TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash: mannen zeggen nee tegen tv-panels

Molly Cranna

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Vandaag belicht Liselore van der Zweth een nieuw initiatief, dat meer diversiteit in tv-shows moet brengen.

Dat er nog steeds buitenproportioneel veel mannen – vooral oude witte mannen – in tv-panels zitten, is geen nieuws. Op Vileine is er zelfs een hele rubriek aan gewijd. Nu is er echter een nieuw intiatief gelanceerd, dat daar verandering in moet brengen: ‘Zeg nee tegen het mannenpanel‘.

Meer diversiteit

‘Zeg nee tegen het mannenpanel’ is een online intentieverklaring, die succesvolle mannelijke sprekers aan moet sporen om ‘nee’ te zeggen wanneer ze voor een panel gevraagd worden. Het doel? Meer diversiteit in tv-shows brengen. Niet alleen meer vrouwen, maar ook Nederlanders van elke kleur, afkomst en etnische achtergrond, zo zeggen initiatiefnemers Petra Stienen, Marga Miltenburg en Janneke van Heugten. Want diverse mensen hebben diverse rolmodellen nodig.

Het initiatief is geïnspireerd door buitenlands voorbeeld: op website The Pledge voert Owen Barder al langer een strijd tegen mannelijke panels. Ook op social media is het in de VS, Engeland en Australië al trending: elke keer als ergens een panel met alleen maar mannen is, wordt er een foto van gedeeld, met de hashtag #allmalepanel. Nu is de tijd er ook rijp voor in Nederland. De eerste mannelijke sprekers, waaronder Frénk van der Linde en Jan-Jaap in Der Maur, hebben de petitie al getekend. Dat er maar velen mogen volgen. #mannenpanel

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Minifesto: een abortusdiscussie voer je niet met mannen – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top