WORLD+CULT

Vitamine Video: het gedicht als politiek manifest

Uwe Schramm

Van een fijne TedTalk tot een krachtige speech: met Vitamine Video word je altijd geïnspireerd. Deze keer: Simone van Saarloos maakte een vrije vertaling van het gedicht I want a president en Mina Etemad maakte er een korte film over.

Homorechten worden door politici dikwijls ingezet om moslims te criminaliseren. Andere politici roepen op tot bescherming van Nederlanders door meer blauw op straat, maar zwijgen over etnisch profileren. Het gedicht “Ik wil een verliezer als premier“, nu vertaald en tot een korte film bewerkt, is echter een manifest dat gaat over inclusie. 

Filosofe Simone van Saarloos heeft het gedicht vrij vertaald naar I Want a President van Zoe Leonard. Feministe en queer activiste Leonard schreef het toen dichter Eileen Myles zich kandidaat stelde voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 1992: “I am interested in the space this text opens up for us to imagine and voice what we want in our leaders, and even beyond that, what we can envision for the future of our society.”

Protest tegen racisme en homofobie

Het gedicht is sindsdien een eigen leven gaan leiden. Voor de Amerikaanse verkiezingen werd het op een betonnen wand geplakt langs de highline in New York. In Zweden is in 2010 een aangepaste tekst een dag voor de verkiezingen voorgelezen door een groep vrouwen. Het was een protest tegen een opkomende fascistische, racistische en homofobische partij. Deze collectieve lezing voor een verkiezing kreeg navolging in Helsinki, Madrid, Parijs, Tallinn (Estland), Kopenhagen en New York. Vileine vindt Ik Wil een Verliezer Als Premier een vorm van cultureel activisme, activisme dat wil ontwrichten door op een bijzondere wijze een politieke boodschap over te brengen. Het roept op om onbevooroordeeld en radicaal intiem met de ander te zijn, wie dat ook is.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top