REAL/FAKE

Re-Clame: weekoverzicht Bristol en Spar University

Sasha Favorov

Helaas denken reclamebureau’s nog maar al te vaak dat seksisme of racisme in marketing grappig is. Of erger: soms proberen ze ongeïnformeerd ‘iets met feminisme of racisme’ te doen en slaan ze de plank gruwelijk mis. In Re-clame helpt Vileine merken ongevraagd! Deze week in de categorie ‘clueless’: Bristol en Spar University.

Bij de lente hoort een grote voorjaarsschoonmaak, maar welke student neemt dat nou nog echt serieus? Doekje erover en klaar. Als reclamebureau moet je dan toch wat om de aandacht te trekken van die doelgroep. Daarom bedacht Spar University, een supermarktketen gericht op universiteits- en hogeschoollocaties, een stunt. Een clean up box, met daarin veertien flessen schoonmaakmiddel. Prima deal, voor 14,95 euro. Jammer alleen dat met het onderschrift  “Women do it better!” de box aangeprezen wordt in de app van Spar:

Na herhaaldelijk geklaag trok Spar de advertentie in. Prima opgelost zou je zeggen, waar het niet dat de vervanger –“For men only” – niet veel beter is. Je huis schoonmaken moet nu eenmaal, of je nu man of vrouw bent. Onzin dus om daar een gendered product van te maken. Los van Spar zijn producten met als doelgroep vrouwen vaak duurder. Voor een roze scheermes tel je vaak meer euro’s neer dan voor een mannelijke variant. Ook zorgen zulke producten voor het blijvend versterken van stereotype genderrollen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat subtiele vormen van seksisme in reclames, sluimerende gevolgen hebben. Zoals bijvoorbeeld het feit dat vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen.

Ook Bristol dacht in te spelen op de ongelijkheid qua salaris tussen mannen en vrouwen. Samen met comedian Philippe Geubelsg produceerden zij onderstaand spotje: “In 2017 verdienen vrouwen nog steeds 20% minder dan mannen. Ik zeg tegen Bristol: ‘daar moeten we iets aan veranderen’. Twintig procent korting op de volledige damescollectie. Dat is ook weer opgelost”.

Met dit spotje insinueert het merk niet alleen dat vrouwen hun salaris graag aan kleding en schoenen uitgeven, waarmee weer een stereotype in stand wordt gehouden, namelijk dat van de koopzieke vrouw. Tegelijkertijd bagatelliseert Bristol ook de loonongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Tijd voor een lesje Gender Gap dus. Volgens het CBS verdiende vrouwen in 2016 bij de overheid tien procent minder dan hun mannelijke collega’s, in het bedrijfsleven was dit zelfs een verschil van twintig procent.  Dit betekent dat vrouwen gemiddeld 62 dagen per jaar meer zouden moeten werken om het zelfde te verdienen als hun mannelijke collega’s. Volgens de Global Gender Gap Index scoort Nederland slecht op het gebied van gelijkheid. Nederland staat in de index op de zestiende plaats en loopt daarmee achter op landen als Rwanda, Zweden, Burundi, Slovenië en IJsland.

Met het spotje insinueert Bristol dat de strijd tegen loonongelijkheid niet serieus genomen hoeft te worden: laten we er met een komiek gewoon om lachen. Terwijl de cijfers er niet om liegen. Gniffelen om reclames als deze is geen probleem maar we moeten ze wel zien voor wat ze zijn, namelijk een pijnlijke verduidelijking van wat er nog steeds mis is in onze samenleving. En ja, ook bedrijven hebben in het oplossen hiervan een verantwoordelijkheid.

Dit artikel is mede tot stand gekomen door de waardevolle contributie van Madelon Zegelaar.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top