SEX+SPIRIT

Straatstudie: friendzone-obsessie is kinderachtig

Wang Feng

Gendernormen in de samenleving zijn voor veel mensen in het dagelijks leven onzichtbaar. Studenten van de opleiding Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht hielden in samenwerking met Vileine straatinterviews over de invloed van gendernormen op het dagelijks leven. Vandaag in het thema ‘Vriendschap’ een interview door Kelly Vossen.

“Charmes in de strijd gooien om een leuk gesprek te hebben werkt vaak goed”

Kunnen mannen en vrouwen vrienden zijn?
Ja, ik denk het wel. Mijn goede vriend Thomas en ik zijn er het levende bewijs van. Het is wel lastig, want ik denk toch dat vaak een van de twee – als je heel close bent – iets gaat voelen. Thomas en ik voelen niks voor elkaar, maar ik denk dat als ik hem zou zoenen, hij dat zeker niet erg zou vinden. Het heeft in ieder geval geen impact op onze vriendschap aangezien hij er niet naar handelt. Of je bevriend kunt zijn met een jongens heeft er ook mee te maken hoe lang je de jongen al kent. Ik heb een vriend die ik al 14 jaar ken, maar omdat we elkaar al zo lang kennen kan ik hem ook niet echt als aantrekkelijk zien. We zijn nog steeds close, maar meer dan dat kan het echt niet meer worden, ook al is hij in principe een hele leuke jongen. Als je op deze leeftijd vrienden wordt, is het lastig om in te schatten of hij er niet meer van verwacht. Bovendien komen die verwachtingen ook van anderen. Het “oh, hebben jullie wat?!” heb ik vaak genoeg gehoord. Ik denk dat dit veel invloed heeft op het taboe van man/vrouw vriendschappen; de reacties die het oproept bij andere mensen. Op mijn studie merk ik het ook vaak, als ik veel met een jongen om ga, krijg ik snel de vraag of ik hem leuk vind – wat superkinderachtig is eigenlijk.

Vind je dat de vriendschap met meisjes meerwaarde heeft ten opzichte van je jongensvriendschappen?
Ik heb meer meisjes dan jongens als vrienden, maar op mijn studie ga ik wel meer met jongens om. Ik vind jongens op het eerste moment vaak chiller, ze zijn makkelijker om mee om te gaan. Misschien ligt dat aan de mensen in mijn omgeving, maar meisjes zijn over het algemeen veel met roddelen en dergelijke bezig. Ik vind mijn meisjesvrienden fijn voor als ik ergens mee zit, dan zou ik veel eerder naar een vriendin stappen dan naar een vriend. Die relatie blijft toch wat meer aan de oppervlakte en dat is denk ik ook waarom jongens vaak wat opener zijn op het eerste gezicht; je kunt gemakkelijker een low-key gesprekje hebben. Ik denk ook dat het ermee te maken heeft dat je toch een beetje kunt flirten als je jongens net ontmoet. Charmes in de strijd gooien om een leuk gesprek te hebben werkt vaak goed. Ik heb twee echt goeie jongensvrienden waarmee ik, net als met mijn vriendinnen, veel diepgaande dingen bespreek. Maar met hen ga ik niet shoppen bijvoorbeeld. Met mijn andere jongensvrienden spreek ik niet apart af, aangezien dit toch ook verkeerde verwachtingen kan scheppen. Ik zou bijvoorbeeld ook niet snel met alleen jongens op vakantie gaan. Toen ik vorig jaar aan het reizen was in Zuid-Amerika, merkte ik wel dat als ik met een jongen wilde gaan eten, ik dit toch een beetje gek vond. Omdat ik een vriend had voelde het niet goed om samen met een andere jongen uit eten te gaan. Ik voelde me ook ongemakkelijk omdat ik dacht dat de ander er misschien meer van verwachtte. Ik gaf altijd aan dat ik een relatie had, je hebt het zelf wel in de hand, maar het zorgt er toch voor dat je niet helemaal vrij bent.

Ben je wel eens gefriendzoned/heb je wel eens iemand gefriendzoned?
Ik ben nooit gefriendzoned voor zover ik weet.. Misschien laatst een keertje, maar die jongen had een vriendin. Dus dat telt niet echt neem ik aan. Ik heb zelf wel jongens gefriendzoned, waarbij ik niet duidelijk heb gezegd dat ik alleen vrienden wilden zijn – maar dit wel erg heb laten merken. Jongens blijven het meestal dan nog eventjes proberen, maar verder niets. Het friendzonen heeft wel impact op de vriendschap, het was in dit geval toch te lastig om de vriendschap echt voort te zetten. Jongens en meisjes vriendschappen zijn dus in principe mogelijk; zolang beiden geen gevoelens voor elkaar ontwikkelen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top