WORLD+CULT

Straatstudie: “vrouwen durven spontaner te zijn”

Gendernormen in de samenleving zijn voor veel mensen in het dagelijks leven onzichtbaar. Studenten van de opleiding Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht hielden in samenwerking met Vileine straatinterviews over de invloed van gendernormen op het dagelijks leven. Vandaag in het thema ‘Vrouw vs. vriendin’ een interview door Sara de Korte.

“Natuurlijk kunnen vrouwen hoge functies bekleden”

uu11

 

“ Vrouwen horen thuis in de keuken”

Behoorlijk ouderwets. Ik vind dat niet meer helemaal van deze tijd. Nee, ik vind dit een rare uitspraak. Toch hoor je hem nog steeds veel te vaak eigenlijk, ja. Wat bijvoorbeeld ook heel vaak geroepen wordt is dat vrouwen geen hoge functies kunnen bekleden. Dat ze geen directeur kunnen worden enzo. Maar de mens is een mens; je kunt de verschillen tussen mensen helemaal niet linken aan het geslacht. Als je gewoon slim genoeg bent, dan zie je dat vrouwen natuurlijk wel hoge functies kunnen bekleden en ook dat ze niet “thuishoren” in de keuken.

Wat komt er in je hoofd op als je aan een vrouw denkt?

Het eerste wat in me opkomt is genegenheid. Ik val op vrouwen, dus een vrouw is voor mij iets liefdevols.
Maar er komt eigenlijk geen bepaald beeld in mijn hoofd wat betreft specifiek uiterlijke kenmerken. Automatisch denk ik wel aan lange haren en aan vrouwelijke vormen. Lang haar is één van de eerste dingen waaraan je een vrouw van veraf kan herkennen. Maar verder zie ik geen specifiek beeld voor me. Bij een vrouw denk ik wel aan openheid. Mannen zijn toch meer gesloten dan vrouwen, vrouwen durven spontaner te zijn.

Als je nou in een winkel je ideale vrouw samen mocht stellen, met wat voor iemand kwam jij de winkel dan uit?

Ik val vooral op een mooie glimlach en mooie ogen. Eigenzinnigheid en het hebben van een eigen mening vind ik erg belangrijk. Een vrouw moet voor mij dan ook geen grijs muisje zijn. Spontaniteit is heel belangrijk. Mijn vriendin straalt bijvoorbeeld heel erg. Dat vind ik superaantrekkelijk. Als ik er zo over nadenk, komt het beeld wat ik heb van mijn ideale vrouw gewoon terug in mijn vriendin!

En hoe zit dat met mannelijke eigenschappen?

Uitzonderingen daargelaten, zijn mannen over het algemeen wat meer recht door zee. Ze zeggen eerder wat ze denken. Ik wil niet zeggen dat ze lomp zijn, maar ze zijn wel wat minder bedachtzaam. Zelf ben ik juist wel vrij bedachtzaam, maar als we het hebben over een stereotype man is hij vrij rustig, kalm. Meisjes zijn springeriger, mannen zijn gereserveerder. Ik dacht altijd dat mannen introvert waren en vrouwen extravert, maar als ik er nu over nadenk, ligt dat helemaal niet aan het man- of vrouw-zijn, maar gewoon aan de persoon.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top