TODAY+TOMORROW

Re-Clame: weekoverzicht Pepsi, Nivea en Hema

Pepsi / Youtube

Helaas denken reclamebureau’s nog maar al te vaak dat seksisme of racisme in marketing grappig is. Of erger: soms proberen ze ongeïnformeerd ‘iets met feminisme of racisme’ te doen en slaan ze de plank gruwelijk mis. In Re-clame helpt Vileine merken ongevraagd!

Men zou denken dat de hele wereld inmiddels wel op de hoogte is van het belang van de Black Lives Matter-beweging in Amerika, maar dat blijkt toch niet helemaal zo te zijn. Pepsi lanceerde de beste reclame voor Coca Cola ooit, door zichzelf definitief af te schrijven. Pepsi als de racistische opa die cool probeert te doen met activisme, zet je schrap:

Als je het niet aankunt om verder te kijken: Kardashian-telg Kendall stopt middenin in een fotoshoot op straat om haar blonde pruik af te werpen, notabene in de armen van een zwarte vrouw. Om haar heen staan activisten, recht tegenover haar politieagenten. Jenner stapt heel toepasselijk in white-washed denim met veel bombarie op een aantrekkelijke mannelijke agent af en overhandigt hem vervolgens… een blikje Pepsi. De menigte barst in juichen uit op het refrein van een nummer van Skip Marley, getiteld Lions. De originele reclame is inmiddels ingetrokken door Pepsi en in de versie die je hierboven ziet, is andere muziek gebruikt. Hoewel het refrein van de originele muziek (‘We are the movement’) opzwepend is, is de rest van de tekst – die we overigens als kijker niet horen – veel schrijnender:

Yeah, if ya took all my rights away
Yeah, if ya tellin’ me how to pray
Yeah, if ya won’t let us demonstrate
Yeah, you’re wrong
Yeah, if ya thinking I don’t belong
Yeah, if ya hiding behind a gun
Yeah, if ya hoping we’re gonna run, run

De reclame is extra pijnlijk aangezien de Black Lives Matter-beweging hier wordt weggezet als gezellig samenkomen van voornamelijk niet-witte en homoseksuele mensen. In werkelijkheid is het een activistisch protest waarbij men onder buitensporig politiegeweld opkomt voor mensenrechten die onder het gezag van Trump in gevaar lijken te komen. Met het spotje probeerde Pepsi in te spelen op de legendarische foto van de jonge activiste Ieshia Evans, die tijdens één van de protesten in haar eentje zelfverzekerd en zwijgend op een groep gewapende agenten af liep. Na het protest werd Evans direct gearresteerd.

Pepsi kapitaliseert op de protestbeweging, Nivea verkoopt wit als puur

De Pepsi-reclame veroorzaakte een storm van ophef op sociale media. Het bedrijf zou uit een serieuze protestbeweging een slaatje proberen te slaan, en dat voelt voor vele twitteraars wrang. Niet alleen zou de reclame de pijn achter de Black Lives Matter-beweging volledig negeren, ook lift Pepsi handig mee op de recente demonstratiegolf in Amerika onder jonge mensen. Daarbij tonen ze zich nauwelijks bewust van de onderliggende problematiek van de demonstraties en de gewelddadige gevolgen ervan. Bij de Black Lives Matter-demonstraties is het namelijk niet ongebruikelijk dat demonstranten opgepakt worden of met pepperspray besproeid worden. Door die gebeurtenissen ondergeschikt te maken aan het verkopen van een triviaal product als cola, viel bij velen niet in goede aard. Inmiddels heeft het bedrijf formeel haar excuses gemaakt. Jenner zelf heeft nog niet gereageerd.

Ook Nivea zat er deze week goed naast met haar Purity-reclame. Op de poster is te zien hoe een vrouw met bruin haar in het wit gehuld op haar bed zit. Haar gezicht zien we niet – haar rug is naar de kijker gekeerd – maar ze lijkt te genieten van de zon die door het raam tegenover haar naar binnen schijnt. Onder de foto plaatste Nivea de tekst: ‘White is purity’. Ook Niveau moest dit met een hoop kritiek bekopen. Zeker in Amerika, waar de vergelijking tussen ‘wit’ en ‘puur’ (onschuldig) met uitingen van racistische organisaties als de Ku Klux Klan en het slavernijverleden geassocieerd wordt. Net als Pepsi heeft Niveau heeft inmiddels haar excuses aangeboden.

Roti met rijst

Ook dichter bij huis slaan bedrijven de plank mis. Hema kreeg deze week een tik op de vingers van de Surinaamse website Waterkant. Hema biedt als avondmaaltijd in verschillende restaurants ‘roti met rijst’ aan. Vreemd vond Waterkant, aangezien het woord roti in het Hindi letterlijk ‘brood’ betekent en het brood bij deze maaltijd ver te zoeken was. Hema had zich niet goed genoeg ingelezen en schotelt in plaats van een pannenkoek van deeg met vulling een vleesgerecht met aardappel en groenten en wat rijst voor. Pijnlijk, omdat de cultuur van Surinaamse Nederlanders in Nederland volgens velen al te weinig ruimte krijgt. Hema heeft inmiddels beloofd de naam van het gerecht aan te gaan passen.

En denk niet dat er een week voorbij ging waarin er niet een seksistische campagne werd gelanceerd. Speciaal voor Pasen mag je je dochter nu trakteren op chocolade, als beloning voor het doen van de afwas:

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top