WORLD+CULT

Nieuwsflash: Griet Op de Beeck schrijft boekenweekgeschenk 2018

Joop

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Vandaag: Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck gaat het boekenweekgeschenk voor 2018 schrijven!

Vrouwen vertellen. Al miljoenen jaren vertellen vrouwen verhalen, bij het kampvuur, voor het slapen gaan, tijdens de afwas. Zij schrijven de kaarten, bellen met hun kinderen, beschouwen en verwerken. Maar net als dat vrouwen thuis zijn in de keuken maar geen topchefs worden, zijn het doorgaans niet de vrouwen die professionele sterschrijvers worden. Tenminste, als het ligt aan literatuurpromotend Nederland: recensenten en het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). Vrouwen debuteren namelijk ongeveer even vaak als mannen, maar mannen worden gerecenseerd en dus gekocht en vrouwen niet. De Lezeres des Vaderlands beklaagt zich er al sinds november 2015 over.

“Je moet als vrouw extra goed zijn”

Het CPNB, organisator van de boekenweek, koos afgelopen tien jaar slechts één keer een vrouw om het boekenweekgeschenk te schrijven: Esther Gerritsen (in 2016). Bij De Wereld Draait Door zei Gerritsen, wellicht terecht: “Je moet als vrouw extra goed zijn wil je gekozen worden.” Een paar vrouwen waren kennelijk goed genoeg. Sinds 1930 is er spraken van een boekenweekgeschenk en het feest kende tot nu toe ongeveer 95 schrijvers en samenstellers, waarvan negen vrouwelijke schrijvers. Maar er is een kentering in de literatuurwereld. De afgelopen jaren wonnen vrouwen allerlei literatuurprijzen. Nu moet ook het CPNB mee met deze stroom. Goed nieuws: komend jaar wordt het boekenweekgeschenk weer geschreven door een griet. Griet Op de Beeck wel te verstaan.

Niet alleen de drie boeken die ze schreef en die binnen de kortste keren bestsellers werden, ook haar optreden bij Zomergasten afgelopen zomer was van invloed op de keuze van het CPNB, zo luidt de verslaglegging.

Laten we iemand kiezen die zorgt voor de hastag #verliefdopgriet, dachten ze bij het CPNB. Iemand die door Twitter gelijk geërotiseerd wordt. Feministische uitslag begint gelijk weer te jeuken.

Tot Op de Beeck gisteren in DWDD verscheen. Ze ontwijkt in het gesprek alle prikkende vragen van Matthijs elegant. “Heb je getwijfeld om ja te zeggen?” wordt beantwoord met “Hier kun je niet over twijfelen, de angsten komen later.” Op de vraag “De atletische proef die je moet doorstaan; op een schild gehesen worden en door heel Nederland reizen. Daar verheug jij je op zeker?” is haar antwoord: “Ik vind dat zo bijzonder. Jullie kunnen dat zo goed, de literatuur vieren. Nog los van mij. Maar dat ik daar dan het gezicht van mag zijn. Ik vind het echt alleen maar een hele grote eer en verder ga ik nérgens over zeuren.” Bon, dan wij met u.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top