WORLD+CULT

Sexyland achter de schermen: “door burlesque vond ik mezelf”

12 Maart is Vileine’s eerste verjaardag-extravaganza in Sexyland. Er is een geweldige line-up met bands, dj’s en niet te vergeten: burlesque. Miss Miu Lunatique is een up-and-coming burlesque danseres in Nederland en gaat ons aanstaande zondag wat sexy moves laten zien. Wij praatten voor het event met haar over haar werk en hoe burlesque en feminisme volgens haar samenkomen.

Kun je ons wat vertellen over hoe je bent begonnen met burlesque? Wat trok je er in eerste instantie toe aan?
In 2008 begon ik met buikdansen bij een dansschool in Turku, genaamd Afifa, waar mijn zus toen al een tijd lesgaf. Mijn zus had een dansgroep bij de school genaamd Nefer, die regelmatig verschillende soorten shows opvoerde. Dit verschilde van traditioneel buikdansen tot contemporaine dans en zelfs burlesque.

“Mijn ‘echte ik’ voelde ik diep van binnen, maar ik hield haar verborgen”

Ik was in die periode nogal verdwaald in het leven. Ik wist niet zeker wat ik wilde en, sterker nog, ik had niet het gevoel dat de persoon die vanuit de spiegel terugkeek de ‘echte’ ik was. Die ‘echte ik’ voelde ik wel ergens diep van binnen, maar verschillende dingen in mijn leven zorgden ervoor dat ik haar verborgen hield. Buikdansen en in een band spelen hielp, maar iets miste nog. In de zomer van 2011 veranderde alles. Op een cruise met mijn zus hadden we het over Nefer’s volgende optreden, wat een burlesque show zou worden: ‘Streets of Cairo’. Mijn zus betrok me bij die show en ik had hierbij mijn eerste solo, ‘the Leopard Queen’. Natuurlijk volgde mijn eerste ‘tassel-twirl’ in 2012. Daarna was ik hooked. Dankzij Nefer en burlesque kwamen allerlei nieuwe en gestoorde ervaringen op mijn pad en vond ik nieuwe manieren om mezelf uit te drukken. Dat was zo’n ongelofelijke boost voor mijn zelfvertrouwen. Ik werd 100% body positive en vond hierdoor zowel mezelf als mijn geliefde Miu.

Burlesque wordt vaak vergeleken met strippen, maar wordt ook vaak als minder objectiverend gezien. Ben je het hiermee eens? Waarom is dat zo en hoe is burlesque voor jou juist emanciperend?
Ik ben het er niet helemaal mee eens. Striptease/exotische dans en burlesque zijn eigenlijk hetzelfde. Bij beiden trek je je kleren uit, maar ik denk dat bij burlesque de nadruk ligt op plagen en een verhaal vertellen. Daarnaast is strippen niet altijd nodig bij burlesque.

“Bij burlesque vier je letterlijk je lichaam”

Beiden kunnen denk ik heel positief en emanciperend zijn voor de performer, maar ook in sommige gevallen onderdrukkend. Het probleem van objectiveren ligt denk ik aan de omgeving waarin het gebeurt; de clubeigenaren, het publiek/cliënten, de media, etc. Als jouw baas of producer je kut behandelt, als het publiek misogyn is en je haalt geen plezier uit je beroep of je wordt gedwongen het te doen, is er een probleem. Als je omgeving juist aanmoedigend is en je haalt plezier uit wat je doet, kan het één van de beste ervaringen van je leven zijn. Je viert letterlijk je lichaam en hebt alle macht op het podium.

Je bent naast burlesque danseres ook wetenschapper. Je zou zeggen dat dit een groot contrast is. Loop je vaak tegen misconcepties op van studenten of collega’s over hoe je er uitziet of over burlesque? Kan je daar wat meer over vertellen?
Hoewel ik niet met mijn collega’s of studenten praat over mijn burlesque leven, denk ik dat de meesten het wel weten. Ik heb eigenlijk nooit negatieve dingen gehoord, vooral veel vragen en verbazing. Toen ik me ooit heel erg druk maakte over wat anderen erover zouden denken, vroeg één van de mensen met wie ik samenwerkte of ik überhaupt wel zou willen werken met mensen voor wie het een probleem zou zijn. Hij had helemaal gelijk; dat zou ik inderdaad niet willen. Ik heb het geluk gehad altijd in researchgroepen te werken die op alle mogelijke manieren heel aanmoedigend en positief waren. Daarnaast heb ik beseft dat burlesque en wetenschappelijk onderzoek voor mij eigenlijk uit een heel vergelijkbaar proces bestaan; je hebt een idee voor een act of een onderzoeksvraag en je moet je kennis en verbeelding gebruiken om je act te creëren of een wetenschappelijk antwoord te vinden. Beiden vereisen heel wat creativiteit en gestoorde ideeën. Eén van mijn geheime missies binnen de wetenschap is om het stereotype beeld van een wetenschapper omver te schoppen en te laten zien dat je juist je gestoorde zelf kunt zijn en tegelijkertijd een badass wetenschapper.

Ook zin om Miss Miu Lunatique in real life te zien optreden? Koop hier je kaarten voor Sexyland!

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top