TODAY+TOMORROW

Feministische Stemwijzer: Piratenpartij voor ‘corporate’ vrouwenquota

Leas Boutique - Etsy

AOW, belastingen, milieu – die standpunten kennen we nu wel. Maar hoe feministisch is de Nederlandse politiek eigenlijk? Wat vinden onze toekomstige vertegenwoordigers in Den Haag van het burkaverbod en vrouwenquota? De komende weken legt Vileine steeds enkele intersectionele vragen voor aan een vrouw op de lijst.

Ancilla van de Leest is lijsttrekker van de Piratenpartij. De Piratenpartij kan momenteel op één zetel in de peilingen rekenen.

Is je partij voor of tegen een vrouwenquotum in bedrijfsleven en/of openbare besturen?
“We zijn nog niet zover dat we zeggen dat het door de overheid opgelegd moet worden. We zijn een partij voor vrijheid, dus ook voor vrijheid bij ondernemers. Bij grote bedrijven zijn staan er nog te weinig vrouwen aan de top, dat is iets wat wij ook zien. Maar we willen daar nu nog geen regels voor uitzetten omdat die er al zoveel zijn en vooral kleine ondernemers daaronder lijden. We zijn daarentegen zeker voor een wet die scheefgroei tussen het aantal mannen en vrouwen in grote bedrijven aanpakt.”

Is jouw partij voor of tegen partnerallimentatie?
“Daar hebben we op dit moment geen standpunt over. Als we als partij gaan groeien en we dus meer budget krijgen, kunnen we bepaalde standpunten zoals deze meer gaan uitdiepen. We willen absoluut meer met LGBT-rechten doen, maar we hebben op dit moment niet de mankracht om daar goed onderzoek naar te doen.”

Scheefgroei tussen mannen en vrouwen moeten in grote bedrijven worden aangepakt

Gaat je partij voor of tegen het rapport van de Staatscommissie Herijking ouderschap ‘Kind en ouders in de 21ste eeuw’ stemmen? (In dit rapport wordt onder andere juridisch vastgelegd dat kinderen meer dan twee ouders kunnen hebben.)
“Wij staan voor keuzevrijheid, dus ook keuzevrijheid binnen huwelijken die ‘onconventioneel’ zijn. De overheid moet je daarin vrijlaten. Bovendien kan ik me voorstellen dat het voor gezinnen met meerdere ouders juridisch handiger is als zij gezamenlijk de bevoegdheden kunnen delen, zeker met oog op bijvoorbeeld ziekte.”

Gaat je partij het boerkaverbod terugdraaien?
“Ja, absoluut. Sowieso zijn we voor anonimiteit en we zijn erg pro-keuzevrijheid. Bovendien geloven we niet dat je vrouwen kunt bevrijden door ze dingen te verbieden. Dat er onderdrukking ten grondslag ligt aan boerka’s is een veelgehoord argument, maar verbieden gaat vrouwen niet vrijer maken. Of boerkadraagsters zich echt onderdrukt voelen, zou wat ons betreft eerst uit onderzoek moeten blijken. Ik moet wel zeggen dat we van specifieke kledingvoorschriften erg kriegelig worden, juist vanwege die keuzevrijheid om je eigen leeftijd in te vullen.”

De Piratenpartij is nog te mannelijk en wit

Als jouw partij gaat regeren, verzeker je een intersectionele samenstelling van het kabinet?
“We zijn een partij die uit de ICT komt en op dit moment is dat een helaas een hele mannelijke, witte wereld. Dat is jammer, we staan echt open voor mensen met allerlei achtergronden: zwart, wit, jong, oud of man of vrouw en alles daar tussen. Er zijn wel weer veel transgenders als lid bij onze partij betrokken, dat vinden we heel tof. Maar zolang de IT uit witte mannen bestaat, zal die verhouding scheef blijven. Als de sector verandert, verandert de samenstelling van onze partij ook. Andersom kunnen wij aan dat proces bijdragen door te zorgen dat bijvoorbeeld IT-opleidingen toegankelijker worden voor vrouwen. Vaak hoor je nu dat vrouwen ‘niet willen’. Ik denk dat er genoeg vrouwen zijn die wel willen, maar moeite hebben om er in dat klimaat tussen te komen. Dat heb ik zelf ook meegemaakt.”

Wat gaat je partij doen aan de afwezigheid van mannen in basis en middelbaar onderwijs?
“Dan moeten we eerst onderzoek doen wat het probleem precies is. Ik kan me voorstellen dat het karige salaris dat leraren nu krijgen, behoorlijk afschrikt. Dat is iets dat wat mij betreft sowieso opgelost zou moeten worden. Onderwijzer(es) zijn is een belangrijk en eerzaam beroep en moet naar behoren beloond worden.”

Gaat jouw partij het vaderschapsverlof uitbreiden?
“Ja, dat lijkt me essentieel. Drie dagen is volstrekt belachelijk. Een nieuw mensje in huis krijgen is een ingrijpende gebeurtenis! Het is ook niet leuk voor de moeder als je lichamelijk nog aan het bijkomen bent, en je alles al weer bijna in je eentje moet doen.”

Denk je dat je met de kandidatenlijst van de Piratenpartij een goede volksvertegenwoordiger kunt zijn?
“Ja.”

Meer weten over hoe het nu eigenlijk zit met feminisme in de politiek? Hier vind je de interviews met andere politici.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Feministische Stemwijzer: op welke partij kan je het beste stemmen? – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top