TODAY+TOMORROW

Minifesto: we moeten ophouden over Amalia’s uiterlijk

Hunting For George

In Minifesto geven Vileine vrouwen hun mening over prangende feministische kwesties – en dagen jou uit om ook je opinie te delen. Stuur je RE: naar info@vileine.com! Vandaag schrijft Hedwig van Driel dat we allemaal eens moeten ophouden over het uiterlijk van prinses Amalia – of we ons er nou negatief of positief over uitspreken.

Koningsdag: allemaal vrolijk koningshuisje kijken op televisie. En daarbij hoort natuurlijk de nationale hobby: meningen over het uiterlijk van de prinsesjes op Twitter gooien.

Laten we hier nou niet, zoals veel andere nieuwsmedia met dubieuze motieven, de hatelijke tweets nog even extra bereik geven. Amalia was het hoofddoelwit. Je kan je voorstellen wat er in de vele tweets stond: “grapjes” over haar gewicht van mensen die klaarblijkelijk niet doorhebben dat het pas een grap is als het daadwerkelijk grappig is, en ander negatief commentaar over de aantrekkelijkheid van het minderjarige (13!) meisje.

Elke vrouw stelt zich bloot aan uiterlijke beoordeling

Het is seksisme op en top: elke vrouw en zelfs elk meisje dat zich op straat vertoont, stelt zich bloot aan een beoordeling van haar aantrekkelijkheid – want dat is in een seksistische maatschappij nou eenmaal haar allerbelangrijkste eigenschap. Vaak komen die oordelen van mannen die het ook nog als service lijken te zien om hun expertise op het gebied van aantrekkelijkheid te delen: je ziet het bij elke bangalijst, bij elk groepje jongens dat je een cijfer naroept, en hier, op Twitter.

Verzet is er ook., gelukkig. Vaak goedbedoeld, zoals van Hannah König van She Posts Online: “Amalia, je bent een prachtig meisje”, stelt ze de prinses gerust. Deze vrouwen zien in die Twitterberichten vooral pesten, en gemeen zijn is niet lief.

Geen echt tegenwicht

Maar ondanks al hun goede bedoelingen geven deze vrouwen de Twitterhaters niet écht tegenwicht. Ze mogen dan het óórdeel weerspreken – ze zeggen in feiten “nietes!” – en ze veroordelen negatief commentaar, maar ze vallen op geen enkele manier het oordelen zélf aan. Sterker nog: ze oordelen vrolijk mee. De tweetende haters kunnen makkelijk hun schouders ophalen, “welles” denken en de volgende (Konings)dag vrolijk met fatshamen doorgaan.

Het artikel van She Posts Online versterkt (net als de vele vriendelijkere reactie-tweets) twee ideeën. Allereerst: dat het heel belangrijk is of een meisje of vrouw aantrekkelijk is of niet. Door de troostende, wat neerbuigende toon van het artikel is het helder: er is niks erger voor een vrouw dan om lelijk of dik genoemd te worden. Ten tweede: dat aantrekkelijkheid iets is waar überhaupt een objectief oordeel over te vellen valt. Natuurlijk zijn sommige mensen duidelijk mooier dan anderen. Maar er valt aan aantrekkelijkheid geen cijfer te geven: smaken verschillen, het schoonheidsideaal zelf is ook allesbehalve statisch en als je iemand eenmaal leuk vindt, wordt die persoon in jouw ogen vanzelf mooier.

Aantrekkelijkheid is niet alles

Het is leuk om mooi gevonden te worden en vervelend als iemand je lelijk noemt. Maar er zijn zoveel meer dingen dan aantrekkelijkheid in het leven. Veel vrouwen spenderen in dit patriarchaat al zoveel tijd, energie en mentale capaciteiten aan hun aantrekkelijkheid. Laten we daar alsjeblieft niet aan bijdragen door ongevraagde meningen over de aantrekkelijkheid van jonge meisjes de wereld in te slingeren – of die meningen nou negatief zijn of positief.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top