SEX+SPIRIT

Straatstudie: “ik ben verzorgender dan mijn ex-vriendin”

Guda Koster

Gendernormen in de samenleving zijn voor veel mensen in het dagelijks leven onzichtbaar. Studenten van de opleiding Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht hielden in samenwerking met Vileine straatinterviews over de invloed van gendernormen op het dagelijks leven. Vandaag in het thema ‘Vrouw vs. vriendin’ een interview door Sara de Korte.

“Vrouwen zijn emotioneel opener”

uu10

” Vrouwen horen thuis in de keuken”
Nee, dat vind ik niet. Mensen moeten doen waar ze goed in zijn. Of het nou een man of een vrouw is, ze moeten zelf bepalen of ze in de keuken willen staan of dat ze misschien liever een bouwvakker willen worden.

Hoe ziet voor jou een vrouw eruit?
Als ik aan een vrouw denk, dan denk ik aan lang haar. En een verzorgend karakter. Natuurlijk is verzorgend zijn niet exclusief een eigenschap voor vrouwen, maar het beeld klopt bijvoorbeeld beter wanneer een vrouwelijke huisgenoot je een kop thee komt brengen dan wanneer die kop wordt aangereikt door een mannelijke huisgenoot. Wanneer een man verzorgend is, wordt hij al snel gezien als vrouwelijk. Een vrouw die verzorgend is, dat klopt gewoon.

Als je nou in een winkel je ideale vrouw samen mocht stellen, met wat voor iemand kwam jij de winkel dan uit?
Ik zou de winkel dan uitkomen met een onafhankelijk en zelfstandig iemand. Die eigenschappen vind ik heel erg belangrijk. Omdat ik zelf heel druk ben, wil ik dat iemand die in mijn leven past, op zichzelf al gelukkig is. Mijn eigen geluk komt ook vanuit mezelf. Samen zou dat dan tot een nog fijner geheel kunnen leiden. En als we het over het uiterlijk hebben, tja, dan spreken we over een topmodel natuurlijk. Natalie Portman bijvoorbeeld.

Mijn ex-vriendin was niet onafhankelijk. Dat is ook onderdeel waardoor het destijds is uitgegaan. Grappig eigenlijk. Ik was verzorgender dan zij was. Lang haar had ze dan weer wel, maar ze was geen Natalie Portman.

En mannelijke eigenschappen dan?
Stoer. Grapje! Een typische karaktereigenschap van een man is onafhankelijkheid en dan vooral ook emotionele onafhankelijkheid. Ik denk dat dat mannen echt definieert. Onafhankelijkheid mag meer terugkomen in een vrouw voor mij, maar juist niet die emotionele onafhankelijkheid. Dat is namelijk precies het deel waar de man meer van de vrouw van kan leren: van die emotionele openheid. Er zijn bijvoorbeeld nog heel veel vrouwen die thuis voor de kinderen zorgen,  ondanks dat dat niet per se hoeft. Daar komt dan ook direct dat verzorgende karakter weer in terug.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top