TECH+FUTURE

Nieuwsflash: leuker dan emoji’s wordt het niet, wel inclusiever

Jamie Nelson

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Emoji’s krijgen een nieuwe update met 69 inclusieve emoji’s, inclusief vampiers, zeemeerminnen en hoofddoekjes. En ja, dat is nieuws!

We gebruiken ze dagelijks in gesprekken en op social media en uit een studie van Emogi die in 2015 afgenomen is, bleek dat 92% van de online populatie er gebruik van maakt. Niet alleen millennials gebruiken dus massaal de app. Maar liefst 62% van 35+-ers omschrijft zichzelf als regelmatige gebruiker. Er zijn inmiddels allerlei variaties op gekomen, waaronder de Kimoji en de Chymoji. We hebben het natuurlijk over emoji’s.

Diversiteit blijft achter

Als je bedenkt dat maar liefst 92% van de mensen online gebruik maken van de app is het opmerkelijk dat het tot dusver nog redelijk achterbleef in hun aanbod van diversiteit. De keuze uit verschillende huidskleuren die met de update van 2015 kwam was een stap in de goede richting, ook al was dit ook niet helemaal zonder problematische bijkomstigheden.

Emojipedia-oprichter en “Chief Emoji Officer” Jeremy Burge heeft zojuist belangrijke nieuwe stappen gezet richting inclusiviteit. Unicode Consortium heeft namelijk 69 nieuwe emoji’s goedgekeurd voor de nieuwe 5.0 update van 2017. De update bevat niet alleen vampieren en zeemeerminnen (yes!) maar belangrijker nog: een emoji met hijab én genderneutrale weergaves van zowel kinderen als volwassenen.

Genderneutraal en hijab-dragend

Waarom is een divers aanbod aan emoji’s zo belangrijk? Uit het onderzoek van Emogi blijkt dat de voornaamste reden voor emojigebruik is dat mensen zich via emoji’s zich beter uit kunnen drukken dan in woorden. Het is daarom dus een kwestie van identificatie die op zijn zachtst gezegd gebrekkig is geweest in het originele emoji-pakket. Op het moment dat emoji’s met name westers en wit zijn, betekent dit dat een grote groep mensen niet gerepresenteerd wordt en daarom zich dus ook niet volledig uit kan drukken. Een uitbreiding van de selectie betekent betere representatie en betere zelf-uitdrukking.

De update komt volgens de planning van Emojipedia in juni 2017. Hierna is het aan de bedrijven die de app aan gebruikers aanbieden, om de veranderingen door te voeren. Er wordt gespeculeerd dat Apple en Google het nieuwe pakket tussen oktober en december van dit jaar nog zullen introduceren.

Mis jij een emoji in deze nieuwe update? Dit zijn ze alle 69:

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top