TODAY+TOMORROW

Repost: Nederland is weer een bodyshaming tv-programma rijker

NPO3

In Repost schijnen Vileine vrouwen hun licht op actuele feministische nieuwsitems. Deze keer: met “Dik of zwanger” is Nederland een bodyshaming tv-programma rijker.

Nederland heeft er een nieuw televisieprogramma bij: “Neem je zwemspullen mee”. Een luchtig, komisch programma voor een jong publiek, waarin twee presentatoren het tegen ekaar opnemen in verschillende spelletjes. Eén van die spelletjes is: ”Dik of zwanger?”. Voor het geval het concept nog niet helemaal duidelijk wordt uit de titel: een vrouw wordt op een ronddraaiend platform geplaatst, terwijl mannen moeten raden of ze zwanger is, of gewoon dik.

Roept dat bij jou ook een beetje weerzin op? Mooi, die reactie hadden veel Nederlanders ook – er is zelfs een petitie gestart om het programma van de buis te halen. Het Parool noemde het programma “sneu en gênant.” Hoewel dat niet onwaar is, kunnen we nog wel een stapje verder gaan dan dat. Gênant is maandverband dat aan je schoenzool plakt tijdens een vergadering. “Dik of zwanger” is meer dan dat: het programma is seksistisch en het is bodyshaming. Het zijn namelijk specifiek vrouwen die als object van vermaak worden neergezet op basis van hun lichaam.

Door alle ophef heeft de zender, KRO-NCRV, inmiddels gereageerd met een statement (let wel: geen excuses):

“Het onderdeel ‘Dik of zwanger?’ laat zien hoe je de mist in kunt gaan als je iemand op zijn of haar uiterlijk beoordeelt. (…) Het programma was destijds onder de kijkers van NPO 3 populair, ook online. Uit de pilot zijn geen reacties op ‘Dik of zwanger’ gekomen.”

Bodyshaming is niet grappig

Kort gezegd: het is allemaal niet lullig bedoeld en niemand heeft er eerder moeilijk over gedaan, dus wat is het probleem nu? Blijkbaar gebeurt het in 2017 nog steeds dat mensen rond een tafel gaan zitten, zulke ideëen pitchen en dat niemand denkt: “ Jongens, dit kan toch niet? Hou eens op met dat seksisme!” En dat het grappig bedoeld is, maakt voor de impact verder weinig uit. Een dik iemand zwanger noemen, of omgekeerd, is niet “de mist in gaan,” maar gewoon grof en kwetsend. Seksisme en bodyshaming zijn niet grappig – nu niet en nooit. En zolang we blijven doen alsof het dat wel is, kunnen we die problemen nooit oplossen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top