WORLD+CULT

Instant Classic: Gillian Andersons vrouwenmanifest is nu uit

Jai Stokes

In Instant Classic bespreken Vileine-redacteuren feministische klassiekers, zodat jij ze niet meer hoeft te lezen – maar het straks wel wilt. Vandaag bespreekt Maartje Geels  A Manifesto for Women Everywhere, een manifest voor vrouwen die het soms allemaal even niet meer weten (hebben we allemaal wel eens last van)

Hoe heet het?
We: A Manifesto for Women Everywhere  door Gillian Anderson en Jennifer Nadel

Waar en wanneer?
UK  en US, maart 2017

Waar ken je de auteur nog meer van?
Meeste mensen kennen haar als The X-Files Agent Scully, of misschien zelfs als detective Stella Gibson van The Fall. Gillian Anderson is echter niet alleen actrice, ze is ook toegewijd aan het feministische doel. Haar eerste boek met dit thema, We A Manifesto for Women Everywhere, is nu uit. Anderson heeft ervoor gekozen om dit samen met voormalig BBC-journalist en vriendin Jennifer Nadel te schrijven. Onze eerste reactie toen het boek werd aangekondigd: YAY. Geschreven door twee vrouwen en feministische vriendinnen. Goedgekeurd!

Waarom moet je dit boek toch echt lezen?
Voor de dagelijkse dosis strijd en lastige situaties die op ons pad worden geslingerd, biedt dit boek goede tips. De titel van het boek is echter lichtelijk misleidend. Het is namelijk niet het standaard feministische manifest, maar meer een mix tussen een spiritueel zelfhulpboek en een activistische handleiding: hoe kan je de wereld veranderen, beginnend bij je eigen leven?

Lees dit boek dus niet als je een essay verwacht over het belang van feminisme in 2017. Lees dit boek zeker wel als je een vrouwelijk perspectief wilt op het ouderschap, omgaan met een verbroken relatie, depressie en teleurstellende vriendschappen. Deze vrouwen hebben alles al meegemaakt en delen hun persoonlijke ervaringen samen met wat handig en praktisch advies. Het boek wordt duidelijk vanuit twee verschillende stemmen geschreven. Sommige lezers zullen zich beter kunnen vinden in het verhaal van Anderson. Andere lezeres zullen eerder herkenning vinden in Nadel. De kracht van het concept van verschillende stemmen die praten over de definitie van feminisme haakt aan bij het intersectioneel feminisme: er is niet slechts één waarheid, laten we ruimte maken voor verschillende vrouwelijke geluiden.

We: A Manifesto for Women Everywhere

Wat moet je weten als je dit boek toch niet wilt lezen?
Het boek bestaat uit drie essentiele praktijken (meditatie en leren hoe je zachtaardig naar jezelf kunt zijn, bijvoorbeeld) en negen principes. Elk hoofdstuk start met wat informatie, bijvoorbeeld over de manier waarop oude gewoontes nog steeds invloed kunnen uitoefenen op ons dagelijks leven. Aan het eind van elk hoofdstuk vind je een oefening en reflectie die je in de praktijk kan toepassen.

Ondanks dat Anderson en Nadel adviseren alle oefeningen te maken, kunnen sommige lezers het al heel waardevol vinden om maar een paar oefeningen te doen. Sommige oefeningen komen voor uit wat Oriëntaalse wijsheid. Andere zijn gegrond in mindfulness (gebaseerd op op ACT, Acceptance en Commitment Therapie). Ook kom je tijdens het lezen nog wat principes tegen uit de cognitieve gedragstherapie.

Kant-en-klare quote voor feestjes en partijen:
“The three second rule: You can’t stop fearful thoughts arising, but you can choose what to do with them. You have roughly three seconds to interrupt a negative thought. Allow it to rest in your mind any longer and it starts to take hold. The faster you decline its invitation to engage, the less likely it’ll be to take up permanent residence. So when you have a fearful thought don’t invite it in and offer it tea and sympathy!”

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Repo: feminisme over de grens – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top