decolleté, maar dat mannen daar alleen tersluiks een blik op kunnen slaan.”

Beatrijs is het wel met hem eens. Ze geeft toe dat openlijk staren niet de bedoeling is, en door “sommigen” zelfs als seksuele intimidatie wordt gezien. Wie deze sommigen zijn en waarom ze zo zeuren, wordt niet duidelijk. Maar, zegt ze, “het valt uw vader op geen enkele manier kwalijk te nemen dat hij zich te buiten gaat aan eye candy van het zorgpersoneel. Als verzorgenden daar problemen mee hebben, moeten zij zich zakelijker kleden.”

De code van het decolleté is ingewikkeld

Samengevat: vrouwen vragen erom, en als ze het krijgen, is het nog steeds niet goed. De codes van het decolleté zijn mateloos ingewikkeld. Arme mannen.

Voor die arme mannen zijn hier twee tips:

1. Vrouwen vragen inderdaad weleens ergens om. Ze doen dit alleen niet met hun kleding, maar met hun mond. In dit voorbeeld wordt er aan de zoon verteld dat het personeel in het verzorgtehuis de houding van de vader als ‘grensoverschrijdend’ ervaart. Een duidelijker signaal kun je niet krijgen. Luister daarnaar.
2. Vind je het moeilijk de grens te vinden tussen het hebben van prettig contact en het overschrijden van seksuele grenzen? Hier is een richtlijn: als je het niet tegen je moeder zou zeggen, zeg je het niet tegen een willekeurige vrouw. Oh, en als jij wel de borsten van je moeder complimenteert, kunnen we jou helaas niet helpen.

3 Comments

3 Comments

 1. Conne

  5 februari 2017 at 16:16

  Toch zou zo’n vraag niet zwart wit afgehandeld dienen te worden.
  Het gaat om mensen, mannen,vrouwen,queer die in hun laatste levensjaren in hun laatste woning huizen.
  Het gaat om decolletés.
  Ik vraag me af hoe er in zo’n huis omgegaan wordt met erotiek. Dat is geen seksualiteit.
  Natuurlijk ben ik blij dat er sterke vrouwen zijn geweest die de arbeidsomstandigheden verbeterd hebben. Er moet zelfs nog veel meer gebeuren voor een genderneutrale werkvloer.

  Het lijkt me dat in een huis waar levende mensen enige zorg nodig hebben, dat je dan als personeel ook voor dit thema aandacht nodig hebt.
  Wat is erotiek, hoe speels en in welke mate mag en kan het er zijn? Dat zou bespreekbaar moeten zijn, waarbij iedereen het volste recht heeft om eigen grenzen te trekken.

  Ik moet ook even denken aan de cultuur in de verzorgingshuizen die destijds door Hans Becker werden geleid. Hij ging uit van de ja-cultuur, tenzij. Dat ging lijnrecht in tegen de nee-cultuur mits.

 2. Conne

  5 februari 2017 at 16:40

  Toevoeging: Hoe snel denk je alweer in vaste patronen. Het gaat natuurlijk ook om neutrale of sexy kleding van mannelijk personeel. Is dat gewoon leuk, jonge en oude goden en godinnen? Of blokkeren er mensen door? Laat dat er allemaal zijn binnen afgesproken conventies. Hou rekening met elkaar.
  Ook omgekeerd, in de huizen waar Becker ooit directeur van was, waren er ook restaurants met gedempt licht. Daar kunnen mensen ook bij wegdromen.

 3. Pingback: 365 dagen Vileine: leven, liefde en lessen! – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top