WORLD+CULT

Instant Classic: eindelijk aandacht voor geniale vrouwen in Wonder Women

Don Shank

In Instant Classic bespreken Vileine-redacteuren feministische klassiekers, zodat jij ze niet meer hoeft te lezen – maar het straks wel wilt. Vandaag bespreekt Daphne Werner Wonder Women, een boek dat eindelijk vrouwelijke wetenschappers, uitvinders en kunstenaars, die in de historie altijd door mannen overschaduwd zijn geweest, de aandacht geeft die zij verdienen.

Hoe heet het?
Wonder Women door Sam Maggs

Waar en wanneer?
US, 2016

Waar ken je de auteur nog meer van?
Maggs publiceerde in 2015 de bestseller The Fangirl’s Guide to the Galaxy en werd benoemd tot “Awesome Geek Feminist of the Year” door Women Write about Comics. Ze schrijft ook voor Mary Sue, The Guardian en National Post.

Waar gaat het over?
Wonder Women vat de levensverhalen samen van vijfentwintig vrouwen die een bijzondere prestatie hebben neergezet op het gebied van wetenschap, geneeskunde, spionage, uitvinding en ontdekking, maar daar nooit erkenning voor hebben gekregen. Op luchtige toon zet de schrijfster uiteen wat deze vrouwen op hun respectievelijke vakgebieden hebben bereikt, waarom dat belangrijk is en welke hindernissen ze onderweg hebben moeten overwinnen. Het doel van dit boek is deze vrouwen hun rechtmatige plaats in de geschiedenis terug te geven nadat mannen er vandoor zijn gegaan met hun onderzoek – en de bijbehorende Nobelprijs of geld.

Waarom moet je dit boek toch echt lezen?
Dit boek viert de fantastische prestaties van vrouwen met verschillende geloofsovertuigingen, huidskleur en seksuele voorkeur van over de hele wereld en in verschillende tijdsperioden. Het neemt een duik in een verborgen geschiedenis van de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen en laat ons daarmee zien waar we vandaan komen (en dat we er nog niet zijn).

Met inspirerende verhalen over vrouwen die vochten voor hun recht geneeskunde te mogen studeren, een patent in te dienen of op een fiets te mogen rijden, maakt het boek duidelijk hoe schadelijk het is dat jonge meisjes nog steeds wordt verteld dat exacte vakken voor jongens zijn. Door vrouwen die in de vergetelheid zijn geraakt of die simpelweg nooit erkenning voor hun werk hebben gekregen in ere te herstellen, laat de schrijfster zien dat we altijd kritisch mogen zijn op de geschiedenis die ons als waarheid wordt voorgeschoteld. Een bekend gezegde luidt ‘geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars’ en dit boek maakt wel duidelijk dat dat tot nu toe altijd blanke, heteroseksuele mannen zijn geweest. Zoals de schrijfster zelf zegt: “… woman’s historical impact is traditionally explored in an optional course called Women’s Studies, whereas compulsory classes on the historical impact of men are simply called History.”

Wat moet je weten als je dit boek toch niet wilt lezen?
Als rode draad vinden we in de uiteenlopende verhalen het belang van vrouwelijke vriendschappen. In veel gevallen hoeven onze heldinnen niet te rekenen op mannelijke steun, maar ook bij hun vriendinnen stuiten ze vaak op onbegrip. Er zijn echter ook de verhalen van onder andere Anandibai Joshi, een vrouw uit India die met behulp van een penvriendin uit Amerika dokter werd. Of Mary Bowser, de zwarte vrouw die samen met haar blanke vriendin Bet Lewis vocht voor het afschaffen van slavernij in Amerika. Deze voorbeelden laten zien hoeveel meer er wordt bereikt als vrouwen elkaar steunen.

Daarnaast is het natuurlijk goed om te weten dat onder andere het eerste computer programma, WiFi, de kuur voor lepra, de ruimtevlucht naar de maan en kernsplijting niet mogelijk waren geweest zonder het baanbrekende werk van vrouwen. Dus als iemand nog eens beweert dat mannen nou eenmaal beter zijn in beta-vakken, laat dan gerust eens vallen dat het Lise Meitner en niet Otto Hahn was die de Nobelprijs voor scheikunde had moeten winnen voor kernsplijting, en dat Mary Sherman Morgan de raketbrandstof heeft uitgevonden.

Kant-en-klare quote voor feestjes en partijen
“It’s time to shake off the bogus fear that pursuing any interest that falls outside the traditionally ‘feminine’ – say, working in a STEM field, exploring the world, designing a video game- will make us complete pariahs. It’s time for women to take our place in a long line of brilliant, patriarchy-smashing, butt-kicking chicks.”

Bonus
Elk hoofdstuk begint met een citaat van één van de vijfentwintig heldinnen. Margaret Knight, de uitvindster van onder andere de papieren zak, schreef: “I’m not suprised at what I’ve done. I’m only sorry I couldn’t have had as good a chance as a boy, and have been put to my trade regularly.”

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: The Female Gaze: intersectionele rebellie in Hidden Figures – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top