TODAY+TOMORROW

Hallo Mevrouw: Simons

In Hallo Mevrouw … schrijft een Vileine vrouw een ode aan een vrouw die ons inspireert. Omdat wij, zoals ons manifest aangeeft, solidair zijn met andere vrouwen. Deze inspirerende vrouwen kunnen vele vormen aannemen, want “de vrouw” bestaat niet. Deze week een ode aan Sylvana Simons.

Hallo mevrouw Simons,

Daar staat u dan, vandaag. In de rechtbank van een land dat uw premier Mark Rutte recentelijk nog ‘fantastisch’ noemde. Een land waarin iemand op racisme wijzen volgens diezelfde brief niet normaal is, maar een ander met de dood bedreigen blijkbaar wel. Zo normaal, dat de Officier van Justitie niet kon kiezen wie van uw 40.000 bedreigers ze moest vervolgen, omdat het er zo vreselijk veel waren. In Nederland kun je iemand in een digitale oprisping met de dood bedreigen, om het een paar maanden later alweer vergeten te zijn. Verdachte Anne A. bijvoorbeeld: “afschieten dat wijf,” schreef hij u nog een paar maanden terug. Maar toen hij vandaag geconfronteerd werd met zijn uitspraak, reageerde hij laconiek. “Wow. Apart.” Zo’n bedreiger mag het misschien vergeten zijn, maar u, uw familie of vrienden natuurlijk niet. Alleen de bedreiger zelf weet hoe gevaarlijk zijn intimidatie precies is.

Trek je je mond open over Zwarte Piet of ons slavernijverleden, dan ben je af

Nederland is een supergaaf land. Want in Nederland hebben wij met elkaar afgesproken dat vrijheid van meningsuiting een heilig goed is. ‘Fantastisch’, toch Sylvana? Die vrijheid van meningsuiting lijkt de laatste tijd alleen wat selectief toegepast te worden, zoals je merkt. Als het gaat om moslims, vluchtelingen of u Sylvana Simons moet wèl alles gezegd kunnen worden. Pas bij het roepen om vermindering van een hele bevolkingsgroep, ligt de grens voor een Geert Wilders. Vrijheid noemen we dat, een van de grondbeginselen van onze Westerse samenleving. Trek je daarentegen je mond open over Zwarte Piet, ons slavernijverleden of aapgeluiden op de radio, dan ben je blijkbaar af. Niet de rechter, maar het volk bepaalt dat, met Mark Rutte als volkshoofd. Dan moet je oprotten of gewoon aan de galg gehangen worden.

In het proces vandaag spreken ook ‘rationale’ pesters die beweren dat u het er zelf een beetje naar gemaakt heeft, mevrouw Simons. Wouter van der S. bijvoorbeeld. Voor hem heeft dit hele proces namelijk ‘psychische gevolgen’ gehad. Over de psychische gevolgen aan uw kant, bleef hij stil. Pesters pesten door te zeggen dat de gepeste het zelf heeft verpest. Altijd zo schreeuwerig, en dan dat toontje. Kon het niet wat minder fel, iets aardiger? Had het anders aangepakt, had de boodschap anders gebracht, met een lach misschien. Dan waren de 40.000 bedreigers misschien niet zo over u gevallen.

Vandaag ontmoet u een klein deel van de anonieme massa, mensen die u vanachter hun schermen hebben geterroriseerd. Met woorden die harder raken dan hun typende vingers hadden gekund. Vroeger op de basisschool – een omgeving die nogal lijkt op de uwe – zei men over pesters dat woorden meer pijn doen dan een klap. Een klap is namelijk even heel pijnlijk, maar die pijn ebt snel weg. Verbale bedreigingen zeuren telkens weer. U zegt de bedreigers achter de woorden, schermen en vingers te willen ontmoeten omdat er gewone mensen achter zitten. U wilt zien hoe de dagelijkse dreiging eruit ziet. Maar u verschijnt ook in de rechtbank omdat u Nederland bewust wil maken van ons collectieve pestgedrag. Dank, dat u zich in tegenstelling tot sommige volksvertegenwoordigers blijft inzetten voor alle Nederlanders, ook al bent u zelf niet tot volksvertegenwoordiger verkozen.

Zwarte mensen uitschelden voor aap en ze de dood in wensen, tart aan het fundament van onze grondwet

U verscheen vandaag met opgeheven hoofd. Helaas heeft het gedrag van de verdachten gevolgen die verder reiken dan de golflengte van hun online woede. Hun online gedrag raakt gedachtengoed offline in het hart van onze samenleving. Zwarte mensen uitschelden voor aap en ze de dood in wensen, tart aan het fundament van onze grondwet. En als we artikel 1, ons gelijkheidsbeginsel, niet meer kunnen naleven… dan zijn we als samenleving collectief af. Help ons deze te winnen, mevrouw Simons.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top