SEX+SPIRIT

Straatstudie: “vrouwen zijn heel eigenzinnig”

Sebastien Bieniek

Gendernormen in de samenleving zijn voor veel mensen in het dagelijks leven onzichtbaar. Studenten van de opleiding Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht hielden in samenwerking met Vileine straatinterviews over de invloed van gendernormen op het dagelijks leven. Vandaag in het thema ‘Vrouw vs. vriendin’ een interview door Sara de Korte.

“Tegenwoordig bepaalt de vrouw wat de man draagt”

uu

“Vrouwen horen thuis in de keuken”
Daar ben ik het niet mee eens! Ik vind wel dat vrouwen iets rustiger zijn in de keuken dan mannen. Dit komt doordat vrouwen zich meer op hun plek voelen in de keuken. Maar mannen en vrouwen zijn gewoon gelijk. De ene keer is het de man die het leuk vind om te koken, de andere keer de vrouw, dat moet allemaal gewoon kunnen. En tja afwassen, dat is natuurlijk een taak voor de vrouw. Grapje, daarvoor hebben we tegenwoordig gelukkig een vaatwasser.
Het is niet zo dat ik vind dat vrouwen de huishoudelijke taken horen te doen. Maar ik weet wel dat wanneer ik iets in het huishouden doe, mijn vriendin het vaak nog eens overdoet. Ik vergeet blijkbaar vaak iets. Of ze is gewoon net wat preciezer dan dat ik ben. Als ik mijn woonkamer goed opgeruimd vind, dan vindt mijn vriendin altijd nog wel iets om schoon te maken of om op te ruimen. Vrouwen zijn gewoon beter en nauwkeuriger als het gaat om huishoudelijke taken.

Wat komt er in je hoofd op als je aan een vrouw denkt?
Vrouwen zijn heel eigenzinnig. Ze zeggen meestal gewoon waar het op staat. Vrouwen laten tegenwoordig ook veel meer van zichzelf horen. Ondanks dat eigenzinnigheid het eerste is wat in me opkomt, denk ik niet dat vrouwen eigenzinniger zijn dan mannen. Ik denk dat het komt dat vrouwen meer voor zichzelf opkomen doordat mannen het tegenwoordig meer toelaten. Die eigenzinnigheid van vrouwen komt dus voort uit de veranderde kijk van mannen op vrouwen.

Iets anders wat in me opkomt als ik aan een vrouw denk, is de manier van kleden. Vrouwen dragen heel bewust wat ze zelf willen. Als ze iets niks vinden, laten ze dat ook heel duidelijk merken. Wat ik merk bij mijn zusje, mijn moeder en mijn vriendin is dat het ze niks uitmaakt wat anderen van hun kleding vinden – als ze zich er zelf maar fijn bij voelen. Kerels droegen altijd al wat ze zelf wilden, vrouwen bemoeiden zich daar niet zo meer – maar dat is veranderd. Vrouwen kleden de man tegenwoordig veel meer aan. Zij bepaalt wat de man draagt.

Als je nou in een winkel je ideale vrouw samen mocht stellen, met wat voor iemand kwam jij de winkel dan uit?
Ik vind het fijn als mijn vriendin zelf ook aangeeft wat ze leuk vindt of wat zij graag zou willen doen. Daarin moet ruimte zijn voor overleg, zodat we tot een compromis kunnen komen. Bij mijn vriendin van nu gebeurt dit wel steeds vaker. In het begin van onze relatie was dat wel anders. Ik mocht dan bijvoorbeeld beslissen wat we die avond zouden eten. Maar alles wat ik opnoemde werd dan niet gewaardeerd. Als ik dan voorstelde dat zij iets mocht kiezen was het “Nee, jij zou vanavond beslissen wat we gaan eten.” Tegenwoordig is ze dus veel stelliger geworden in haar eigen mening en vindt ze haar eigen mening ook belangrijk. Dat vind ik erg goed.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top