TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash: Beyoncé en de mythe van het moederschap

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Deze keer: wat betekent het dat er zoveel kritiek is op de zwangerschapsfoto’s van Beyoncé?

Beyoncé ging direct viraal met haar Instagram-post, waarin zij haar zwangere buik trots toont temidden van een bloemenweelde en met een doorzichtige sluier op. Een haast heilig Maria-tafereel. Inmiddels heeft de foto ruim 9,2 miljoen likes op Instagram, een record. Aan de likes te zien is het overgrote deel van het publiek enthousiast en positief over de foto’s. Toch zijn er ook flink wat negatieve reacties op het internet te lezen. Beyoncé zou met deze foto’s geen ‘juiste vorm’ van zwangerschap tentoonstellen. Maar wat is juist? En waarom wordt de zwangerschap van één vrouw zo problematisch onder de loep genomen?

Simone de Beauvoir schreef in De tweede sekse over het concept ‘Vrouw’. De vrouw werd ingeperkt door een aantal mythes, die blijvende stereotype beelden van wat een vrouw hoort te zijn, in stand houden. Enkele daarvan zweven nog steeds rond wanneer wij door onze Instagram-tijdlijn scrollen, waaronder de mythe van de vrouw als moeder, hoer, feeks of maagd. Ondanks de tegenstrijdigheden in deze mythen zijn ze toch consistent. De vrouw wordt namelijk altijd gelijkgesteld aan het lichamelijke en natuurlijke. Beide aspecten hebben een ambivalent karakter. Aan de ene kant is het waar het leven begint: de jeugdigheid, de frivoliteit en de schoonheid. Aan de andere kant is het waar de eindigheid van het lichaam zichtbaar wordt.

Seksueel Maria-beeld

Beyoncé’s zwangere lichaam en de bijbehorende foto’s roepen negatieve reacties op, omdat zij volgens sommigen niet voldoet aan het juist kopiëren van deze mythes. Z0 zou ze heidens gedrag vertonen door een heilig Maria-achtig tafereel om te toveren tot een onnodig overseksueel naaktbeeld.

twitter reactie beyonce

Volgens anderen zou zij het zwanger zijn niet goed belichamen. Waar zijn de stretch marks, al het vet, de volheid en het uitgeputte gezicht? Een vrouw lijkt het nooit goed te kunnen doen. Met alle tegenstrijdige mythes kan ze nooit volledig aan zo’n simplistisch beeld voldoen.

facebook reactie beyonce

Van stralend lichaam tot dikke walvis

Een andere beroemdheid bij wie de reacties ook niet al te mild waren toen ze zwanger was, was Kim Kardashian. Zij is een duidelijk voorbeeld in onze huidige beeldcultuur van de mythe van de vrouw als lichaam – het is immers haar lichaam dat haar beroemd heeft gemaakt. Een lichaam dat wordt bemind en gehaat door de media en de publieke opinie. Zo zijn haar billen beroemd, ze stralen uit pure glorie. Maar mede daarom kreeg zij veel kritiek over zich heen toen ze zwanger was; het beroemde lichaam was opeens getransformeerd tot een dikke walvis, waar de eindigheid vanaf droop.

Beyoncé heeft met haar populairste post totnutoe zeker het overgrote deel van haar volgers voor zich gewonnen. Toch kan je je afvragen waarom er rondom iemands zwangerschap nog steeds zoveel commotie is. Er lijkt uit al deze commotie echter één sluitend antwoord naar voren te komen: dat de vrouw nog steeds gevangen is in de mythes die bestaan rondom haar lichaam. Voldoe je niet aan één van deze lichamelijke mythes? Dan volgen daarop vele negatieve reacties, die je Instagram-inbox doen overstromen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top