TODAY+TOMORROW

RE: dierenwelzijn? GroenLinks is nergens te bekennen

Amelie Fontaine

In RE: reageren Vileine vrouwen op een actuele publicatie. Vandaag reageert Winnie op ‘Feministische Stemwijzer: “Nooit boerkaverbod” zegt GroenLinks.

Als malle linkse hobbyist houd ik van kunst en cultuur, gaat het lot van de planeet mij aan het hart en draag ik graag mijn steentje bij als het gaat om dierenwelzijn. Als het om dat laatste gaat, zijn er natuurlijk twee partijen die vooraan staan: de Partij voor de Dieren en GroenLinks. (De PVV is met 1 A4-partijprogramma naar mijn idee geen serieuze kandidaat te noemen, hoewel ze zich tijdens stemmingen als erg pro-dierenwelzijn bewijzen.) Terwijl ik mij oriënteer op welke partij ik straks moet gaan stemmen, kom ik er echter tot mijn verbazing achter dat GroenLinks keer op keer de grote afwezige is als het gaat om overleggen en debatten waarin dierenwelzijn wordt besproken. Wat zeg je? Ja, echt. Iedere keer als er een groot overleg plaatsvindt waarin dierenwelzijn op de agenda staat, komt GL niet opdagen.

Een goed voorbeeld is het Algemeen Overleg Dierenwelzijn, dat slechts twee keer per jaar plaatsvindt. Hierin wordt niet gestemd, maar wel gedebatteerd over allerhande lopende zaken aangaande dierenwelzijn en krijgen de partijen de mogelijkheid om hun ideeën en meningen uiteen te zetten. Schitterend door afwezigheid hier is GroenLinks. GroenLinks is in 2013 voor het laatst bij een belangrijk overleg over dierenwelzijn geweest, namelijk het Nota-overleg Dierenwelzijn in december 2013. Daartegenover vind je de Partij voor de Dieren en de VVD (!) die 100% aanwezig is geweest bij de voornaamste overleggen vanaf 2012. (N.B.: Ik heb het hier over overleggen waarvoor men fysiek aanwezig moest zijn – dus geen schriftelijke overleggen – en zonder de overleggen van de landbouw- en visserijraad.)

Tabel dierenwelzijn

Wel ideeën, geen beleid

Tuurlijk, in stemmingen is GroenLinks aanwezig, dus dragen ze een steentje in die zin bij aan het verbeteren van dierenwelzijn. Maar wat moet je met een partij als ze nooit zelf meedenken over beleid? Als ze hun ideeën niet op haalbaarheid toetsen bij andere partijen? Als ze niet bezig zijn draagvlak te creëren? Wat gaan ze de komende vier jaar dan doen aan dierenwelzijn?

In het verkiezingsprogramma van GL staat een hele pagina gewijd aan dierenwelzijn. De partij wil een einde aan intensieve veehouderij, uitfasering van dierproeven en jacht, opkomen voor dierenrechten in de EU, het terugbrengen van antibiotica in de vleesindustrie, verbetering van diertransport, inzetten op het voorkomen van dierziekten. Ja, hartstikke leuk, maar hoe ga je dat doen als je nooit met een plan over de brug komt of ze in ieder geval nooit voorlegt aan anderen?

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top