WORLD+CULT

Sexyland achter de schermen: Linde Schöne “we willen tegelijkertijd Aletta Jacobs en Assepoester zijn”

12 Maart is Vileine’s eerste verjaardag-extravaganza in Sexyland. Er is een geweldige line-up met performances, dj’s en niet te vergeten: muziek. Vandaag vertelt Linde Schöne haar verhaal. Ze geeft een inkijkje in het verloop van haar carrière en we praten met haar over vrouwen en hiphop.

Liefde, seks en het nachtleven

Linde Schöne is van het kaliber phenomenal woman waar Maya Angelou over dicht. Zij wachtte niet af tot iemand haar zou ontdekken, maar zorgde er zelf met een brutale openingszin voor dat ze tekende bij Noah’s Ark. Zij zingt over liefde, seks en het nachtleven met een hiphop/r&b sound. Daarnaast heeft ze ook nog wat zinnigs te zeggen over de rol van vrouwen in de Nederlandse hiphop-scene.

Jij hebt jezelf met een gevatte openingszin aan een label geholpen, hoe ging dat?
Dat was in februari 2014, ja. Ik wilde al sinds mijn zestiende bij Noah’s Ark, en zat in een fase in mijn leven waarin ik eigenlijk niks meer te verliezen had. Toen zag ik dat Jiggy met Great Minds op ging treden in Doornroosje (poppodium in Nijmegen) en dacht ik: fuck it, ik ga er gewoon heen. Toen ben ik backstage gesneakt, wat in het oude Doornroosje nog heel makkelijk was. Eenmaal backstage besloot ik naar Jiggy toe te lopen met een kort en bondig “Ik wil bij de Ark.” Hij zei vrij ongeïnteresseerd dat ik hem maar wat tracks moest mailen, wat ik de ochtend erna meteen deed. Tegen mijn verwachting in reageerde hij er positief op en zei hij dat ik maar dingen moest blijven sturen. Een half jaar en 40 demo’s later had ik mijn deal.

Je maakte je op social media druk over een artikel van NOS, “Waar blijven de vrouwen in de Nederlandse hiphop?”. Waarom? En waar blijven de vrouwen in de Nederlandse hiphop?
Het was voor mij vrij duidelijk dat het artikel door iemand was geschreven die er zelf zo goed als niets vanaf wist, en daardoor denk ik niet goed wist waar hij/zij moest zoeken. Dat kon je zien aan wie er ondervraagd werd. Ten eerste waren twee van de vier geïnterviewden man, en de twee vrouwen die geïnterviewd werden, waren al succesvol. Terwijl in mijn ervaring het meeste seksisme wat je meemaakt in deze scene, plaatsvindt wanneer je dat nog niet bent. Er heerst voor mijn gevoel sowieso een sterk hiërarchisch gevoel in dit wereldje, mensen kijken veel neer op elkaar. Als je dan ook nog eens één van de weinige vrouwen bent die erin rondloopt en je niet hoog op die ladder staat, dan wordt dat neerkijken op een andere manier geuit dan dat bij mannen. Wanneer je hoger op de ladder komt, blijkt echter dat ze allemaal ontzettend lief kunnen zijn.

Minder vrouwelijke voorbeelden

Waar vrouwen naar mijn ervaring blijven in Nederlandse hiphop, heb ik destijds in een Facebook-post proberen uit te leggen, maar ik zal het kort proberen samen te vatten. Het is ten eerste een soort cirkel. We hebben als vrouwelijke artiesten minder Nederlandstalige voorbeelden, waardoor er het idee hangt dat Nederlandstalige hiphop/r&b niet tof klinkt als het door vrouwen gedaan wordt. Hierdoor gaan veel vrouwen in het Engels rappen/zingen, en komen er dus nog minder voorbeelden voor de generatie na ons. Vervolgens heb je het plain seksisme. Producers die claimen met je te willen werken waarbij vervolgens blijkt dat ze je voornamelijk af willen werken, rappers die aan je zitten… dat soort zaken. Gooi daar bovenop dat er nog steeds het idee hangt dat er slechts éé koningin van de hiphopscene is, en de rest bezig is met het innemen van haar plek, wat de samenwerking tussen vrouwen niet bepaald bevordert. En zelfs nu vergeet ik waarschijnlijk nog redenen.

Met wat voor taboes of speciale behandelingen krijg jij te maken als vrouwelijke hiphopartiest?
De hoeveelheid seksisme is echt enorm veel minder geworden sinds het goed met mijn carrière gaat. Maar je merkt het nog steeds wel, in dat er gewoon heel veel op je uiterlijk gefocust wordt. Mensen vinden het soms ongemakkelijk dat een chick met maat 42 zingt over seks. Maar voor de rest, qua zakendoen, heb ik inmiddels gelukkig een heel team aan mannen om me heen die alles voor me regelen.

Tijdens Sexyland staat de female gaze centraal. Heeft jouw vrouwelijke blik invloed op de muziek die je maakt?
Natuurlijk, ik probeer na te denken over hoe het geen invloed erop zou kunnen hebben, aangezien mijn muziek voornamelijk over liefde en seks gaat, haha. Ik schrijf over situaties waar ik zelf in heb gezeten, vaak omdat er op dat moment niet echt een nummer was dat beschreef waar ik mee zat. Ik heb sowieso het idee dat onze generatie vrouwen met nieuwe liefdesproblemen kampt, aangezien we twee zulke verschillende idealen hebben. Bij wijze van spreken willen we tegelijkertijd Aletta Jacobs en Assepoester zijn. We willen seksueel vrij kunnen zijn, maar ook serieus worden genomen door mannen. We willen body equality, maar ook mooi gevonden worden. We hebben hoge ambities, maar vinden het niet echt sexy als een man minder succesvol is dan ons. Ik bedoel, heel leuk hoor, dat die oude gendernormen omver zijn geschopt, maar now what? De situaties die dat soort zaken opleveren probeer ik in mijn muziek te verwoorden, op een manier dat het soulvol blijft.

Benieuwd naar de muziek van Linde Schöne? Kom haar bewonderen tijdens ons feest in Sociëteit SEXYLAND! Koop hier je kaartje.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top