TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash: hoe om te gaan met een bangalijst

(HANNAH ALTMAN)

Afgelopen week was er weer veel te doen rondom de ‘studentencultuur’, dat wil zeggen de schokkende berichten die vanuit het Groningse studentencorps Vindicat kwamen. Naast aanranding tijdens de ontgroening en een aspirant-lid dat bij een ontgroening het ziekenhuis ingeslagen schijnt te zijn, ligt de focus vooral op de bangalijst die vrijdag 23 september publiekelijk online gezet werd. 22 vrouwelijke eerstejaars leden waren verzameld in deze ‘almanak’, met naam, telefoonnummer, foto en sterrenrating. Het boekje wordt ingeleid met de woorden: “Moge de gore wijven met hun kut over een kanon worden getrokken!”

De reactie in verscheidene media, van het bestuur, betrokkenen en niet-betrokkenen, is dat dit “natuurlijk walgelijk is.” Natuurlijk. Dat is het eerste wat dit bericht oproept. Maar als je er langer over nadenkt is de vraag: wat is er precies walgelijk?

Niet schokkend binnen studentencultuur

Bij een rondvraag onder oud-leden van verschillende studentenverenigingen blijkt het gezien te worden als ‘studentengrap’, die bij bijna elke vereniging had kunnen plaatsvinden. Maar: hier hoor je niet over uit de school te klappen. Dat soort dingen horen en blijven binnen de verenigingsdeuren. Volgens de bevraagden was dan ook het publiek maken van deze lijst, het walgelijke component. Niet de opstellers van de lijst, maar Sikkom – die de lijst publiceerde – werden veracht. Kort daarna gevolgd door GeenStijl, die de lijst ‘anoniem’ (maar met foto’s) publiceerde.

Merkwaardig genoeg worden deze twee sites minder aangevallen dan de jongens die de lijst hebben gemaakt. Slikkom en GeenStijl zullen zich waarschijnlijk verschuilen achter het ‘journalistieke doel’ dat ze met de publicatie voor ogen hadden, namelijk het laten zien wat er in studentenverenigingen speelt. Terwijl het publiceren van deze lijst zonder context van de studentencultuur onbegrijpelijk is.

Hoewel Nederland in rep en roer is, is het gegeven van een bangalijst bij studenten en oud-leden niet schokkend. Dit is normaal. Of zoals onze premier zou zeggen: “Dit is hoe we dat doen in Nederland.” Oftewel, het objectiveren van vrouwen en hen aanbieden als neukbare herten, is schering en inslag. De studentencultuur (om het maar allemaal over een kam te scheren) die afgelopen week is uitgeroepen tot Nationaal Immatrieel Cultureel Erfgoed is seksistisch. Hoe hard het ook ontkent wordt in officiële statements van het bestuur van deze vereniging.

Bangalijst is symptoom van dubbele seksuele moraal

Dat is waarom de bangalijst walgelijk is. Deze is namelijk een symptoom van het seksisme dat als norm geldt binnen ‘onze cultuur’. Deze vrouwen worden geëtaleerd en aangeprezen als seksobjecten. Hun eigenheid en eigen wil wordt genegeerd. Ze hebben geen zeggenschap, geen stem meer in hun eigen seksuele identiteit.

Dit houdt nauw verband met de manier waarop seksuele activiteit en ervaring van mannen en vrouwen wordt gewaardeerd. Voor jongens is het statusverhogend om veel seks te hebben (gehad), terwijl vrouwen worden afgekeurd als ze ‘te gemakkelijk zijn’. Deze dubbele seksuele moraal resulteert in een systeem waarin vrouwen de poortwachters zijn van de seks. Zij bepalen of er seks komt, want die mannen willen altijd wel.

Bangalijsten geven uiting aan de onmacht van mannen om aan hun statusverhogende seks te komen. Vorig jaar waren er, aldus de Vindicaten, namelijk “maar twee geile wijven.” Oftewel, de jongens zijn afgelopen jaar niet aan hun trekken gekomen en hun status is nu zo laag dat ze elkaar moeten helpen om vrouwen te vinden die hen iets omhoog kunnen trekken. Het feit dat ze geschorst zijn vanwege deze wanhoopsdaad zal hun status vermoedelijk ook niet ten goede komen.

Gebruik je poortwachterspositie

Wat niet wegneemt dat de betreffende dames publiekelijk aan de schandpaal zijn genageld. Daarom bied ik een helpende hand in hoe om te gaan met het geplaatst worden op een bangalijst, dan wel op enig andere manier seksueel geobjectiveerd. In drie stappen het bezit van je seksuele identiteit terug: afwijzen, ridiculiseren en dansen met de duivel.

Ten eerste dienen dit soort praktijken hardhandig te worden afgewezen. Bij dezen zal ik het nog maar eens herhalen, en blijven herhalen tot iedereen het heeft begrepen: het is NIET OK om vrouwen te exposeren als seksueel object tegen hun eigen wil in. Vrouwen zijn prima in staat zelf te kiezen met wie ze naar bed gaan en hebben daar geen hulp bij nodig. Vrouwen met seksuele ervaring zijn geen slet.

Dat gezegd hebbende, stap twee: er de draak mee steken. Doe gewoon alsof bovenstaande de werkelijkheid is. Vanaf nu leven we in een wereld waarin vrouwen en mannen gelijk worden behandeld en allen mondige, wilsbekwame mensen zijn. Bangalijstpraktijken zijn in die wereld belachelijk, als in uitlach-waardig. Om te beginnen is er van kanonnen niet bepaald sprake, nietwaar? Laten we medelijden hebben met de mannen die zich niet schamen over dit soort uitspraken en hun wanhoop daarna heel hard uitlachen.

Ten derde: laten we op een zo waardig mogelijke manier om gaan met de status quo. Als het zo is dat vrouwen, als gevolg van de dubbele moraal, de poortwachters zijn van seks, gebruik dat dan in je voordeel. Seks is macht en kan ingezet worden om brave jongens een schouderklopje te geven (poort open) of af te straffen (poort dicht). Een schitterend voorbeeld is de Belgische senator Marleen Temmerman, die tijdens de ruim zeven maanden durende formatie van het Belgische kabinet opriep dat alle vrouwen van de onderhandelaars zouden stoppen met seks tot er een akkoord lag.

4 Comments

4 Comments

  1. Pingback: Minifesto: met deze mannen moet je geneukt hebben – Vileine.com

  2. Pingback: RE: is mannenobjectificatie het antwoord op genderongelijkheid? – Vileine.com

  3. Pingback: Kanttekeningen: een glaasje op is geen excuus voor aanranding – Vileine.com

  4. Pingback: Nieuwsflash: nu ook vrouwelijke roeiers bij het corps – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top