TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash: nu ook vrouwen in de Varsity-roeiwedstrijd

Artist Unknown

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Vandaag brengt Sterre ten Houte het heugelijke nieuws dat er nu ook vrouwelijke roeiers worden toegelaten tot roeiwedstrijd de Varsity.

Na een jaar waarin de corporale studentenverenigingen bijzonder slecht in het nieuws kwamen vanwege hun vrouwonvriendelijkheid (bangalijsten en slutshaming), is er nu positief nieuws. De grootste Nederlandse studentenroeiwedstrijd de Varsity schrijft dit jaar namelijk voor het eerst een vrouwenhoofdnummer uit: de Dames Vier.

Volwaardig vrouwen-hoofdnummer

Al 134 jaar wordt de Varsity gevaren maar de eer van de vereniging, de wedstrijd winnen, was altijd alleen voor de mannen van de Oude Vier weggelegd. Commissaris Pers en Promotie Robbe van der Mieden: “Het damesroeien is enorm in opkomst. Al jaren wil de Varsity ook een volwaardig vrouwen-hoofdnummer. Dit jaar stemde de meerderheid van de zeven corporale roeiverenigingen er eindelijk mee in.”

Op de vraag of dit een tegenreactie is op het vrouwonvriendelijke imago van de corporale studentenverenigingen, moet Van der Mieden lachen. “Nee, dat heeft hier niks mee te maken. Aegir [de corporale studentenroeivereniging van Groningen en zustervereniging van het corps Vindicat, red.] heeft gewoon voor dit voorstel gestemd en ook in voorgaande jaren waren ze voor de Dames Vier.”

In 2006 was er ook al een vrouwen-hoofdnummer, maar dat werd niet goed ontvangen en is sindsdien niet meer uitgeschreven. Van der Mieden: “De winnende mannen van de Oude Vier worden door de vereniging op handen gedragen. Het is tijd dat zulke eer ook voor vrouwen mogelijk moet zijn, maar tradities zijn hardnekkig en moeten zich ontwikkelen. Hopelijk is dit de eerste Dames Vier in een lange traditie.”

Vrouwen hebben een hoger uithoudingsvermogen

Toch moeten er verschillen zijn. De mannen roeien drie kilometer in een boot met vier roeiers en een stuur. De Dames Vier mag nu twee kilometer roeien zonder stuur. “;Een stuur maakt de boot zwaar en daar gaat ‘ie langzamer van. Vanwege de tijd hebben we ervoor gekozen om de dames een kilometer korter te laten roeien en zonder stuur.” Dit lijkt een arbitrair argument, aangezien de mannen over drie kilometer tien minuten roeien en de vrouwen zouden er naar schatting twaalf minuten over doen. Oud-roeibondscoach Nico Rienks is het er dan ook grondig mee oneens: “Vroeger op de Spelen was dat ook zo: de dames hoefden maar duizend meter, want dat was ‘beter voor ze’. De mannen roeiden twee kilometer. Dat is nu ook gelijkgetrokken. Uiteindelijk zijn dames relatief meer geschikt om lange afstand te roeien, want zij hebben relatief een hoger uithoudingsvermogen. Misschien moeten ze er zelfs vier doen.”

Zes van de zeven corporale verenigingen leveren dit jaar een Dames Vier. Sommige verenigingen gaan niet starten omdat hun beste dames een week later meedoen met het WK roeien, een kwalificatiewedstrijd voor de Olympische spelen. Voor de Oude Vier zijn zestien teams van zestien verenigingen ingeschreven (ook niet-corporale studentenroeiverenigingen mogen zich sinds 1973 inschrijven voor de Varsity).

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top