TODAY+TOMORROW

Hallo Mevrouw: Jinek

In Hallo Mevrouw … schrijft een Vileine vrouw een ode aan een vrouw die ons inspireert. Omdat wij, zoals ons manifest aangeeft, solidair zijn met andere vrouwen. Deze inspirerende vrouwen kunnen vele vormen aannemen, want “de vrouw” bestaat niet. Deze week bij uitzondering nog een aflevering – ja, want bij extreme populariteit en gebrek aan liefde voor vrouwen kan je je favoriete haatheksen nooit genoeg knuffelen. Daarom nu:  een ode aan Eva Jinek.

Hallo mevrouw Jinek,

Of eigenlijk: lieve Eva. Inmiddels draai je alweer flink wat jaren mee in de Nederlandse televisiewereld maar pas dit seizoen ben je beloond met de kers op de beeldschermtaart: een eigen talkshow, prime-time op televisie. Maar weinig vrouwen gingen jou hierin voor. Weinig vrouwen, ten opzichte van heel wat mannen. Maar een Frits, Henk, Jeroen, Paul, Matthijs en Humberto later hebben we dan eindelijk jou, en hoe.

Je vecht je in tussen mannelijk avondgebrul

Na je aanvaring met Jules ‘de nachtmerrie van iedere televisiepresentator’ Deelder riep NRC jou uit tot de koningin van de late avond. Niet onterecht, want nu jouw talkshow Jinek op de buis is, dalen de kijkcijfers van RTL Late Night. Je invechten tussen al dat mannelijke late avondgebrul gaat niet zonder slag of stoot. Gisteravond noemde VNL-politicus en oud-columnist Jan Roos je nog ‘boos’ en ‘niet journalistiek objectief‘ omdat je.. ja waarom eigenlijk? Als journalist kritisch was op een aspirant-Kamerlid? Omdat je scherpe vragen stelde?

Ondertussen leunde Jeroen Pauw gemakshalve wat achterover. Prima dat hij dat felbegeerde avondslot op de NPO in de aanloop van de verkiezingen met je moest delen. Ook al deed jij het in datzelfde tijdslot álleen aanvankelijk prima, en ben je nu teruggebracht naar plek twee in het format ‘Pauw en Jinek’.

De kritiek komt niet alleen van rechts, ook recenserend links kan er wat van. Opvallend genoeg gaat het daarbij vroeg of laat over jouw vrouw-zijn. Zo sprak TV-criticus van NRC Hans Beerekamp nog over ’emotionele uitvallen’ toen jij de tirade van Deelder begin deze maand ferm onderbrak. Diezelfde Hans Beerekamp beschreef je vanochtend weer als ‘Jinek de furie‘. Had hij dezelfde bewoording gebruikt om je collega Jeroen te beschrijven? Bestaat er überhaupt een mannelijk equivalent van een furie?

Gedraag je je zoals veel mannen normaal gesproken doen, dan ben je een furie

Het is voor veel vrouwen een bekend gegeven. Verhef je stem, roep je iemand tot de orde of stel je je niet-onderschikt op – kortom, gedraag je je zoals veel mannen normaal gesproken doen – dan ben je een furie. Te fel, te dominant, een bitch. Daarbij zou je als journalist nog eens te prominent aanwezig zijn in het gesprek. Ook dat verwijt kennen we al langer. Ook al zijn vrouwen percentueel minder aan het woord, het lijkt alsof ze vaker in het gesprek aanwezig zijn dan mannen, bleek uit onderzoek.

Eva, toen jij zei dat je je als hoogblonde vrouw extra moest bewijzen, heb je niet gelogen. Dat vond je niet erg, zolang jouw invechten maar verandering in gang zette. Voor ons is het duidelijk: na jouw inmenging in het old boys televisieclubje is er geen weg meer terug. Gelukkig maar.

Liefs,

Maartje

4 Comments

4 Comments

 1. Claudio

  2 maart 2017 at 13:30

  Mooi compliment voor Eva die het toch maar in d’r eentje allemaal heeft neergezet. Haar aanpak zou je wat mij betreft als “the American way” kunnen bestempelen waar Nederlandse vrouwen een voorbeeld aan kunnen nemen. Het vereist een andere mindset waar mannen trouwens ook een rol in behoren te hebben, it takes two to tango. Dat vereist een bottom up cultuurverandering, je kunt het niet van hogerhand afdwingen, bijvoorbeeld door verplichte quota voor managementposities. En als er zo nodig gereguleerd moet worden, stel dan een tijdelijke fiscale faciliteit beschikbaar voor startups van vrouwelijke oprichters. Dit vergroot tevens de kans op meer en betere arbeidsposities voor vrouwelijke werknemers in die bedrijven. Bij gebleken succes kan dit een aanslingerend effect in de gehele markt kunnen hebben.

 2. Theo

  2 maart 2017 at 13:42

  Eva Jinek is natuurlijk wel gewoon teleurstellend de afgelopen dagen. Tot deze e week was ze voor mij echt de kampioen van de late-night talk shows. Wat een verademing in vergelijking met Pauw solo. Maar nu met die sneuneus van een Pauw erbij neemt ze gewoon 1 op 1 die buitengewoon slechte eigenschap van hem over om je politieke voorkeur / afkeer veel te nadrukkelijk te laten blijken. Nog even en dan krijgt ze ook die hautaine grijns van Pauw als de antwoorden je niet welgevallig zijn. Kunnen jullie a.u.b. die Pauw niet gewoon met pensioen sturen? Jinek solo is gewoon véél beter.

 3. Ingrid

  3 maart 2017 at 15:02

  Jinek alleen is een aanwinst voor de late avond. Pauw mag gewoon ook doen wat hij graag doet maar dan graag zonder Jinek. Niks niet furie, heks of welke term dan ook. Koffietijd geleuter is voor overdags. Jinek ga alsjeblieft weer alleen op de late avond. Dan kijk ik ook weer naar je.

 4. Joshy

  4 maart 2017 at 19:45

  Jinek is goed maar ze wil iets teveel aanwezig zijn en iets teveel ana het woord zijn, ze is dus te nadrukkelijk aanwezig en dat maakt haar wat irritant, ze zou beter ook wat publiek of meer de gasten het debat kunnen laten voeren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top