SEX+SPIRIT

Minifesto: het innerlijke kortpittige kapsel op de Huishoudbeurs

(BRON)

In Minifesto geven Vileine vrouwen hun mening over prangende feministische kwesties – en dagen jou uit om ook je opinie te delen. Stuur je Re: naar info@vileine.com! Deze week: valt er wat te zeggen voor het kortpittig kapsel?

Nu de vijfentwintig is aangetikt begint de angst om op De Moeder te lijken. De Moeder staat namelijk symbool voor de eindigheid van het bestaan. Het is daar, waar de praktische korte kapsels samen komen met de pittige wanhoop om nog steeds jong en hip te lijken. Om mijn angst onder ogen te komen ging ik naar de huishoudbeurs, het hol van de leeuw. De plek waar De Moeder met boodschappentrolleys rondstruinen, en waar ik vol afschuw mijn vooroordelen aan de kant probeer te zetten. Met als doel om een vorm van herkenning te vinden in de roodpaarse zee van kortpittige kapsels.

“Home is where the heart is”

Het begon in 2013 als grap maar inmiddels is het kortpittige kapsel niet meer weg te denken uit de internetcultuur. Het verwijst naar het fenomeen van de huisvrouw met een kortgeknipt, overwegend rood kapsel. Het kortpittige kapsel is op de huishoudbeurs geen uitzondering, maar de regel.

Met een ongemakkelijk gevoel fiets ik richting de Amsterdam Rai. De Amsterdam Rai, wordt zoals ieder jaar, overspoeld met vrouwen met korte, pittige kapsels in felle kleuren. Gehuld in kleren die zo uit de Neckermancatalogus (bestaat dit überhaupt nog?) lijken geplukt.

Bij binnenkomst hoop ik dat de bewaking aan mij ziet dat ik, een ander soort ben. Dat ik niet behoor tot dit type vrouw. Het eerste uur loop ik vol ongemak, lichte afschuw en heel veel vooroordelen een beetje verdwaasd rond. Met een zelfingenomen lach loop ik voorbij één van de drukste stands dusver. Hier worden brocante bordjes uitgestald, “Home is where the heart is”. De horror van het Leenbakkerhuishouden in een vinexwijk manifesteert zich in mij.

Wanneer ik langs een groep giechelende dames loop raden zij mij met de grootste lol aan de stripact van ‘The Boys Next Door’ te gaan bekijken. “Het is het meer dan waard”. Ik had hier precies zo met een groep vriendinnen kunnen staan. In afwachting van wat mannelijk naakt. Na een tijdje heb ik ook de smaak te pakken van het scoren van spotgoedkope beursaanbiedingen. Mijn studenten portemonnee kan nog veel leren van de praktische twee halen één betalen regel die op de huishoudbeurs luid gescandeerd wordt. Misschien ben ik dus toch zo anders nog niet.

Ik strijk neer bij twee oudere dames. “We moeten even bijkomen van alles wat we tot nu toe hebben gezien”. Na een openhartig gesprek kom ik erachter dat de dames al ver in de zeventig zijn. “We trekken er nog steeds vol op uit, stilzitten doen we wel als we de grond in worden getild”. De huishoudbeurs is voor hen een heerlijk dagje uit, waarin zelfverwennerij centraal staat. Mijn afschuw begint plaats te maken voor respect.

Tegen de heteronormatieve geilheidsnorm

De angst om op onze moeders te lijken spookt van tijd tot tijd door onze hoofden. Hopeloos proberen we vast te houden aan die jeugdige, die rebelse, die zich afzet tegen alles wat De Moeder is. Maar is De Moeder met het kortpittig kapsel niet eigenlijk precies wat wij zijn. Onze eigen hang naar jeugdigheid zit nu nog stiekem verstopt onder onze lange bos haren. Een façade van gezonde sapkuurtjes, de nieuwste work-out technieken en dure smeerseltjes.

Die echte rebelse is de vrouw die op middelbare leeftijd langs de kapper durft. En een statement maakt tegen de heteronormatieve geilheidsnorm. Zij conformeert niet langer aan de eisen van de samenleving namelijk dat vrouwen altijd aantrekkelijk moeten zijn voor het andere geslacht. Een lange haardos hoort bij jeugdigheid en dus bij de heersende geilheidsnorm. Door de haren af te knippen, plaatst ze zichzelf buiten het hokje “heteronormatieve neukbare vrouw”. Zij knipt de mythe van De aantrekkelijke Vrouw letterlijk kapot, en bewandeld haar eigen pittige pad.

Vileine viert 12 maart haar éénjarige bestaan, waar eens goed zal worden huisgehouden in Sociëteit SEXYLAND. Een avond waar onze Female Gaze centraal staat. Inclusief mannelijk naakt om te aanschouwen. Haatheksen en kort pittige kapsels zijn welkom.

1 Comment

1 Comment

 1. Casper Li

  25 februari 2017 at 20:45

  Beste Jinwen,
  Hoe oud moet je je wel niet voelen om op je 25e bang te zijn om op de Moeder te gaan lijken?
  Hoe oud in godsnaam is een vrouw van middelbare leeftijd?
  En waarom, WAAROM zou je als twintiger geen statement maken en je buiten het hokje heteronormatieve neukbare vrouw plaatsen?
  De vrouw van pak hem beet 40, 50 of 60 of 70 is helemaal niet rebels als zij haar haren af laat knippen. Het staat gewoon beter en het haar blijft gezonder en dikker.
  Rebels ben je als je als 20er of 30er bijvoorbeeld je kop kaal scheert en je eigen schoonheidsideaal bepaalt.
  Een beetje vrouw práát niet eens over het denigrerend bedoelde “kortpittige” kapsel.
  Vind ik hoor.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top